Geri Dön
Eğrisiyle doğrusuyla Çiftlik Bank gerçeği ve mağdurları

Eğrisiyle doğrusuyla Çiftlik Bank gerçeği ve mağdurları

Bir yıl sürede yapılan yatırımın 2,2 katını geri almayı vaat eden Çiftlik Bank, mağdurları ile beraber şu günlerin en çok konuşulan konusu. Televizyonda milli duygu temalı reklamları dönen Çiftlik Bank nasıl ortaya çıktı ve insanlar tam olarak neye inandı?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Çiftlik Bank'ı duymayanınız kalmamıştır eminim. Öncelikle Çiftlik Bank bir banka değil oyun. 2017 yılı başında bir oyun olarak başlayan, merkezi Kıbrıs'ta bulunan 100 bin dolar sermayeli şirket Çiftlik Bank, oyuna kayıt olan kişilere 15 altın hediye ediyordu. Fakat 15 altın yalnızca 1 tavuk satın alabilmeyi sağladığı için oyunda pek de bir yol kat edilemiyordu. Bu sebeple sistem, para yatır ve ilerlemeni hızlandır mantığını oyunculara öneriyordu. Fakat para yatırmak da görüldüğü kadarıyla pek de akıl karı bir iş değilmiş.

Haberin Devamı

Çiftlik Bank'ta satın alma ve kazanç sistemi nasıl işliyordu?

15 liraya Amasya Tavuğu, 3 bin liraya Kafkas Arısı, 12 bin liraya Saanem Keçisi, 150 liraya Anadolu İneği ve 450 liraya Angus İneği alınabilen sistem, satın almalar karşılığı 1 yıl içerisinde sırayla 37, 7 bin 358, 32 bin, 368 ve 920 lira para kazandırmayı vaat ediyordu.

Çiftlik Bank, sisteme yatırılan paralarla gerçek çiftlik, tesis ve büyük baş hayvan yatırımı yapıyordu. Hatta sistemde kazanılan paralarla Çiftlik Bank bayilerinden Çiftlik Bank ürünleri satın alınabiliyordu.

Tıpkı bir saadet zinciri gibi işleyen sisteme arkadaşını da dahil edenlere daha çok para kazanma imkanı doğuyordu.

Çiftlik Bank'ın kaç tesisi bulunuyordu?

Aralık 2017'de de televizyonlarda milli duygu sömürüsü temalı reklamında da Çiftlik Bank'ın Anadolu'da 6 çiftlik, 3 et ve süt entegre tesisi, bal sağım ve dolum tesisleri sahibi olduğu, 40'tan fazla ürün ürettiği, ülke genelinde 100 şarküterilerinin ve yüzlerce çalışanlarının bulunduğu ve markanın ürünlerini satan seçkin marketlerle çalıştıkları belirtiliyordu. Aynı reklamda Konya'nın Tuzlukçu ilçesinde en büyük süt ve damızlık çiftliğinin temelini 23 Aralık 2017'de atacaklarını duyuruyorlardı.

Haberin Devamı

Çiftlik Bank ne kadar para kaçırdı?

500 bin kayıtlı kullanıcının bulunduğu ve 77 bin 843 kişinin para yatırdığı Çiftlik Bank sisteminde toplamda 511,7 milyon lira para toplandı ve 62 bin 877 kişiye ise toplamda 398,3 milyon lira ödeme yapıldı. 113,4 milyon lira ise Kıbrıs'taki bankalara kaçırıldı.

Birçok kişinin bir anlamda gönüllü mağdur durumuna düşmesinin ardından yatırımcıların bazılarının bankadan kredi çekerek sisteme dahil oldukları ortaya çıktı.

Çiftlik Bank kurucusu Mehmet Aydın nerede?

Şirketin internet sitesi ve Facebook hesabı kapandı. Şirketin sahibi Mehmet Aydın'ın Uruguay'a kaçtığına dair bazı iddialar ve bu iddiayı destekleyecek Uruguay kimliği de internette dolaşıyor.

14 Mart 2018'de şirketyim yönetim kurulu üyesi Celam Çolak ve şirket kurucusu Mehmet Aydın'ın eşi Sıla Aydın nitelikli dolandırıcılıktan tutuklandı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı da Çiftlik Bank'ın Türkiye'deki tüm tesislerine kayyum atanacağını açıkladı.

Haberin Devamı

Sıla Aydın'ın avukatı Abdullah Yörük, Mehmet Aydın'a 19 Şubat'tan bu yana ulaşılamadığını, Aydın'ın Uruguay'a gittiğini, kaçırdığı paralarla Uruguay ve Arjantin'de inşaat işleri yaptığını ve Uruguay vatandaşlığı aldığını belirtti.

Asıl suçlu, Bitcoin batar Çiftlik Bank batmaz diyen Mehmet Aydın mı yoksa saadet zincirlerinin sonunun sürekli hüsran olduğunu bile bile yatırım yapan kişiler mi? Bu cevabı vermek gerçekten çok güç!

Bitcoin nedir? Bitcoin nasıl satın alınır?

Titan, Jet Fadıl gibi ünlü saadet zinciri vakalarının ardından Türkiye bir saadet zinciri vakasını daha büyük hayal kırıkları ile uğurlamış oldu. Yatırımlarının üzerine bir bardak soğuk su içmek isteyenleri ise ses, müzik ve klibi Çiftlik Bank'ın kurucusu Mehmet Aydın'a ait rap şarkı ile başbaşa bırakıyorum. Şarkıda da dediği gibi: Çok geç artık...

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler