Geri Dön
Yandal ve çift anadal farkları nelerdir?

Yandal ve çift anadal farkları nelerdir?

Üniversitede öğrenciler okudukları bölümler haricinde yandal ve çift anadal da yapabiliyor. Yandal ve çift anadal farkları nelerdir? İşte cevabı...

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Avantaj kazandırıyor

Liseden mezun olduğumuzda üniversiteye adım atıyoruz. Lisenin aksine bir bölüm okuyoruz. Bunun da adı 'lisans' eğitimi oluyor. 4 ya da 2 yıllık seçenekler mevcut. 4 yıllık bir lisans mezunu olmak iş bulmakta çok daha avantajlı. Hem okuduğunuz bölümde uzmanlaşıyorsunuz hem de iş bulma şansınız daha fazla. Lisans eğitiminiz esnasında ikinci bir bölümde yandal ya da çift anadal yapmak ise size daha çok avantaj kazandırıyor. Gelin tek tek ele alalım...

ÇAP'ta diploma alıyorsunuz

Çift anadal ile başlayalım... Çift Anadal Programı, 'ÇAP' olarak da ifade ediliyor. ÇAP öğrencileri, üniversiteye kayıt oldukları bölüm haricinde bir başka bölümde de okuyorlar. Aynı anda iki farklı lisans dalından mezun olma şansı sunuluyor kendilerine. Böylelikle, Anadal diplomanın haricinde ikinci bir anadal diploma alınıyor. Her iki diploma da aynı değere sahip.

Yandalda ders sayısı sınırlı

Şimdi de yandal eğitimine bakalım kısaca... Yandal, tıpkı çift anadal programı gibi öğrencilerin anadalları haricinde bir başka bölümde okumalarını, mezun olmalarını sağlıyor. Ancak önemli farklar var çift anadal ile. En önemli fark alınan ders sayısı. Çift anadalda neredeyse anadal kadar ders almanız gerekiyor. Ancak yandalda sınırlı sayıda ders alıyorsunuz.

Yandal ve çift anadal farkları nelerdir?

Çift anadal ile yandal programları arasındaki en bariz fark ise diploma... Çift anadal yapan biri, anadal ile beraber çift anadal'dan da mezun oluyor ve diploma alıyor. Her iki programı da 'anadal' olarak okuduğu kabul ediliyor. Ancak yandalda böyle bir şey yok. Yandal mezunu olduğunuzda, diploma yerine geçmeyen bir belge, yani yandal sertifikası alıyorsunuz. Yandal yaptığınız bölümün avantajlarından 'anadal'ınız kadar yararlanamıyorsunuz.

Kredi sayıları

Yandal programına başvurmak isteyen öğrenciler, anadal lisans programının en erken 3, en geç 6'ncı yarıyılının başında başvurabiliyor. Başvuru esnasında genel ortalamasının 100 üzerinden en az 65 olması gerekiyor. Bu rakam çift anadalda en az 70 olması lazım. Çift anadalda tamamlanması gereken kredi sayısı yandaldan çok daha fazla. Bu kredi durumu üniversiteden üniversiteye değişebiliyor. Örneğin bir üniversitede çift anadal için 40, yandal için 18 kredi tamamlamak gerekirken bir başka üniversitede bu krediler 36'ya 15 şeklinde değişkenlik gösterebiliyor.

Benzer İçerikler