Geri Dön
Tarık Akan: Bir ömür sinema ve dopdolu bir hayat...

Tarık Akan: Bir ömür sinema ve dopdolu bir hayat...

Tarık Akan Yeşilçam'ın efsanevi aktörlerinden biriydi. 2016 yılında hayatını kaybeden ve ardında bizlere çok değerli bir miras bırakan Tarık Akan'ın hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Cankurtaranlık ve işportacılık yaptı

Asıl adı Tahsin Tarık Üregil olan Tarık Akan, 13 Aralık 1949 yılında İstanbul'da bir abla ve bir ağabeyden sonra üçüncü çocuk olarak dünyaya geldi. Ortaokul ve Liseyi İstanbul Bakırköy'de tamamlayan usta sanatçı Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği ve İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü’nden mezun oldu ve sinemaya adım atmadan önce Bakırköy'de cankurtaranlık ve sokaklarda işportacılık yaptı.

1971 yılında Ses dergisinin yarışmasında birinci seçilen Tarık Akan, Solan Bir Yaprak Gibi filmiyle oyunculuğa başladı. Uzun boyu ve yakışıklılığıyla ünlenen ve romantik filmlerinde jön karakterlerinde aranan isim haline gelen Tarık Akan, o dönemde çoğunlukla ‘Ferit’ isimli karakterleri canlandırdı. 1970’lerin sonuna doğru ise daha iddialı filmlerde oynayan Tarık Akan, toplumsal sorunlara yöneldi.

Cüneyt Arkın'la birlikte politik filmlerde rol aldı

1979 yılında zorunlu askerlik görevini yedek subay olarak Denizli'de tamamlayan Tarık Akan, 1970-1975 arası yılda 12 filmde rol aldı. Emel Sayın'la ''Mavi Boncuk''ta Hülya Koçyiğit'le ''Sev Kardeşim''de, Hale Soygazi ile ''Gece Kuşu Zehra''da oynadı ve ''Hababam Sınıfı'' ile Türk sinemasının unutulmazları arasına girdi. Usta oyuncu, daha sonra toplumsal mesaj veren filmler yapmaya karar verdi ve hemen ardından "Nehir", Cüneyt Arkın'la birlikte oynadığı ''Maden'', ''Sürü'', ''Yol'', ''Kanal'' gibi politik filmlerde rol aldı. 1972 yılında ise ‘Suçlu’ filmi ile 1973 yılında Altın Portakal Film Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü aldı.

'Yol' filmi ile birlikte uluslararası başarı elde etti

1982 yılında Şerif Gören ve Yılmaz Güney'in yönettiği efsane film ‘Yol’ ile çok büyük başarı elde etti ve adını dünyaya duyurmayı başardı Tarık Akan. Film ise 1982 yılında Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü alan tek film oldu ve Tarık Akan, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde aday gösterildi. Aynı zamanda Tarık Akan, Altın Portakal Film Festivali’nde yedi ödül alan tek erkek oyuncudur.

1991 yılında daha önceleri kendisinin de okuduğu taş okulu yap işlet devret sistemi ile alarak özel taş koleji kurdu ve Aziz Nesin’in vefatından sonra görevini devralan oğlu Ali Nesin’den vakıf başkanlığını devraldı. Toplam 111 sinema filmi ve 4 dizide oynayan Tarık Akan, 2016 yılının 16 Eylül’ünde hayatını kaybetti. Hayatı boyunca kendini mesleğine adayan ve yaptığı işlerle değişimin gücüne inanan Tarık Akan, iyi ki geçti bu dünyadan...

Benzer İçerikler