Geri Dön
Giuseppe Meazza: Tüm zamanların en büyük İtalyan futbolcusu...

Giuseppe Meazza: Tüm zamanların en büyük İtalyan futbolcusu...

Bugün İtalya'nın gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından birisi olarak kabul edilen Giuseppe Meazza'nın ölüm yıldönümü. Yeteneğiyle, farklı tarzı ve yaşama biçimiyle insanların hafızalarına kazınan Giuseppe Meazza'nın hayatına gelin Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

İlk kişisel sponsoru olan futbolcu...

Giuseppe Meazza, 1910’da Milano’da doğdu. Futbol aşkı daha 6 yaşında başladı ve yaptıkları bez topla boş buldukları sahalarda top peşinde koşturuyordu. Arkadaşları onu Giuseppe isminin kısaltması olan “Peppino” ya da Milano kullanımıyla “Peppin” diye çağırıyordu.

İtalyan futbolcuları arasında efsanevi yeri olan Giuseppe Meazza, 1930'lu yıllarda oynadığı 361 maçta 243 gol attı ve dünya futbolunda star olarak adlandırılan ilk oyunculardan biri haline geldi. Öyle ki takımdaki diğer oyunculardan ona farklı yaklaşımda bulunulması, ilk kişisel sponsoru olan futbolcu olması bu star özelliklerindendir. Ancak bugün rastlanmayacak birçok özel durum Meazza için geçerlidir. Bazı maçlara 5 dakika kala stada gelmesi ve milli takımda sigara içmesine izin verilmesi gibi...

Toplamda 565 maç, 349 gol

Bazı otoriterler tarafından, Giuseppe Meazza tüm zamanların en büyük İtalyan futbolcusu olarak değerlendirilir. Inter’de 14 sezon oynadı (1927–1940 ve 1946–47 sezonu) ve tüm zamanların en golcü oyuncusu oldu. Lacivert siyahlı formayla 3 İtalyan şampiyonluğu yaşadı ve 3 kez gol kralı oldu. Luigi Riva’nın ardından milli takımın en fazla gol atan oyuncusu oldu. (53 maçta 33 gol). Serie A’da ise Silvio Piola, Francesco Totti ve Gunnar Nordahl’ın ardından tüm zamanların en fazla gol atan 4. oyuncusudur (367 maçta 216 gol). Milli takım ve kulüpler bazında, Meazza 565 maç oynamış ve 349 gol atmıştır.

Beşiktaş'ta hocalık yaptı

Futbolu bıraktıktan sonra 19 Ocak 1949’da Beşiktaş ile sözleşme imzaladı Giuseppe Meazza ve yurt dışında çalışan ilk İtalyan antrenör olarak tarihe geçti. Şükrü Gülesin, Bülent Esel ve Süleyman Seba’nın yer aldığı takım o sene, Meazza takımın başına geçmeden önce İstanbul ligini 37 puanla 2. sırada bitirmişti. Beşiktaş’ın başında geçtikten 5 ay sonra Meazza, İtalya’ya tatile gitti ve bir daha İstanbul’a geri dönmedi. Meazza’nın ayrılışının ardından, takımın başına Baba Hakkı geçti.

İtalya’nın gelmiş geçmiş en büyük futbolcularından birisi olan Giuseppe Meazza, 1979 yılında hayatını kaybetti ve Milano'da bulunan San Siro Stadı’na adı verildi. Günümüzde İnter Milan taraftarları bu stat için Giuseppe Meazza adını kullanırken aynı stadı kullanan AC Milan taraftarları ise San Siro adını kullanıyor.

Benzer İçerikler