Geri Dön
Eric Cantona kimdir? Eric Cantona hangi takımlarda oynadı?

Eric Cantona kimdir? Eric Cantona hangi takımlarda oynadı?

Eric Cantona'yı bir döneme damga vurmuş bir futbolcu olarak biliyoruz. Ama Eric Cantona hakkında gerçekten neler biliyoruz? Eric Cantona kimdir? Eric Cantona hangi takımlarda oynadı? İşte Eric Cantona efsanesine dair mutlaka bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

24 Mayıs 1966 tarihinde Eric Cantona, Fransa'nın Marsilya şehrinde dünyaya geldi. Sanata olan tutkusuna rağmen futbolculuğu seçen ve Guardian tarafından Premier Lig'in gelmiş geçmiş en iyi futbolcusu seçilen Cantona, adı Manchester United'la özdeşleşen efsanevi bir futbolcu olarak adlandırılıyor çoğu yerde. Haklılık payı da yüksek. Agresifliğine rağmen her zaman örnek bir isim olmayı başardı Cantona.

Haberin Devamı

Agresif tavırlarıyla tanındı

Futbolculuk kariyerine 1983'te Fransız takımı Auxerre'de başladı. İlk vukuatı ise bir maçta oyundan alınınca formasını yırtması ve yere atmasıydı. Bir başka maçta hakeme top atan Cantona tam 1 ay ceza aldı. "Futbolu bırakacağım" kararına rağmen bu kararından vazgeçip İngiltere'ye gitti. Kasım 1992'de Leeds United'tan Manchester United'a transfer olan ve agresif tavırlarıyla dikkat çeken Eric Cantona birçoklarını şaşırmıştı. Bu transfere Alex Ferguson dahi pek de inanamıştı. İddialara göre Cantona'nın Manchester United'a transferindeki asıl amaç Manchester'da bir istikrar problemi yaratmaktı.

Cantona'dan uçan tekme!

Ancak evdeki hesap çarşıya pek de uymadı: Çünkü Eric Cantona, Manchester United için çok önemli bir isim haline dönüşmeyi başardı. Manchester United, Cantona'yla lig şampiyonluğuna ulaştı. Eric Cantona'nın ertesi sezonki performansı ise sansasyoneldi. 1994-95 sezonunda Crystal Palace ile oynanan maçta rakip takım taraftarlarından birine uçan tekme attı. Bunun üzerine Cantona 8 ay ceza aldı ve o sezon şampiyonluğu bir puan farkla Blackburn Rovers takımına kaptırdı.

Haberin Devamı

30 yaşında emekli oldu

Cantona 1996-1997 sezonunu Manchester'da şampiyon olarak tamamladı ve böylelikle 5 yıllık Manchester United kariyerinde tam 4 kez şampiyonluğu tatmayı başardı. Sürpriz karar ise Cantona'nın henüz 30 yaşında yani 1996-1997 sezonunun sonunda emekliye ayrıldığını açıklamasıydı. 30 yaş, bir futbolcunun emekliliğe ayrılması için oldukça erken bir karar olmasına rağmen Cantona'ya göre artık kanıtlanacak bir şey kalmamıştı.

Entelektüelliğiyle herkesten farklı

Entelektüel kişiliği ise onu diğer futbolculardan ayıran en önemli özelliğiydi. Tiyatro sahnesindeki bir oyuncu gibi sahada rahat hatta çoğu zaman hırçın hareketler sergileyen Cantona'nın deplasmanlara giderken walkman'inde klasik müzik dinleyip kitap okuduğu biliniyor. Futbolu bıraktıktan sonra kendini sinemaya ve resime veren Cantona çok sayıda filmde rol aldı. Manchester United'a karşı adeta hastalıklı bir sevgi besleyen Cantona'yı unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız...

Benzer İçerikler