Geri Dön
TOEFL ve IELTS nedir?

TOEFL ve IELTS nedir?

TOEFL ve IELTS sınavlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Peki aralarındaki farkları biliyor musunuz? TOEFL ve IELTS nedir? İşte bilmeniz gerekenler...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

TOEFL ve IELTS nedir?

TOEFL da IELTS de İngilizce seviyenizi kanıtlayabilmeniz için yapılan sınavlardan ikisidir. Her ikisi de dünya çapında geçerliliği olan sınavlardır. Bu iki sınavın amacı, sizin İngilizce seviyenizi belirlemektir. CV'nizde TOEFL ya da IELTS puanınıza yer vermek, rakipleriniz arasından sıyrılmanıza kolaylık sağlar.

TOEFL sınavı

TOEFL Amerika temelli bir sınavdır. Bilgisayar ortamında yapılır. TOEFL IBT 120 puan üzerinden değerlendiriliyor. Reading yani okuma, listening yani dinleme, speaking yani konuşma ve writing yani yazma bölümlerinden oluşur. Her biri 30 puana sahip olan bu testlerin sonucunda aldığınız genel skor TOEFL skorunuzu verir. TOEFL'da tek oturum vardır. Sınav 4 buçuk saat sürer.

IELTS sınavı

IELTS sınavı da benzer şekilde reading (okuma), writing (yazma), listening (dinleme), speaking (konuşma) bölümlerinden oluşur. IELTS, 9 puan üzerinden değerlendirilir. Yani her bir bölüm 9 puandır. 2 oturumda gerçekleşir. Reading, listening ve writing ilk bölümde yapılır. İkinci oturumda ise jürinin karşısına çıkan aday, speaking sınavına tabi tutulur. IELTS sınavı 2 saat 45 dakika sürmektedir.

TOEFL ve IELTS kaç yıl geçerli?

Gerek TOEFL gerekse IELTS sınavlarının geçerlilik süresi 2 yıldır. Sınavlara girme sayısı serbesttir. Her iki sınav için de kalma ya da geçme notu yoktur. IELTS, alanında uzman olan akademisyenler tarafından değerlendirilir. TOEFL ise hem otomatik okuyucular hem de öğretmenler tarafından okunur. Böylelikle iki puan arasında herhangi bir fark olmaması netleştirilir.

Benzer İçerikler