Geri Dön
Yeni çıkan akıllı telefonları neden ilk başta satın almamalısınız?

Yeni çıkan akıllı telefonları neden ilk başta satın almamalısınız?

Akıllı telefonlar günümüzde ne yazık ki pahalı hatta giderek daha da el yakmaya başlıyor. Biliyorum, bu sizi üzen bir durum. Yurt dışındaki fiyatları görünce de daha kötü oluyorsunuz. Ortalama akıllı telefon bile satın alma gücünüzün neredeyse üstünde. Doğru olanı bulmak için araştırmanızı gerçekten iyi yapmak zorundasınız . Bazı incelemeleri kontrol edin, kullanıcı yorumlarını okuyun ve rakip cihazların incelemelerine bakarak içeriğini bildiğinizden emin olun. Tüm bunlar iyi önlemler.

Onur Binay
Onur Binay

Peki, tüm bu hesaplanan zamanı ve gayreti doğru akıllı telefonu seçmeye harcıyorsanız, acele etmeniz ve çıkış gününde kapılarınönünde kamp kurmanız gerçekten mantıklı mı? Durun ve düşünün. Değer mi yani?

Haberin Devamı

Tabii ki yerel haberlerde telefonun kutusunu açan ve yere düşüren ilk kişi olmak harika olabilir. 10 dakikalığına tüm dünyada meşhur olmak kötü değil. Yine de beklemek için iyi bir fikir mi? Şimdi sizde hemen acele etmemeni için birkaç neden vereceğim.

Her zaman reklamlardaki kadar iyi olmayabilir

Google Pixel 2 XL'ı düşünün.Kötülemek istemiyorum, ancak telefonun ekranında bir sürü sorun var Isınma, hassasiyet sorunları arasında Pixel 2 XL, ekran bölümünde pek fazla övgü almadı. Google hemen her problem için düzeltmeler yayınladı ya da düzeltmek söz verdi. Harika, değil mi? Yapacağından şüphemiz yok. Ancak, düzeltmeleri beklemek zorunda kalmadan, kutudan çıktığı mükemmel bir telefona sahip olmak daha iyi olmaz mı?

Haberin Devamı

Cihaz piyasaya çıktığında her şey yolundaydı, hiçbir mesele yoktu. Hatta iPhone’a rakip gösteriliyordu. Tam da Googlebu işi başardı denmişti. Gerçek kullanıcı deneyimlerinin ardından yaklaşık bir ay sonra her şey tepetaklak oldu. Cihazı satın aldığınızı düşünün. Az buz bir para da değiller sonuçta.

Apple, cephesinde de sorunlar yaşandı. Dağıtıma çıkan ilk iPhone 8’lerden şiş batarya şikayetleri geldi.

Kullanıcıların yeni sorunlarla karşılaşması her zaman olanşeyler.
Üreticiler ise bunları düzeltmeyi vaat ediyor. Bu gerçekten çok iyi. Ancak bir amiral gemisi ve ona verilen para düşünüldüğünde kutudan çıktığında mükemmel bir cihaz olması gerekmiyor mu?

Donanım kadar yazılım da suçlu

Sorun yaşanabilecek tek şey donanım değil. Yazılımlar da onlar kadar üzüntü verebilir. Bixby'den bahsedelim. Samsung, yeni dijital asistanıyla gurur duyuyordu; Galaxy S8 ve S8 Plus'la özellikle Bixby'yi piyasaya sürdü ve cihazlara onun için bir donanım düğmesi koydu. Ancak telefon çıktığında, Bixby sadece Kore'de mevcuttu. Bixby'nin nihayet ABD'deki Samsung telefonlara gelmesi aylar sürdü. İnsanlarkızgınhaldeyken, Bixby düğmelerini başka bir şeyle nasıl eşleştirileceğini öğrenme noktasına geldi. Samsung, daha sonra Bixby tuşunun işlevini kullanıcıya bırakan bir yazılım güncellemesi yayınladı.

Haberin Devamı

Bixby aslında Google Asistan ve Amazon Alexa gibi yapay zekalara kafa tutabilecek kadar güçlü bir kişisel asistan ve sağlam bir altyapıya sahip. Ancak, ilk kullanıcılar Samsung'un yanlış adımından dolayı Bixby'ye asla şans vermeyebilir.

Fiyatlar düşer sakin olun

Mobil pazarda hızlı fiyat düşüşlerini görmek nadir değil. Essential son zamanlarda telefonuEssential Phone’un fiyatını 200 dolar düşürdü. Bu arada Essential Phone, Android’in kurucularından olan eski Google mühendisi Andy Rubin taradından çıkartıldı. Cihaz ekran üzerinde çentiği bulunan ilk akıllı telefon. iPhone Xaylar sonra piyasaya sürüldü.

Bu arada Essential’ın 200 dolarlık indirimin sebebi iPhone X’in piyasaya sürülmesi. Böyle bir uygulamaya firmaya hem pazarda avantaj sağladı hem kullanıcıları kendine çekti. Cihazı ilk başta 200 dolar pahalı olanlar ise yapılacak bir şey yok.

Samsung veya Apple etiketi kullanmayan telefonların satışı durgunlaşabilir. Satışları artırmanın en kolay yollarından biri, bazen kalıcı indirimler sunmak. Büyük markalar her zaman indirimler veya kampanyalar sunuyor. Her zaman fırsatlar var, nadiren piyasaya çıkış gününde.

Haberin Devamı

Beta test cihazları

Telefonlar olması gerektiği gibi titizlikle test ediliyor. Fakat düşünülmesi gereken her koşulda nasıl bir performans sergileyeceğini görmek için yüz binlerce kişinin elinde olması gibi bir şey yok. Üreticiler, öngörülemeyen koşullar altında bazı şeylerin yanlış gittiğini öğrenmek için cihazı ilk satın alınanlara güvenirler. İncelemeler ve onları yapanlar da ilk sıradaki yerini alırlar.

İncelemeler bu konuda size yardımcı olabilir. Test eden olarak, bu telefonların her noktasının ilk 48 saatte, hatta ilk haftada nasıl performans gösterdiğini size kanıtlayabilirler. Bir telefonun "gerçek dünyada"nasıl tepki verdiğini görmek zaman alabilir. Genellikle bir akıllı telefon ilk başta şampiyon gibi performans gösterecektir. Uygulamalar yüklenip telefon zorlanmaya başlayınca işler batağa saplanabilir. Batarya belki de ilk haftada bitecek. Bunu testler gösterecek. Bu arada incelemeler genellikle güncellenir. Çünkü bir haftada yapılan testlerde her şey net şekilde anlaşılamayabiliyor.

Haberin Devamı

Gaza gelip tuzağa düşmeyin

Yeni bir akıllı telefon duyurusunun heyecanına kapılmak kolay.“Voov! Özelliğe bak. Ne kadar da parlak. Ön sipariş düğmesi nerde? Kredi kartımı gören oldu mu? Aynısı Pelinsu’da da var. Bende aaaaaldım” o halde geçmiş olsun. Burada çok fazla paradan bahsediyoruz. Bu nedenle sadece sizin için en iyi telefonu değil, doğru zamanda aldığınızdan da emin olun. Dolayısıyla atlamadan önce bir adım geri atıp resmin tamamını görmeniz önemli.

Örneğin, telefonların geçmişine bakın ve fiyatlarına bakın. Bazı üreticilerin piyasaya sürülmesinin ardından haftalar sonra fiyatları düşürme eğiliminde olduklarını biliyoruz. Üreticilerin bir telefonu piyasaya sürdükten altı ay sonra başka bir talebi yerine getirdiği telefonu piyasaya sürmesi de yaygın bir durum. “Yenisini al, eskisini unut” düşüncesiyle hareket edildiğimden yapılacak şey beklemek.

Yeni bir telefon satın almayı düşündüğünüzde, geçmişinibilmek önemli. Örneğin şu an iPhone 7 veya Galaxy S7 alabilirsiniz. Sonuçta bunlar da döneminin en iyi cihazlarıydı.

Telefonu ilk satın alanların kapıda yeni bir ürünün dahabeklediği riskinibilmesi gerekiyor.Şansınız varsa aldığınız telefon çok indirime girmez.

Bu durum hakkında nasıl hissediyorsun? Telefonu ilk satın alanlardan mısın? Yoksa mağaza önünde kamp kuran sen miydin? Öyleyse neden? Yorumlarınızı bekliyorum. Gerçekten yanlış bir cevap yok. Sonuçta bu sizin paranız. Deneyimlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

twitter.com/10ur1000ay
instagram.com/10ur1000ay
onur.binay@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler