Geri Dön
Yeni başlayanlar için suşi kültürü: Hangisini yemeli?

Yeni başlayanlar için suşi kültürü: Hangisini yemeli?

Belki bir gurme değilim ama kendi damak tadımıza yakın, sevilesi Uzakdoğu restoranları var. Gitmediyseniz ufak notlarla önerdiğim restoranları deneyebilirsiniz.

Ebru KÜÇÜKGÖKDEMİR
Ebru KÜÇÜKGÖKDEMİR

Uzakdoğu mutfağı şu an o kadar popüler ki, tatmasak olmaz. Önce ön yargılarımızı yıkarak başlayalım.

Haberin Devamı

Ben farklı lezzetler peşinde koşan biri değilim. Müdavimlik tam bana göre, risk almam. Ama "Değişmeyen şey değişimin ta kendisidir" diyorsak, farklı kültürleri gastronomiyle tanımayı öneririm. Dev bir balığı
alacaksın. Küçük dilimlere böleceksin. Her şey taze, aşçın Uzakdoğulu olacak ve Türkiye’de suşi satacaksın. Hem zor, hem de bir açıdan kolay bir iş. Ama masaya gelen her şey suşi değil elbette. Sevdiremezsen ve hakkını vermezsen, devamı gelmez. Türkiye’de büyük bir kesim bir kere de olsa deniyor. Aynı opera gibi; ya seviyorlar ya nefret ediyorlar. Arkadaş için yenmez suşi. Vedat Milor abimiz ne demiş, "Suşi dünyaya hediye!" O zaman biz de uzaktan bakmayalım. Seversek, plaza insanları gibi belki biz de müdavimi oluruz.

Haberin Devamı



Benim suşiyle tanışmam çok hoş olmadı. 10 yıl önce suşi sanarak yediğim 'onigiri', oldukça rahatsız etmişti. Dev bir çiğ balık ve altında sirkeli suda haşlanmış pirinç... Bir insan neden kendine bu zulmü yapar ki? Halbuki Türk insanına elit olma yolunda eşlik eden suşinin damak tadımıza uygun çeşitleri de var. Hatta Koreli bir dostum, "Dana eti ve sadece sebzeyle suşi yapıyoruz" demişti. Zaten Korelilerin her şeyi bize daha yakın oluyor. Bence bir an evvel böyle bir restoran açılmalı. Varsa önerilerinizi alırım.

Her derde deva: Acılı-ekşili çorba


Gelelim ilk siparişe... Buz gibi havada kış aylarının vazgeçilmezi olan, annemizin bize asla yapmadığı, Uzakdoğu usulü acılı-ekşili çorbayı tavsiye ederim. Acı seviyorsanız tam anlamıyla hastalığa ve yorgunluğa şifa oluyor. Ardından 'spicy shrimp tempura' ya da 'dynamite shrimp' dedikleri soslu kızarmış karidesleri deneyin. Doymak istiyorsanız 4-5 minik karidesten en az 2-3 tabak söylemeniz gerekiyor. Ama bence tadımlık sipariş verin. Suşide ise dikkat etmeniz gereken, 'hot roll' dedikleri, sıcak servis edilenleri tercih etmek... Tornado, volcano, bangkok gibi sıcak suşileri mutlaka deneyin. Ön yargılıysanız ya da o gün risk almak istemiyorsanız, teriyaki chicken sipariş edin. Makarnamsı bir Çin eriştesiyle servis edilen, soslu, susamlı tatlı-ekşi tavukla doyarsınız. Çin mantısı da yenilebilir ama Kayseri mantısına alışmışsak sıcacık terayağ ve sarımsaklı domates sosu biraz garip gelebilir. Çünkü usül değişince beyin uyarı veriyor.

Haberin Devamı

Yeni başlayanlar için suşi kültürü: Hangisini yemeli

Belki bir gurme değilim ama kendi damak tadımıza yakın, sevilesi Uzakdoğu restoranları var. Gitmediyseniz ufak notlarla önerdiğim restoranları deneyebilirsiniz.

1- Nişantaşı Naomi: Ece Demirbulak harika bir ev sahibi. Ona sormadan suşiye başlamayın.
2- Miyabi: Özellikle ekmek bandıralısı bir karidesi var. Ünlülerin uğrak yeri.
3- Zuma: Pahalı ama özel bir günde maaşı bırakmaya değer!
4- Wagamama: Uzakdoğu mutfağının lezzetli ama bir tık uygun fiyatlısı... Bol sulu çorbamsı ramen’leri mutlaka deneyin. Tam bizlik!

Benzer İçerikler