Geri Dön
Captcha nedir? Captcha çeşitleri nelerdir?

Captcha nedir? Captcha çeşitleri nelerdir?

Temelleri Alan Turing tarafından atılan ve günümüzde çok sık karşımıza çıkan ‘captcha’, ilgiyle araştırılan bir konu. Peki Captcha nedir? Captcha çeşitleri nelerdir? İşte merak edilenler…

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

Captcha nedir?

Haberin Devamı

Web sitelerinin güvenliği için önel bir önlem olan captcha, botlara karşı önlem olarak etkili bir çözümdür. Bu test bilgisayarların çözemeyeceği ama insanların çözebileceği şeklinde testlerden oluşan testlerdir. Kısaca belirtmek gerekirse testte yer alan resmi bir insan inceleyip yorumlarken bir bilgisayar bunu yorumlayıp doğru kararı veremez. Captcha kelime anlamı olarak sözlük anlamı yoktur. Kısaltma olan bu isim ‘Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart’ ifadesinin kısaltmasıdır ve 2000 senesinde Manuel Blum, Luis von Ahn, John Langford ve Nicholas Hopper tarafından tasarlanmış ve adı verilmiştir. Bu uygulama internet ortamından indirilerek bireyler kendi sistemlerinde bot önleyici olarak kullanılabilir.

Haberin Devamı

Captcha çeşitleri nelerdir?

Sanal ortamda karşılaştığımız captcha uygulamaları birçok türde karşımıza çıkmaktadır. Giderek kullanımı artan captcha testi resim, rakam ve alan tanımlama olarak değişik türleri vardır. "Bir dükkânın önünü içeren resimleri seçin." şeklinde test işlemi yapılabilen captcha türleri yanında "Ağaç içeren resimler seçin." şeklinde de test yapılabilir. "Su kütlesi olan resimleri seçin.", " Sokak tabelası olan resimleri seçin." gibi değişik resim onayı testleriyle captcha testi yapılmaktadır. Resim seçimi yanında alan seçimi gibi captcha gibi testleri de vardır. Adı geçen alanın üçgene alınması şeklinde de captcha testi yapılmakta ve onay işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemlerle bilgisayarların bot olarak yapamayacağı işlemler yapılmakta ve sadece insan iradesiyle yapılabileceği şekilde yapılmaktadır.

RECAPTCHA: Spam girişleri engellemek için tasarlanan bu tür rastgele şekilde ve flu olarak verilen yazının kullanıcı tarafından kutucuğa yazılması ve sistem tarafından doğrulanması esasına dayanır. Sorulan yazı tahrip edilmiş şekilde okunması zor ve flu olarak verilir. Böylece sadece insanın yorumlayarak anlayabileceği bir duvar oluşturulur.

SQ-PIX: Bu captcha türünde sistem tarafından 3 adet resim verilmekte ve kullanıcı doğru olan resmin tamamını karalaması gerekmektedir. Konu ile alakalı doğru resmi karalayarak kullanıcı olarak giriş yaptığınızı sistem anlayacaktır.

Haberin Devamı

ESP-PIX: Bu doğrulama testinde ise dört adet resim verilmekte ve bu resimlerin ortak konusunun ne olduğu sorulmaktadır. Böylece siste giriş yapanın insan olduğu onaylanmaktadır.

Benzer İçerikler