Geri Dön
TikTok neden 13 yaş altı kullanıcıların hesabını kapatıyor?

TikTok neden 13 yaş altı kullanıcıların hesabını kapatıyor?

Sosyal medya ağları her geçen gün daha güvenilir olmak ve kullanıcılarına daha güvenilir bir ortam sunmak için bazı kararlar alıyor. Bir yeni karar da sosyal mecranın yükselen yıldızı TikTok'tan gelmiş. TikTok 13 yaş altı kullanıcılarının hesaplarını kapatmış gizliden gizliye. Peki TikTok'un bu kararı mantıklı mı? Gelin hep birlikte Molatik olalım...

Kurabiye Canavarı
Kurabiye Canavarı

62 milyon video...

Haberin Devamı


Popüler sosyal medya operatörü TikTok bir şeffaflık raporunda TikTok'un 2021'in ilk üç ayında 13 yaşın altında olduğundan şüphelenilen yedi milyondan fazla kullanıcının hesabını kaldırdığını söylemiş. Topluluk standartlarını ihlal ettiği için yaklaşık 62 milyon videoyu kaldırdığını da belirtmiş. Reşit olmayan kullanıcılarla ilgili ilk açıklamasında TikTok, kullanıcıların yaşları hakkında gerçek dışı olduğundan şüphelenilen hesapları izleyen bir güvenlik denetleme ekibi de dahil olmak üzere çeşitli yöntemler kullandığını da eklemişler.

13 yaş altı


TikTok’un Güven ve Güvenlik Birimi Başkanı Cormac Keenan, 'çocukları korumaya yönelik eylemlerine görünürlük kazandırmak için' 13 yaş altı kullanıcılara ait olduğu düşünülen hesapların kapatıldığını ifade etmişti.Raporda, kapatılan hesapların, toplam kullanıcı hesaplarının yüzde birinden daha azını oluşturduğu kaydedilmiş. Napıyorsunuz arkadaşlar hepiniz TikTok mu kullanıyorsunuz? Ayrıca raporda, yaklaşık 62 milyon video ve yaklaşık 2 milyon reklamın, kural ihlali gerekçesiyle kaldırıldığı aktarılmış.

Haberin Devamı

 



Bir kızın ölümü üzerine


Uzun lafın kısası TikTok, 13 yaş ve üzeri kullanıcılara platformu kullanma izni veriyor. İtalya’da hükümet, 10 yaşındaki bir kız çocuğunun TikTok uygulamasına girdikten sonra hayatını kaybettiğine ilişkin iddialar üzerine, TikTok’a 'yaşı doğrulanamayan kullanıcıların engellenmesi' talimatı vermişti.Bir de İngiltere'de şu metal toplardan çocukların hastanelik olduğunu göz önüne alırsak TikTok doğru bir karar vermiş diyebiliriz. Z kuşağına daha çok hitap eden bir uygulama olsa da yeni yetme Z kuşağı için çok da uygun değildi zaten.

Görmemesi gereken


Sosyal medyayla alakalı bu tür kararlar alınmasını doğru buluyorum. Çünkü çocuklar için denetimli olması gerekiyor ya da bu denetim sağlanamıyorsa doğrudan yasak getirmek çok mantıklı. Çünkü hiç iyi niyetli olmayan, ya da henüz 13 yaşının altında bir çocuğun görmemesi gereken birçok şey de atılıyor TikTok'a. Doğru bulmamın sebeplerin biri de o yaştaki bir insan henüz tercihlerinin farkına varamıyor oluşu. Boş levha gibi ne izlerse ve neyi takip ederse ona dönüşür, hatta döüştük de. Kişiliğin temellerinde TikTok'ta gördüğü iyi ya da kötü herhangi bir şeyin kişiliğinin temel yapıtaşı yapmasının bence hiç gereği yok.

Haberin Devamı

 

Psikolojilerinde...


Bu sebeple biraz daha büyüdükten sonra çocukların sosyal medyaya atılmasında büyük fayda görüyorum. (Bilir kişi olarak konuşuyorum. Evet küçük bıldırcınlara tavsiyeler...) Çünkü görecekleri bir video, karşılacakları bir yorum, anlam veremeyip araştıracakları en az bir olay eminim ki psikolojilerinde ve bilinçaltlarında pek iyi bir iz bırakmayacaktır. Üstüne üstlük gerçekten bu mecralarda çok art niyetli insan var. Yasakları hiçbir zaman haklı bulmam ama söz konusu çocukların güvenliği olunca bazı yasaklarda fayda var. Reşit insan istediğini yapsın. Fakat reşit insanın özgürlüğü de bu küçük çocukların zihinlerine ve gelişimlerine zarar verebilir. Sosyal medya güzeldir ama güvenli olduğu kadar... Teşekkür ediyorum iyi günler diliyorum.

Benzer İçerikler