Geri Dön
Bütün gizemleriyle Viktorya dönemi

Bütün gizemleriyle Viktorya dönemi

İngiltere'de yaşanmış olan Viktorya dönemi tarihin en garip dönemlerinden biri olarak görülüyor. Viktorya döneminde neler oldu, insanlar ne gibi garip tavırlar sergiliyordu? İşte bütün gizemiyle Viktorya dönemi...

Fazilet Şenol
Fazilet Şenol

Tonlarca dışkı Thames Nehri'ne...
Tonlarca dışkı Thames Nehri'ne atılıyordu. Bu nehir aynı zamanda şehrin içme suyu olarak da kaynak sağlıyordu. Öğürme seslerinizi duyar gibiyim. Birçok insan dizanteri, kolera ve tifo yüzünden hayatını kaybetti. Ama bütün bunlara rağmen herkes kirli havanın bu hastalıklara sebep olduğunu düşünmüştü.

Haberin Devamı

Sokaklar çok pisti
Sokaklar o kadar pisti ki yolda yürüyen bir kadın, elbisesinin iki izmarit, dokuz sigara, domuz turtası, dört kürdan, iki toka, yarım ayakkabı tabanı, pipet, çamur, kağıt parçaları ve dışkı topladığını bildirmişti. Uzun lafın "Etrafı pislik götürüyor" sözü Viktorya dönemindeki sokaklarda vücut bulmuştu. Bütün bu maddeler Londra'da kısa bir yürüyüş sırasında birikmişti.

Sıcak suyla duş almak hoş karşılanmazdı
Viktorya döneminde insanlar çok sık banyo yapmadılar, çünkü tamamen ıslak bir vücudun doğal korumasını yitirdiğini, bunun da psikolojik bozukluklara ve kötü şeylere yol açabileceğini düşündüler. Viktorya döneminde kadınların, bir damla sirke damlatılmış soğuk su ve sünger kullanarak yıkanmaları gerekiyordu. İnsanlar, 37.8°C’den daha sıcak olan suda banyo yapmanın bir kadını deliliğe götürebileceğini ya da zevk aramaya teşvik edebileceğini düşünüyorlardı.

Haberin Devamı


19. yüzyılın başlarında, insanlar kadınların vücutlarını doğum anına kadar dinlendirmeleri gerektiğine inanıyorlardı. Fiziksel aktivitenin kadınlar için tehlikeli olduğu düşünülmekteydi. Kadınların bisiklet sürmesi de pek hoş karşılanmazdı. Fakat bu düşünce, sadece soylu kadınlar için geçerli olmuştu. Fakir kesim, fabrikalar, maden ocakları gibi pek çok yerde çalışmalarını sürdürdü. Her şey sınıfsal!

Makyaj hoş karşılanmazdı
Kraliçe Victoria, makyajın çirkin ve kaba durduğunu düşünürdü. Bu nedenle eğer bir kadın güzellik ürünlerini kullanıyorsa, kendisi hakkında kolaylıkla olumsuz söylentilere yol açabilirdi. Sadece aktrisler ve hayat kadınları ruj ve diğer kozmetik ürünlerini özgürce kullanabilirlerdi.


Kabarık etek dönemi 1850'den 1870'e kadar devam etmişti. Ahşap bir çember etrafında katmanlardan oluşan kumaşlar dikiliyordu. Kapılardan geçmekte zorlanmalarının yanı sıra mumlara sürtünerek kendilerini ateşe veriyorlardı. Dolayısıyla bu moda çok uzun sürmedi.

Çanta taşımak ayıptı
Asil bir kadının sadece sevimli bir köpekle, bir buket çiçekle veya elinde küçük bir meyve sepetiyle yürümesi gerekiyordu. Sadece bazı nadir durumlarda kare şeklinde bir kutu taşımasına izin vardı ve bu kutunun küçük olması gerekiyordu.

Haberin Devamı

Viktorya döneminde bir dergi diş temizliği için tarif olarak kömür ve bal karışımını önermiş. Macun kıvamına getirilerek kullanılması gerektiğini ve diş temizliğinde etkili olduğu yazılmış. Uzun lafın kısası Viktorya döneminde insan sağlığına ne kadar zarar verecek şey varsa hepsi yapılmış.

Erkek çocuklarına elbise

Varlıklı aileler çocuklarına daha çok beyaz renkte, gösterişli elbiseler giydirirlerdi. Bunu yaparken erkek veya kız çocuk olmasını umursamazlardı. Cinsiyet rolleri yoktu. Kurdeleler ve boneler de kullanıyorlardı. En azından bazı güzel şeyler de varmış.

Ölüleriyle fotoğraf çektirirlerdi
Yas tutan aileler çocuklarının ölüleriyle hayattalarmış gibi poz verirler, bunun tablosunu yaptırırlardı. Zengin aileler bunun için genellikle fotoğrafçı bulurlardı. Ama zengin olmayan aileler çizim yaptırırlardı. İnsan gerçekten de hayret ediyor.

Benzer İçerikler