Geri Dön
Beşiktaş'ın efsanesi 'Gordon Akademisi'

Beşiktaş'ın efsanesi 'Gordon Akademisi'

Gordon Milne, iş disiplinin, ahlakının ve centilmenliğin tecessüm etmiş haliydi. Beşiktaş'la kaderinin kesişmesi hikâyeleri aratmayacak nitelikteydi.

Tuncay Hoş
Tuncay Hoş

İki takımın atbaşı gittiği 1986-1987 sezonunda; dramatik biçimde şampiyonluğu son anda ezeli rakibi Galatasaray'a kaptıran Beşiktaş'ta efsane Başkan Süleyman Seba, takımın başına 'futbolun beşiği' İngiltere'den Don Howe'u getirmeyi planlamaktadır. Ancak kaderin cilvesi, İngilizlerin ünlü teknik adamı Boby Robson, Don Howe'u yardımcısı yapıyor, Howe da siyah-beyazlı kulübe vatandaşı Gordon Milne'i öneriyordu.

Haberin Devamı

Bu tavsiyenin yönetim kurulu kararıyla hayata geçirilmesi, Beşiktaş'ın altın yıllarının kilometre taşı oluyordu.

Çocukluk yıllarımızda genelde yeni açık tribününün numaralı ile kesişen alt tarafına, mahalleden arkadaşlarımızla oluşturduğumuz tabirle 'İngiliz tribünü' adını veriyorduk. Bu tanımlamayı bu bölümün sıcak bir ambiyansı olmasından, stadı orkestra şefi gibi yönetmesinden yapıyorduk. Gordon'u yeşil boyalı çıkış tünelinden ilk selamladığımız yer bu tribündü. Atılan konfetilerin ardından 'I love you Gordon' tezahüratlarına kendine has 'yumruk şov'la yanıt verip, coşkuyu pik noktasına ulaştırıyordu İngiliz.

Neyse bu girizgahın maksadı İngiliz futbol adamını tanımlamak için değil. Çünkü anlatmaya kalksak bize ayrılan bu satırlar kifayetsiz kalır. Yazının amacı; Gordon'un oluşturduğu 3 yıl üst üste şampiyon, 3 yıl ise ikinci olan bileği bükülmez kadronun (1991-92 namağlup şampiyon) Türk futboluna yön vermesi... İngiliz futbol adamının tedrisatından geçmiş, akademisinden mezun olmuş öğrencileri, Süper Lig'e adeta mührünü vuruyor.

Haberin Devamı

Milne disiplini, Çalımbay'a çok şeyler kattı

Gordon'un disiplinini, iş ahlakını düstur edinen Rıza Çalımbay, Süper Lig'de şu sıralar Demir Grup Sivasspor'u zirveye oynatıyor, taraflı-tarafsız herkesin takdirini kazanıyor.

Gordon'un gözbebeği, 14 yıl sonra yuvaya döndü

Ve Sergen Yalçın... Yetenek dedektörü Gordon'un PAF Takımı'ndan A Takım'a yükselttiği süper solak, tekniği, oyun zekası, karakteriyle kısa zamanda siyah-beyazlı tribünlerin gönlünde taht kurdu. Attığı zorluk derecesi yüksek, spektaküler golleri hafızalara kazınan Sergen Yalçın, artık Beşiktaş'ın teknik direktörü. Sivasspor, Kayserispor, Gaziantepspor, Alanyaspor, Yeni Malatyaspor'da oynattığı futbolla Şark hizmetini başarıyla tamamlayan 47 yaşındaki teknik adam, 14 yıl sonra yuvaya döndü. Takımı şampiyonluk yarışından iyice uzaklaşsa da mental ve oyun anlamında Beşiktaş'a çok şey kattığı kesin.

Samet Aybaba 'Feda' döneminde iyi işler çıkardı

Bir dönem Gordon'la çalışan Samet Aybaba, birçok Anadolu takımında görev yapmasının yanında Beşiktaş'ın 'Feda' döneminde kısıtlı kadrosuyla önemli işler çıkardı. Gordon'un 'Şifo'su, Anadolu seyyahı Mehmet Özdilek, Gençlerbirliği, Antalyaspor, Konyaspor, BB Erzurumspor ve son olarak da Denizlispor'u çalıştırdı.

Haberin Devamı

Zeki ve Şifo'nun yanındaki orta saha saç ayağının üçüncüsü Şenol Fidan, sezon başında Beşiktaş'ta yardımcı antrenör olarak görev yaparken, Abdullah Avcı ile yolların ayrılmasının ardından 1 maçlığına Göztepe maçında Kartal'ı yönetti.

Efsane libero Gökhan Keskin altyapı koordinatörü, sportif Direktör ve şef scout olarak hizmet ettiği siyah-beyazlı takımda son olarak Avcı'nın yardımcılığını üstlendi.

Gordon'un Kadir Akbulut'tan sonraki sol beki Mutlu Topçu Bursaspor, Gaziantepspor, Kayserispor, Eskişehirspor gibi muhtelif Anadolu kulüplerinde teknik patronluk yaptı. 171 kez ağları sallayıp Beşiktaş tarihinin 'en golcü futbolcusu' apoletli Feyyaz Uçar, 100. yılda Lucescu'nun yardımcılığını yapmıştı. Uçar bu sezon da Yücel İldiz'e yardımcı olarak katkı sundu.

Haberin Devamı

Gordon Milne'in vazgeçmediği isimlerden Ulvi Güveneroğlu Trabzonspor, İstanbulspor, Gençlerbirliği, Beşiktaş gibi kulüplerde antrenörlük ve teknik direktörlük yaptı. 'Takoz' lakaplı Recep Çetin, Samet Aybaba'nın ekibinde Bursaspor ve Sivasspor gibi kulüplerde yardımcı olarak çalıştı.

Walsh, 11 yıl Bristol City'ye hizmet etti

Milne'in 'nöbetçi golcüsü' Halim Okta, Beşiktaş altyapısı, Karşıyaka ve Salihli Belediyesi'nde hocalık yaptı. Bu isimlere ek yapmak da mümkün. O dönem yaşının ilerlemesi nedeniyle 'Süleyman Seba'nın asker arkadaşı' diyerek dalga geçilen, ancak sol ayağıyla yaptığı adrese teslim ortaları ve golleri ile ön yargılı futbolseverleri mahcup eden Alan Walsh... Walsh da Bristol City'de 2000'den itibaren 11 yıl altyapı koordinatörü olarak çalıştı.

tuncay.hos@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler