Geri Dön
Merly Streep: Yerli ve yabancı birçok oyuncunun tartışmasız idolü

Merly Streep: Yerli ve yabancı birçok oyuncunun tartışmasız idolü

Meryl Streep, neredeyse bütün ödüllerin sahibi olan dünyaca ünlü bir aktris. Bir şekliyle onun ismini duyuyoruz. Hatta Türkiye'de birçok oyuncuya "Kimi kendine örnek alıyorsun?" diye sorulduğunda birçok ünlü onun ismini veriyor. Gelin Meryl Streep'in yaşamına Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

1977 yılında sinemaya adım attı

Merly Streep, Amerika’nın New Jersey bölgesinde ilaç şirketi yöneticisi bir baba ve reklam yıldızı annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Vassar Koleji’nin ardından Yale Üniversitesi’nin drama bölümünde güzel sanatlar mastırı yaptı ve sinemaya ilk adımını 1977 yapımı Julia filmi ile attı.

Oynadığı bir filmin, ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verildi

Merly Streep, 1978 yapımı The Deer Hunter filmi ile ‘En İyi Yardımcı Oyuncu’ dalında Oscar adaylığını elde etti. Ayrıca 1996 yılında Amerika Birleşik Devletleri Kongre Kütüphanesi tarafından “kültürel, tarihi ve estetik olarak önemli” filmler arasına seçilerek ABD Ulusal Film Arşivi’nde muhafaza edilmesine karar verildi.

İlk Oscar’ını Kramer vs. Kramer filmi ile aldı

Dustin Hoffman ile paylaştıkları Kramer vs. Kramer filmi ile En İyi Yardımcı Oyuncu dalında ilk Oscar’ını kazandı. Film 70’lere hâkim feminizm dalgası, babalık ve annelik, bunların ailedeki sorumluluğu kavramları üzerinden ilerliyordu.

Birçok ödül kazandı

Merly Streep sadece sinemada değil televizyon dizilerinde de ne kadar başarılı olacağını Holocaust dizisiyle gösterdi. Buradaki rolüyle ilk Emmy ödülünü kazandı. İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudi bir kadın ve çocuklarının yaşadıklarını anlatan Sophie’s Choice, başta En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ı olmak üzere Altın Küre Drama Dalında En İyi Kadın Sinema Oyuncusu Ödülü ve New York Film Critics Circle: En İyi Aktris Ödülü’nü kazandırdı.

Dünyanın en çok tercih edilen oyuncusu seçildi

Merly Streep canlandırdığı karakterlere çeşitlilik katarken Music of the Heart için keman çalmayı öğrenerek çıtayı yukarı taşımaya devam etti ve 1990 yılında dünyanın en çok tercih edilen oyuncusu seçildi.

Tiyatroyu hiçbir zaman bırakmadı

Tiyatro ve sinema arasında gidip gelen oyuncu 2001 yılında tekrar döndüğü tiyatro sahnesinde Philip Seymour Hoffman, Natalie Portman gibi isimlerle Anton Chekhov’un The Seagull oyununu oynadı. Anne Hathaway ile oynadıkları The Devil Wears Prada’da ise, Altın Küre Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandı.

Oscar’a en fazla aday olan oyuncu…

Aday olduğu 100’e yakın ödülün 50’sini kazanan Meryl Streep, 13 adaylıkla Oscar’a en fazla aday olan oyuncu olarak rekoru elinde bulunduruyor. Aynı zamanda 28 adaylıkla Altın Küre’ye en çok aday olan ikinci kişi ünvanına sahip.

Benzer İçerikler