Geri Dön
İngilizcesine güvenenler buraya: En iyi 6 İngilizce bilimkurgu podcast'i

İngilizcesine güvenenler buraya: En iyi 6 İngilizce bilimkurgu podcast'i

Vaktinin boş geçmesini istemeyenler için podcastler harika bir tercih! Yanınızda taşıyabileceğiniz bilgi ve eğlence kitleri gibi... Trafikte, evde, okulda canınızın istediği her yerde anında dinlemeye başlayabilirsiniz. Asıl güzel tarafı ise, her konu hakkında büyük büyük kitaplara ve yüzlerce kaynağa bakmadan, kısa yoldan öğretici olabilmesi... Bilimkurgu severler için yaptığım bu listedeki her podcast doyurucu içeriklere sahip. Çoğu epey popüler. O sebeple bir podcast gurusuysanız, alternatif içeriklere de bakın. Ben bilimkurgunun büyüsüne kapılıp keyifle dinleyeceğinize emin olduklarımı seçtim.

EYLÜL AKTAN
EYLÜL AKTAN

1- Limetown

“Bilim kurguya bayılırım” diyenlerin izleyebileceği en başarılı podcast’lerden biri… Bir bilimsel araştırma tesisinin çevresinde kurulmuş Limetown adlı kasabada yaşayan yerliler, gizemli bir şekilde kaybolur. Bunu duyan ve kasabaya gelmeye karar veren bir muhabirin gözünden olayları dinleriz. Muhabir, kaybolan insanlar hakkında bilgi edindikçe işlerin rengi değişir ve kulaklığınızı bir dakika çıkartmak istemeyeceğiniz kadar keyifli bir hal alır. Bu postcast’in birçok bölümü olduğu için, olay örgüsü yavaş ilerliyor. Bu da dinleyiciye kan donduran bu hikayeyi sindire sindire yaşama imkanı tanıyor. Final bölümüne gelene kadar kendinizi türlü türlü teorilerin içinde bulacak fakat alışılagelmiş bir sonun dışında bambaşka bir sürprizle karşılaşacaksınız. Tüm bölümleri heyecandan tırnaklarınızı yedirtecek bu podcast’i mutlaka dinleyin. (Stranger Things, Eureka, Wayward Pines, Fringe severler için harika bir tercih.)

2- Flash Forward

Bu seri diğerlerinden biraz farklı. Çünkü dinleyenlerin bir kısmı 'gerilim podcast’i derken, bir kısmı da 'bilimkurgu podcast’i olduğunu düşünüyor. Bana sorarsanız kurgusu ve olay örgüsüyle tam bir bilimkurgu podcast’i! Fakat gerilimi de iyiden iyiye hissettiriyor. Konusu ise şöyle: Serinin başrolü Rose Eveleth her hafta kurgusal bir gelecek senaryosu seçiyor ve bu senaryoların tüm olasılık ve sonuçlarını bir bilim takımıyla değerlendiriyor. Her bölümde farklı bir senaryoyu işlediği için Black Mirror’a benzetilse de, özgün bir seri. Özellikle bilim anlamında doyurucu bir içeriğe sahip. Bu da dinleyicilerden tam not almasına sebep oluyor. Güncel, olası ve gerçekçi senaryolar işleniyor. Antibiyotiklerin işe yaramadığı, tüm ilaçların yasal olduğu ya da internetin tamamen yok olduğu gibi ilginç durumların olası sonuçlarını dinlemek ve çoğunlukla senaryoların ne kadar gerçekçi olduğunu görmek, serinin hayran bırakan özelliklerinden sadece biri. (Black Mirror severler için ideal bir içerik.)

3- Archive 81

Bu aslında bir korku podcast’i. Fakat fantastik içerikler ve alternatif zaman boyutlarına yer verilmesi gibi bilimkurgu ögelerini de barındırdığından listeye dahil edebiliriz. Konusuyla ilgili detaylara girmenin spoiler vermek sayılabileceği bu seriyi araştırmayı size bırakmak durumundayım... Fakat 'Interstellar' gibi yapımlardan keyif aldıysanız, 'Zamanın Kısa Tarihi' kitabı sizi büyülediyse, bu podcast’e de bayılacaksınız. İlk iki sezonu bitirdiyseniz eski usul radyo tiyatroları tarzında harika bir bonus bölümü de olduğunu da söyleyeyim. (Stephen Hawking hayranları, zaman yolculuğuna ilgi duyanlar, 'Dark' gibi yapımları sevenler için ideal.)

4- The Big Loop

Bir solukta bitecek podcast’lerden biri. Paul Bee’nin son çıkan 'sonsuz evrenlerdeki kısıtlı varlıklarla' yapımından esinlenerek hazırlanan, konusunu ve içeriğini tanımlamakta zorlandığım bir yapım... Antoloji severler için ilk sezonun harika olduğunu garanti edebilirim. Hayalet öykülerinden tutun çeşit çeşit bilimkurgu hikayelerine kadar birçok içeriğe yer verilmiş. Adeta çeşitliliğe doyuyoruz. Bu podcast’te 'Lovecraft' izlenimi de yakalamanız mümkün. (Black Mirror, The Twilight Zone ve The Black Tapes seviyorsanız tam size göre.)

5- Steal the Stars

En beğenerek dinlediğim serilerden biri. 'The Message' ve 'Life After' kitaplarının yazarı Mac Rogers Steal, yine muhteşem bir yapıta imza atıyor. Gizli bir aşk yaşamaya başlayan iki hükümet çalışanı birlikte gizli bir göreve gönderilir. Esrarengiz olaylar göreve gittikleri ilk günden yaşanmaya başlar. Bir UFO kazasının enkazını temizlemek üzere yola çıkan çalışanları, içinde kaybolacakları bir macera bekler. Serinin tüm bölümlerini bir solukta izleyecek ve bu aşk hikayesiyle harmanlanmış bilimkurguya bayılacaksınız. (The Message, Life After ve X-Flies’ı beğendiyseniz sizin için ideal.)

6- Ars-Paradoxica

Bu podcast, bilimkurgu maceralarının ne kadar keyifli ve komik olabileceğini kanıtladığından, bilimkurgu sevmeyenlerin bile hoşuna gidecek. Yanlışlıkla zaman yolculuğu yapan Dr. Sally Grissom’ın maceralarını anlatıyor. Başına gelen her yeni olay, dinleyicileri serinin içine dahil ediyor. Konusu, Grissom’ın sesli günlükleriyle anlatılıyor. Bu anlatım şekli sayesinde podcast bir podcast olmaktan çıkıp adeta film gibi ilerliyor. Özellikle akıl sağlığı, cinsellik ve kuantum mekaniği gibi konulara yer vermesi, bu pocast’i diğerlerinden ayırıyor.

Benzer İçerikler