Moda
Sağlık
Foto Galeri
Yazarlar

Prenses Diana'nın son sözleri yeniden gündem oldu

İngiltere Veliaht Prensi Charles'tan 1996'da boşanan Prenses Diana, 31 Ağustos 1997'de Paris'teki trafik kazasında sevgilisi Dodi El-Fayed ile birlikte hayatını kaybetmişti. O gün olay yerine gelen ilk acil servis üyelerinden biri olan itfaiyeci Xavier Gourmelon tarafından açıklanan Diana'nın son sözleri, doğum gününe kısa bir süre kala bir kez daha gündeme geldi.

|

Derleyen: Buse Bulat / Milliyet.com.tr
Tam ismi Diana Frances Spencer olan Prenses Diana, 1 Temmuz 1961 yılında dünyaya geldi. İngiltere'nin asil ailelerinden birinin kızı olan ve kraliyete yakın bir yerde büyüyen Diana, anaokulu öğretmeni olarak çalışırken İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in oğlu Galler Prensi Charles ile nişanlandı.

Çift, masal gibi bir düğünle evlendi. Bu evlilik ile Diana, Galler Prensesi rolünü üstlendi. Gözde çiftin William ve Harry adında, o zamanlar İngiliz tahtının ardı ardına ikinci ve üçüncü varisi sayılan iki oğlu oldu.

HALKIN SEVGİSİNİ KAZANDI

İngiliz kraliyet ailesi üyeleri içerisinde en farklı ve en dikkat çeken kişilerden biri olan Diana, yaptığı hayır işleri ve olaylara yaklaşımıyla kısa sürede halkın sevgisini kazandı. Ayrıca bir ikon olarak giydiği her şey, büyük kitleleri etkiledi ve yeni moda akımlarının doğmasına neden oldu.

Ancak Diana'nın Charles ile evliliği, uyumsuzlukları ve Galler Prensi'nin Camilla Parker Bowles ile yaşadığı ilişki nedeniyle bitti. İkili, 1992'de aralarında yaşanan sorunların kamuoyuna açıklanmasının ardından ayrıldılar. Evliliklerinde yaşadıkları sıkıntıların ayrıntıları giderek daha çok duyulmaya başladı ve prens ile prenses, 1996'da resmi olarak boşandılar.

PONT D'ALMA TÜNELİNDE KORKUNÇ KAZA

'Halkın Prensesi', 31 Ağustos 1997 yılında trajik kaza meydana geldiğinde, Mısırlı milyarder Mohamed El-Fayed'in oğlu Dodi El-Fayed ile birlikte bir Mercedes S-280'in arka koltuğunda oturuyordu. Diana'nın koruması Trevor Rees-Jones ise, ön tarafta, sürücü Henri Paul'ün yanındaydı.

Paul, prenses ve sevgilisi El-Fayed'i görüntülemeye çalışan paparazilerden uzaklaşmaya çalışırken yolu şaşırdı ve Paris'teki Pont d'Alma tünelinde saate 70 km hızla giderken kaza yaptı.

SON SÖZLERİ TEKRAR GÜNDEME GELDİ

Neredeyse 25 yıl önce onu kurtarmaya çalışan ve olay yerine koşan ilk acil servis üyelerinden itfaiyeci Xavier Gourmelon tarafından paylaşılan Diana'nın üzücü son sözleri, Galler Prensesi'nin doğum gününe haftalar kala bir kez daha gündeme geldi.

Olay yerine ilk geldiğinde kazanın kurbanlarının kim olduğuna dair hiçbir fikrinin olmadığını itiraf eden itfaiyeci, daha önce The Sun'a konuşarak şu ifadeleri kullandı:

Araba berbat durumdaydı ve onunla herhangi bir trafik kazasıyla ilgileneceğimiz gibi ilgilendik. Benim için bu sadece sıradan bir trafik kazasıydı, acil servislerin uğraşması gereken birçok kazadan biriydi ve olağan sebepler, hız ve sarhoş bir sürücüydü. Prensesin sağ omzunda hafif bir yara olduğunu görebiliyordum ama bunun dışında önemli bir şey yoktu. Üzerinde hiç kan yoktu.

"ELİNİ TUTTUM VE SAKİN OLMASINI SÖYLEDİM"

Sözlerine, "Elini tuttum ve ona sakin olmasını ve hareketsiz kalmasını söyledim, yardım etmek için orada olduğumu söyledim ve ona güvence verdim" şeklinde devam eden Gourmelon, Diana'nın son sözlerinin ise, "Tanrım, ne oldu?" diye sormak olduğunu söyledi.

Xavier Gourmelon, "Prensese kalp masajı yaptım ve birkaç saniye sonra tekrar nefes almaya başladı. Tabii ki bu olunca rahatladım, çünkü ilk yardım görevlisi olarak hayat kurtarmak istiyorsunuz; ve bunu yaptığımı sanıyordum. Dürüst olmak gerekirse, prensesin yaşayacağını düşündüm. Bildiğim kadarıyla ambulanstayken yaşıyordu ve yaşamasını bekliyordum. Ama hastanede öldüğünü sonradan öğrendim. Çok üzücüydü" ifadelerini kullandı.

"SONSUZA KADAR BENİMLE KALACAK"

"Diana'da ciddi iç yaralanmalar olduğunu sonradan öğrendim, ancak olay hala aklımda. Ve o gecenin anısı sonsuza kadar benimle kalacak" diyen itfaiyeci, "O zaman onun Prenses Diana olduğu hakkında hiçbir fikrim yoktu. Ambulansa bindirildiğinde, sağlık görevlilerinden biri bana onun prenses olduğunu söyledi" dedi.

Kaza haberi duyulduğunda Prens Charles, İngiltere'den hemen Diana'nın yanına gitti. O sabah, Diana'nın cenazesi İngiltere'ye getirildi. 6 gün resmi yas ilan edildi ve 6 Eylül 1997'de yapılan bir cenaze töreniyle Galler Prensesi, son yolculuğuna uğurlandı.

UNUTULMAYAN PRENSES

36 yaşında hayatını kaybeden 'Halkın Prensesi'nin ölüm haberi duyurulduğunda, sarayın önüne yüz binlerce not ve çiçek bırakıldı.

Galler Prensesi, ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen hiç unutulmadı. Ölüm yıl dönümlerinden anılan ve doğum günleri kutlanan Prenses Diana, trajik hikayesiyle hala adından söz ettiriyor.

© Copyright 2024

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.