Son Güncellenme:
Kişiler ve kurumların yaptığı çeşitli işlemlerdeki, belge niteliğindeki kağıtlardan alınan vergiye damga vergisi adı verilir.
Kanunda kağıtlarda imzası olan kişiler vergi mükellefi olarak tanımlanır. Verginin ödenmesinde olduğu gibi vergi cezalarında da imza sahipleri sorumlu kabul edilir. Resmi kurumlar ve kişiler arasında düzenlenen belgelerde damga vergisi kişiler tarafından ödenir.Damga vergisinin ödeme yöntemleri kağıdın içeriğine göre çeşitlilik gösterir. Pul, makbuz, kesinti ya da basılı damga yöntemlerinden biriyle ödenebilir. Vergiye konu olan kağıt değerli değilse vergi maktu (değeri biçilmiş) olarak tahsil edilir. Değer içermesi durumunda ise ödeme nispi olarak yapılır.
Damga vergisine esas oluşturan kağıtlar, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu ile belirlenmiştir. Kanunda geçen kağıt kavramı ile ibraz edilebilir, imza veya imza yerine geçen ibarelerin yer aldığı ve hüküm içeren kağıtların yanı sıra elektronik ortamda elektronik imza ile oluşturulmuş veriler de kanun kapsamına alınmıştır. Damga vergisi kişiler ve kurumlar arasında düzenlenen ibra, imza ve hüküm şartlarını yerine getiren her türlü kağıttan alınır. Bu kağıtların hükmünü değiştiren uzatma, değiştirme, yenileme, devir, bozma gibi her türlü mektup ve şerh de damga vergisine tabiidir.
Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği açıklanır. Tebliğ uyarınca, mükelleflerin damga vergisini ne kadar ödeneceği her yıl belirlenen bu oranlar ile Resmi Gazete’de yayınlanarak duyurulur.
Mukavelename, taahhütname, senet gibi kağıt konusuna bağlı olarak alınacak vergiler çeşitlilik göstermekle birlikte bindelik oran üzerinden hesaplanır.
Sürekli damga vergisi mükellefiyetine sahip olanlar damga vergisi beyannamesi vermekle mükelleftir. Ödemeler vergi dönemini içeren ayın 26. akşamına kadar yapılır.