Geri Dön
Hollanda, Van Gogh'un tablosuna nasıl sahip çıktı?

Hollanda, Van Gogh'un tablosuna nasıl sahip çıktı?

Hollanda'da bir müze, Van Gogh'un 'Kadın Başı' adlı tablosunu Londra'daki bir müzayedede satın almış. Yani Van Gogh'un bir tablosu uzun yıllar sonra evine geri geldi diyebiliriz. Gelin sürece birlikte Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Müze, 'Kadın Başı' tablosunun uzun süredir peşindeymiş

Hollanda'nın Den Bosch kentinde bulunan Kuzey Brabant (Noordbrabants) Müzesi, ünlü ressam Vincent van Gogh'un "Kadın Başı" adlı tablosunu, Londra'daki Christie's Müzayede Evi'nden 1,6 milyon Euro’ya satın almış. Zaten Kuzey Brabant (Noordbrabants) Müzesi, 'Kadın Başı' tablosunun uzun süredir peşindeymiş.

'Patates Yiyenler' tablosu için bir ön çalışma

Aynı zamanda müze resmin, Amsterdam'daki Van Gogh Müzesi'nde asılı olan ünlü "Patates Yiyenler" tablosu için bir ön çalışma niteliğinde olduğu belirtilmiş. Müzeye göre, köylü bir kadının portresi olan "Kadın Başı", Van Gogh'un Kasım 1884 ile Mayıs 1885 tarihleri arasında Brabant eyaletindeki Nuenen köyünde yaptığı çalışmalardan biriymiş.

Mart ayından itibaren kalıcı olarak sergilenecek

Londra'daki müzayede evi tarafından 2,5 milyon Euro fiyat biçilen tablo, 1,6 milyon Euro bedelle, yapıldığı Den Bosch’a geri dönmüş oldu. Kadın Başı tablosu, bugünden itibaren, 6 Eylül'e kadar müzede sergilenecek ve ardından bakıma alınacakmış. Bakım yapıldıktan sonra yani önümüzdeki Mart ayından itibaren Van Gogh'un Brabant'taki yaşamının anlatıldığı bölümde, kalıcı olarak sergilenecekmiş.

Bu tarz aidiyetler bence çok önemli...

Kuzey Brabant Müzesi, Van Gogh’un eserlerini daha önce de satın almıştı. Hatta ‘Kadının Başı’ tablosu beşinci satın alışı. Ben bu tarz aidiyetleri çok önemli buluyorum. Tabii ki Van Gogh bir ülke, bir şehir ya da herhangi bir çizgiyle sınırlandırılabilecek bir figür değil, fakat sanat için bu tarz eylemlerin yapılması ve bir şekliyle bunun haberini okuyor oluşumuz bile çok güzel hissettiriyor.

Benzer İçerikler