Gayrimenkul Haberleri Aile Konutu Nedir?

Aile Konutu Nedir?

Son Güncellenme:

.

Aile Konutu Nedir

2002 yılında yürürlüğe giren 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ile kazandırılan aile konutu, yeni ve oldukça önemli bir müessesedir. Uygulamada işlevsel olarak kullanımı sınırlı olsa da, aile ve ülke koşulları dikkate alındığında özellikle kadın eşin, çocukları ile beraber barınma hakkını güvence altına almaktadır.

Haberin Devamı

Aile konutu nedir?

Türk Medeni Kanununda aile konutu kavramına ilişkin bir tanıma yer verilmemiştir. Ancak kanunun gerekçesinde; aile konutu eşlerin bütün yaşam faaliyetlerini gerçekleştirdiği, yaşantısına buna göre yön verdiği, acı ve tatlı günleri içinde yaşadığı, anılarla dolu bir mekân” olarak tarif edilmiştir. Aile konutu kavramı genel evlilik hükümlerinin yanı sıra mal rejimleri ve miras paylaşımı gibi düzenlemelerin hükümlerinde yer alan önemli bir kavramdır. Ekonomik koşullar dikkate alındığında satın alma ya da kiralama yoluyla bir konuta sahip olmak eşler açısından sıkıntılara neden olmakta ve ekonomik fedakarlıklar gerektirmektedir. Ekonomik boyutunun yanı sıra hem eşler hem de çocuklar için duygusal ve manevi bağların da bulunduğu aile konutunun evliliğin sona ermesi halinde üçüncü kişilere devri önemli sıkıntıları beraberinde getirebilmektedir.

Haberin Devamı

Aile konutu şerhi

Medeni Kanun’da yer alan çeşitli hükümler ile aile konutunun mülkiyet ve kullanım hakları üzerinde etki sahibi olabilecek hukuksal işlemler konusunda çeşitli yasal düzenlemeler yapılmıştır. Aile konutu şerhi ile eşlerden birinin rızası olmaksızın, aile konutu üzerinde tek taraflı tasarruf sınırlandırılmıştır. Aile konutu şerhi konulmuş olan bir mesken, eşlerin karşılıklı rızası olmaksızın satılamaz, kiraya verilemez ya da devir edilemez.

Aile konutu şeri nasıl konulur?

Özellikle boşanma durumunda tarafların mağduriyetini önlemek için aile konutu şerhinin konulması önem taşır. Aile konutu şerhini eşlerden biri, muhtarlıktan alacağı belge ile tapu müdürlüklerine başvurarak koydurabilir. Aile konutu tek bir meskeni tanımlayan bir kavramdır. Taraflar arasında farklı meskenler arasında, hangisinin aile konutu olduğuna dair anlaşmazlık varsa, aile konutunun belirlenmesi için hakim kararına başvurulabilir.