Emlak Arsa alıp ev yapmak mı daha iyidir, ev almak mı?

Arsa alıp ev yapmak mı daha iyidir, ev almak mı?

15.04.2021 - 14:53 | Son Güncellenme:

Deniz kenarında veya yaylada, şehrin kalabalığından uzak bir ev hayaliniz var. Arsa alıp üzerine kendi zevkiniz ve bütçenize göre inşa da edebilirsiniz, beğendiğiniz bir evi direkt de alabilirsiniz. İşte her iki seçeneğin artı ve eksileri…

Arsa alıp ev yapmak mı daha iyidir, ev almak mı

Şöyle kırmızı panjurlu bir ev kim istemez? Bahçe içinde, havası temiz, kuş cıvıltılarının ruhunuzu şenlendirdiği, bahçesinde çiçekler ve ağaçlarla bezeli… Pek çok kişi özellikle emekli olmaya yakın bu hayalini gerçek kılmaya çalışıyor. Peki, acaba arsa alıp üzerine ev mi yapmalı, yoksa evi direkt mi almalı?

Haberin Devamı

1-Vaktiniz ve sabrınız var mı?

Arsa aldıktan sonra evi inşa etmek çok kolay bir süreç değil. Proje aşamasından son çivi çakılıncaya dek, inşaatı kontrol etmeli, bu süreç boyunca da yakın bir yerde konaklamayı göze almalısınız. Bu maddi durumunuza ve iklim koşullarına göre birkaç ay sürebilecek bir dönem olacaktır.

2-Sürprizlere açık mısınız?

Bir arsa aldığınız zaman, projenizi çizdirdikten sonra inşaat sırasında birden sürprizlerle karşılaşabilirsiniz. Verandanızın yeri hayal ettiğiniz ve çizildiği gibi yapılamayabilir. Çünkü belki de temel kazarken orada bir sorunla karşılaşılmıştır veya su tesisatı buna elvermeyecektir.

3-Malzemeden anlar mısınız?

Bir müteahhit kadar olmasa da, inşaat malzemesinden anlamanız iyi olacaktır. Bu işe soyunmadan önce güvenilir birine danışmak, kendi araştırmanızı da yapmak gerekir. Hem izolasyon, hem depreme dayanıklılık, hem de şıklık bakımından doğru tercihleri yapmalı ve sürece hakim olmalısınız.

Haberin Devamı

4-Arsa alımında doğru tercih yapmak da kolay değildir

Arsa satın alırken, imar ve hisse durumuna dikkat etmeli, arazinin yapısını bilmelisiniz. Her iklim koşulunda nasıl olduğunu öngöremeyeceğiniz için yanlış karar verebilirsiniz. Sel olunca bölgede neler yaşanıyor, çok rüzgârlı mı, yoksa güneşten kavrulacak mısınız? Tüm bu soruların yanıtlarını kestirmeye çalışmalısınız.

5- Maliyet farkı büyük

Öte yandan, bir arsa alıp üzerine ev inşa etmek her zaman çok daha düşük maliyetli bir işlemdir. Hazır satın alacağınız evin neredeyse 3’te bir fiyatına mal edebilirsiniz. Gerçekten hayalini kurduğunuz bir evi tam istediğiniz gibi yapmak, hem de daha düşük fiyata… Bu daha iyi bir seçenek gibi duruyor. Ancak tabi ki öyle bir ev görmüşsünüzdür ki, “ben yapsam ancak o kadar olur” dersiniz. O zaman tercihiniz değişebilir.