Geri Dön
Netflix'in en büyük avantajı ne?

Netflix'in en büyük avantajı ne?

Dünyanın en büyük dijital platformlarından biri olan Netflix'in geleceğine dair spekülasyonlar başladı... Son dönemde orijinal yapımlara ağırlık verse de bu yapımların, Netflix'i kurtarmaya yeterli olmayacağı konuşuluyor...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

"Bizi seviyooo"lara bağlamıştık

Netflix'in "Birdenbire hayatımın tümü oldun" dedirten yükselişi aslında şaşırtıcı olmadı. Birçoklarının 'House of Cards' dizisiyle aşina olmaya başladığı Netflix, zaman içinde kendini küresel çapta bütün izleyicilere kabul ettirmeyi başardı. Bilhassa son dönemde "Her ülkeye 1 yeni orijinal Netflix yapımı" gibi bir kafa içinde olmalarıyla "Aaa, Netflix bizi seviyooo" dedirtti. Platforma ve markaya olan güvenimiz arttı, bağlandıkça bağlandık.

Yeni anlaşmaya pek sıcak bakmıyorlar

Ancak... Her güzel şeyin bir sonu olduğu gibi Netflix'in tekelliği de kırılabilir. Amazon Prime Video ya da Hulu uzun bir zamandır 'güçlü rakip' kategorisinde. Ama asıl tehdit Disney... Disney, kendi markası dışında Lucas, Pixar, Marvel, 20th Century Fox ve Fox Searchlight'ı da elinde tutuyor. Ve Disney'i ayrıcalıklı kılan şu: Disney ve diğer yapım firmaları, kendi filmlerini artık kendi dijital platformlarında yayınlamak istiyorlar. Dolayısıyla Netflix gibi şirketlerle yeni anlaşma yapmaya o kadar da sıcak bakmıyorlar.

Üçkağıtlar minimuma inecek

Yani bu ne demek? Her yapım firması kendi platformunu kuracak. Yani herkes ürettiğini pazarlayacak ve satacak. Bu olayın benzeri müzik platformlarında da yaşanabilir. Örneğin, Sony ya da Universal Music, küresel çapta kendi dijital müzik platformlarını oluşturabilir. Ve Spotify ya da iTunes da abone kaybeder. Marka değerlerine ve içeriklerine güvenen şirketlerin atması gereken adım da bu. Kullanıcılar olarak çok parça pinçik olup kafa karışıklığı yaşayacağız belki ama en azından tekellik kırılmış olunacak. Dolayısıyla tekellikte yaşanan üçkağıtlar minimuma inmiş olacak. Bence bu da öyle ıskalanamayacak kadar iyi bir şey.

En büyük avantajı...

Netflix'in en büyük avantajı ise orijinal yapımlarının güçlü olması. Olası bir abone sayısının düşmesi durumu maliyet problemlerine yol açabilir. Ama 'orijinal Netflix yapımı' olan dizilerin sınıfı geçen, kabul gören diziler olması Netflix'in kısa vadede o kadar da büyük bir kayıp içine girmesini zorlaştırıyor...

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler