Geri Dön
Haute Couture nedir?

Haute Couture nedir?

Moda ve şıklık deyince sıklıkla duyduğumuz Haute Couture neye deniyor? Haute Couture nedir? Haute Couture hangi tasarımlar için kullanılır?

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Haute Couture nedir?


Haute couture, kişinin özel siparişi ve özel beğenisi üzerine tasarlanmış ve hazırlanmış, sadece bir tane dikilen kişiye özel hazırlanmış giysi anlamına gelen bir moda terimidir.

Haute Couture kökeni


Haute couture kelimesi Fransızca kökenli bir moda terimidir. Couture kelimesinin sözlük anlamı; elbise dikmek, dikiş veya iğne ile işlemek anlamına gelmektedir. Haute ise yüce, muhteşem, şık ve zarif demektir. İki kelimenin biraraya gelmesiyle oluşturulan Haute Couture terimi ise giyim sektöründe mükemmel bir sanatçılığı, yüksek dikişi ve tekliği ifade eder, kişinin özel beğenisine göre tasarlanmış, sadece bir tane olup; kişiye özel tasarlanan elbise anlamındadır.

Buna karşın, her özgün ya da kişiye özel yapılan tasarım haute couture olarak sınıflandırılamaz. Genellikle üst gelir seviyesinde elit müşterilerin beğenisine göre hazırlanan giyim türüdür. Yani kişinin kendi tercihlerine (renk, aksesuar, taşlar vb.) göre yapılan tasarımlardır.

Haute Couture giysi hazırlanışı


Haute Couture olarak hazırlanmış bir giysi aldığınızda bu giysinin en üst düzeyde moda akımı ile hazırlandığını ve bu giysinin couture tasarım yapan bir moda evinde dikildiğini bilirsiniz. Ayrıca bir Haute Couture müşterisi, sadece aşırı özenli kesim metodları ile hazırlanan giysinin vücuduna tam olarak oturacağını bilir. Bu metodlarla hazırlanan bir giysinin el işçiliği süreci bir takım elbisede 30 ile 50 saate kadar kadar çıkabilmektedir. Pahalı Haute Couture Kumaşları, Houte Couture çalışan moda evleri ipek, ince yünlü, kaşmir pamuklu, keten, deri, süet veya kürk gibi pahalı kumaş ve aksesuarları kullanır.

Benzer İçerikler

Sıradaki Haber
Sıradaki Haber
Sıradaki Haber