Geri Dön
Camille Claudel'in hayatı ve astrolojik analizi

Camille Claudel'in hayatı ve astrolojik analizi

Fransız heykeltıraş Camille Claudel'in hayatına Molatik olmamak elde değil. Gelin Claudel'in aşk hayatına, yaşadıklarına bakalım ve doğum haritasını mercek altına alalım...

Elgin Kaplan
Elgin Kaplan

Camille Claudel 8 Aralık 1864 Fransa’da doğar. Çamura ilgisi çocuk yaşta başlar. Annesi heykelle uğraşmasına karşıdır fakat babasından da bir o kadar destek görür. Claudel’in ilk hocası Alfred Boucher’in 1882 yılı sonbaharında İtalya’ya gitmek için yerini geçici olarak arkadaşı Auguste Rodin’e devretmesiyle Camille’nin yaşamı dönüm noktasına girer. Aralarındaki öğretmen-öğrenci ilişkisi yerini karşılıklı hayranlığa bırakır. 1883 yılında büyük bir aşkın içine girdiklerinde Camille 19, Rodin ise 43 yaşındadır. Rodin, Camille’yi asistanı olarak yanında bulundurur. Onu diğer öğrencilerinden ayıran şey bir kadına göre güçlü elleri ve özgün yetenekli çalışmalarıdır.

Haberin Devamı

Camille Claudel’in doğum haritasında; Sanat göstergesine bakarsak Venüs oğlak 3'üncü evde, dispozitörü Satürn ile karşılıklı ağırlamada. El becerisi, kabiliyeti verir ve Venüs’ün konumunu rahatlatır. Satürn (sert cisim), terazi (sanat), 12'nci ev (ilham) alanı. 8'inci evdeki Uranüs’ten de üçgen açısı var. 2'nci evinde yer alan güneş, 5'inci evdeki Ay ve Neptün’e yine üçgen açılanmış. Hobi, sanatsal beceri ve bunu kullanırken tek, bağımsız ve öncü olma isteği verir.

5'inci evde Ay ile Neptün Koç burcunda, ruhsal ihtiyaç duyduğu alan hem yaratıcılık, sanat hem de aşk. Romantik ilişkilere bakış açısı pek kontrollü olmayabilir direkt atılabilir. Haritada 2'nci evde yer alan Merkür-Juno Oğlak kavuşumu yaşça büyük veya ruhen olgun, saygın, iletişim yönü güçlü ve yetenekleri olan partner desteklediği gibi iş birliklerinde de böyle kişilerle çalışabilir. Güneş, 2'nci evde, 9'uncu evin de yöneticisi ve Venüs’te Oğlak 3'üncü evde olması eğitim alanından bir aşk getirisini gösterir.

Haberin Devamı

"Artık beni aldatma"

Camille ile lişkilerinin başladığı dönemde Auguste Rodin’in Rose Beuret ile 20 yıllık birlikteliği vardır. Aralarında çekişmeler ve kıskançlıkla dolu ilişkide aşk gözünü kör etmiştir. Rodin’in başka kadınlarla da birlikte olmasına göz yumar. Ona karşı güvensizliği vardır. Uzaktayken şu cümleyi yazar kağıda; "Yanımda olduğuna inanmam için tamamen çıplak uyuyorum, ama uyandığımda her şey eskisi gibi. Artık beni başka kadınlarla aldatma."

Sevdiği adam gitgide ona kaba davranıyordur. Yıllarca devam eden ilişkinin ardından Camille hamile kalır fakat Rodin’in bunu bile fark etmemesi yüreğinde kırılma noktası yaratır. Kıskançlıklar, değersizlik duygusuyla birlikte bebeğini aldırmaya karar verip gizlice kürtaj olur. Artık bu aşk üçgeninden sıkılır ve evlenme isteği ile Rodin’den bir seçim yapmasını ister. Rodin iki kadını da hayatında tutmak ister fakat Camille’nin saldırgan hallerinden çekinmeye başlar ve Rose’u bırakmaz. 10 yıllık tutkulu birlikteliği 1893 yılında sonlandırırlar.

Camille Claudel’in haritasında 3'üncü evdeki Venüs, 7 ve 12'inci evlerin de yöneticisi, yasak aşkı gösterir. 7'nci evde Mars, Plüto gibi malefik gezegenler yerlemiş. İlişki rahat gelişmez, tutkuyu, saplantıyı, tensel ve cinsel zevkleri ve kıskançlıkları barındırır. Tartışma ve kavgaya ve rekabete açktır. Partnerin ilişkideki ikilemlerini ve kelime oyunlarını da gösterir. 7'nci evdeki Plüto Boğa ne olursa olsun değişmeye yanaşılmayan durumları yıkarak sarsar birliktelikte. Ayrılıklar acıyla birlikte form değiştirir. Plüto’nun güney düğüm ile bağı da bağımlılıkla birlikte gelen yıkıcı enerji verir, depresyon, ayrılık nedeniyle yok olma isteği verebilir. Mars fiziksel ve elleri güçlü birini gösterir. 7'nci evdeki Mars’ın, 5'inci evdeki Ay ve Neptün ile 60 derecelik açısı sanat ve yaratıcılık konularında iş birliğini, ortak çalışmayı ve duygusal birliktelikte uyumu gösterir. Mars ikizler dispozitörü Merkür ile 150’lik açıda. İlişki içinde hem değer hem de yetenekle ilgili yanılgıyı da destekler. Rodin meşhur 'Cehennem Kapıları' eserini yaparken bazı figürleri Camille yapmıştır fakat övgüyü ve başarıyı Rodin tek başına üstlenir. Camille’nin yaptığı heykelleri Rodin zor beğenir. Zamanla onun gölgesinde kaldığını hisseder.

Haberin Devamı

Haberin Devamı

Düşman gibi görmeye başlar

1898 yılında Auguste Rodin ile yıllar sonra ilk kez bir araya gelirler ve o son görüşmeleri olur. Ayrılık sonrasında 'Olgunluk Çağı', 'Vals', 'Geveze Kadınlar', 'Kayıp Tanrı'yı üretir. 1905 yılından itibaren akıl sağlığı bozulmaya başlar. Rodin’in onun heykellerini çaldığını söylüyor, onu düşman gibi görüyordur. 1912 yılında geçirdiği bir sinir krizi sonucu eserlerinin çoğunu parçalamıştır. Bazı kaynaklarda dünya ile bağlantısını kestiğini, içeriye başıboş kedileri aldığı, her yerin pislik içinde kaldığını yazıyor. Kardeşi Paul, görev için gittiği Çin’den döndüğünde ablasını korkunç halde bulur. Yüzü kir içinde, mekanik bir sesle devamlı konuşuyordur. Bu şekilde birkaç yıl daha sürdürür yaşamını.

1913 yılı Mart ayında babasının ölümünden birkaç gün sonra paranoya belirtisi gösterip şizofren teşhisi konulduğu için ailesinin de imzasıyla 30 yıl kalacağı akıl hastanesine kapatılır. Orada heykel yapmasına izin verilmez, kendisini akıl hastanesinden çıkarmaları için yıllarca yazdığı mektuba rağmen annesi ve kız kardeşi çevirmişlerdir. Kardeşi Paul bile 30 yıl içinde 13 kez ziyaret etmiştir. Camille Claudel’in haritasında Merkür Oğlak burcunda hafıza güçlüdür, pek bir şey unutmaz kinci düşünceye girebilir. Merkür 8'inci evin de yöneticisidir ve dispozitörü Satürn 12'inci evdedir. Zihin kuşkucu, saplantılı, krizlidir ve bilinçaltı çöplüğünden beslenir Ay, Neptün kavuşumun Merkür ile kare açısı algı bozukluğu, şizofreni etkisi verir. Zihin yanılgılarla ve kuşkuyla doludur. Ay, Neptün kavuşumu, Merkür’e kare açıda paranoya ve şizofreni zihnin yanılması, duygu bozukluğu gibi psikolojik rahatsızlığı tetikler. Yazdığı mektupta şöyle demiştir; “Dün gece iki adam panjurlarımı zorlamaya çalıştı. Onları tanıdım: Rodin'in İtalyan modellerinden ikisi. Onlara beni öldürmelerini söyledi. Ben onun yolundayım; benden kurtulmak istiyor.”

Haberin Devamı

Camille Claudelin hayatı ve astrolojik analizi

Yalnız başına gözlerini yumar

30 küsur yılı akıl hastanesinde geçirir. Satürn yüceldiği terazi burcunda ve rahat ettiği 12'inci evdedir. Yücelimler her zaman iyi çalışmaz. Semboliğin gölge yönünü de yüceltir. Burada bir nevi sürgün enerjisinde çalışmış. Satürn, 3'üncü evin de (zihin) yöneticisi. Satürn’ün Uranüs ile partil üçgen açısı 12-8'inci ev akslarında malefikte olması da akıl sağlığı problemini iniş çıkışlı krizli enerjide çalıştırır. 19 Ekim 1943 yılında yalnız başına hayata gözlerini yumar. Paul'e şu satırlarla seslenir: ”Akıl hastanesi! Evim diyebileceğim bir yere sahip olma hakkım bile yok! Onların keyfine kalmış işim! Bu, kadının sömürülmesi, sanatçının ölesiye ezilmesi… Mahsus kaçırdılar beni, onlara tıkıldığım yerde fikir vereyim diye, yaratıcılıklarının ne kadar sınırlı olduğunu biliyorlar çünkü. Kurtların kemirdiği bir lahana gibiyim şimdi, yeni filizlenen her yaprağımı büyük bir oburlukla mideye indiriyorlar… Bilmiyorum, kaç yıl oldu buraya kapatılalı, ama tüm hayatım boyunca ürettiğim eserlere sahip çıktıktan sonra şimdi de kendilerinin hak ettikleri hapishane hayatını bana yaşatıyorlar... Bütün bunlar Rodin şeytanının başının altından çıkıyor, kafasında bir tek düşünce vardı zaten kendisi öldükten sonra benim sanatçı olarak atılım yapıp onu aşmam, bunu engellemek için de yaşarken olduğu gibi ölümünden sonra da ben hep mutsuz kalmalıydım… Her bakımdan başarıya ulaştı işte! Bu esaretten çok sıkılıyorum… Eve hiç dönemeyecek miyim, Paul?”

Benzer İçerikler