Geri Dön
Dünyanın en hızlı bilgisayarı 'Fugaku' neler başarabilir?

Dünyanın en hızlı bilgisayarı 'Fugaku' neler başarabilir?

Dünyanın en hızlı bilgisayarı belirlenmiş. Japon üretimi 'Fugaku' saniyede 415 petaflop hızıyla en büyük rakibine neredeyse 3 kat hız farkı atmış. Peki dünyanın en hızlı bilgisayarı 'Fugaku' sizce neleri başarabilir?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Yavaşlığa tahammül edemiyoruz

Malum, hız çağındayız... En ufak bir yavaşlığa bile tahammülümüz yok. Sosyal medyası olmayanlara "Öcü" gözüyle bakmaya başladık bile. Bu kadar koşturmanın içinde Corona virüsün etkileriyle az biraz eldekinin kıymetini bilmeye başlayıp yavaşlama kararı alsak dahi alışageldiğimiz rutinden, hızdan vazgeçmemiz bir hayli zor. Elimizin altındaki telefonların, bilgisayarların yavaşlığını kabullenmemiz mümkün mü? Ne münasebet!

En yakın rakibine fark atmış

Japon üretimi süper bilgisayar 'Fugaku', saniyede 415 petaflop hızıyla dünyanın en hızlı bilgisayarı seçilmiş. Yılda iki kez güncellenen Top 500 listesinde birinci olan 'Fugaku'yu, Amerikan rakibi 'Summit' izlemiş. 'Fugaku' ve 'Summit' arasındaki farkı ise tam 2.8'miş. Yani 'Fugaku', en yakın rakibi 'Summit'e 2.8 kat hız farkı atmış. Peki bu 'Fugaku'nun hızı bizim nasıl işimize yarayabilir?

Hız olmadan huzur da yok!

Uzmanlar, 'Fugaku'dan umutlu. 'Fugaku'nun salgına karşı aşı üretimi çalışmalarında dahi kullanılabileceğini söylüyor. Yani hayatımıza yavaştan dahil olacak gibi gözüküyor. Sahalara 2021'de "Merhaba" demesi beklenen 'Fugaku' Japoncada 'varlıklı zirve' anlamına geliyormuş. İsmiyle ne kadar uyumlu olacağını kestirmek güç ancak hız çağında 'en hızlı bilgisayar'lara tercih edeceğimiz, bir bilgisayarda en çok hızlı olmasına dikkat edeceğimiz de ortada. Bazılarına bu aşırı hız durumu korkunç gelse de ben hız ve sakinliğin birbirini besleyen durumlar, koşullar olduğuna inananlardanım. Daha huzurlu ve yavaş tempolu tatiller geçirmemiz için daha hızlı bir akış içinde olmamız gerekiyor belki de. 'Fugaku'yla beraber aşırı hız delisi olup sonra da yine Japonların uzun ve mutlu yaşama sırrı olan 'Ikigai'sini bile keşfedebiliriz belki. Hızlanmadan yavaşlığı, huzuru yakalamamız mümkün değil. Hep yavaş olsak o zaman da olmaz. Hız bu yüzden gerekli. Bakalım 'Fugaku' hayatımıza neler katacak...

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler