Dekorasyon Mutfağınız için ne tür bir aydınlatma tercih etmelisiniz?

Mutfağınız için ne tür bir aydınlatma tercih etmelisiniz?

01.09.2021 - 15:40 | Son Güncellenme:

Mutfakta vazgeçilmez bir nokta olan aydınlatma, günlük kullanımı kolaylaştıracak şekilde özenle tasarlanmalıdır. Spotlar, sarkıtlar veya duvar lambaları, ışığı farklı ihtiyaçlara uyarlamak için seçenek olarak karşınıza çıkar. Tezgahta veya adada yemek hazırlamak, sebzeleri soymak veya unu ölçmek için önemli miktarda aydınlatma gerektirir. Mutfak bir yemek alanı içerdiğinde ise sıcak bir yer yaratmak için ışık oldukça hafif ve yumuşak olmalıdır. İşte mutfağınızın aydınlatmasını düşünmeden önce bilmeniz gereken temel kavramlar…

Mutfağınız için ne tür bir aydınlatma tercih etmelisiniz

 

Aydınlatma mutfağa gerçek bir konfor getirir. Özellikle orada çok fazla zaman geçirenler için! Yemek pişirmek, eğlenmek veya uzaktan çalışmak için mutfaklarımız bir alan haline geldi. Ailemizle bir araya geldiğimiz ya da kendi başımıza çekildiğimiz mutfak artık sadece bir pişirme odası değil. Çok yönlü bir düzenleme gerektirir. Aydınlatması herkesin isteklerine ve gün boyunca orada gerçekleşen birçok etkinliğe uyum sağlamalıdır. Doğrudan ve dolaylı ışıkta, aydınlatılacak alanlar da yerleşim düzenine, odaya ve konfigürasyonuna göre tanımlanır.

Haberin Devamı

Bir mutfak için iki tip aydınlatma

Mutfaktaki ışığın öncelikle işlevsel bir görevi vardır.  Aydınlatma, doğal ışığı tamamlıyor. Optimum konfor için yıkama ve hazırlama alanına özel dikkat gösterilmesi gerekiyor. Ancak ışığın, örneğin aydınlatılmış nişlerle elde edilen ışığın dekoratif bir yanı da var.

Bu iki tür aydınlatma aynı odada bir arada bulunur. Her ikisi de birbirini tamamlar ve o kadar farklıdır ki, iyi dengelenmeleri gerekir. Mutfakta doğrudan ışığı ve dolaylı ışığı birbirinden ayırabilirsiniz. Doğrudan ışığı kırmak için daha açık, daha yumuşak ve dağınık, dolaylı aydınlatmaya sahip olmak gerekiyor.

Mutfakta entegre aydınlatma

Genellikle mutfakta, aydınlatma mobilyalara entegre edebilir. Mutfakta yüksek dolaplar olduğunda, gölge alandan kaçınmak için hemen hemen her zaman altında ışıklar konmalıdır. Bu tür bir kurulum, hedeflenen ve görünmez aydınlatmanın kurulumuna çok uygundur.

Haberin Devamı

Işık kaynağının kendisini görmeden doğru ışığın keyfini çıkarmak da belirli bir kullanım kolaylığı sağlar. Dolabın arkasında veya altında, görünmez bir aydınlatmaya sahip olmak daha güzel.

Mutfakta tavan lambaları

Spotlar veya askılar, tavanı verimli aydınlatma ile optimize etmek ve keyifli olmak için en çok tercih edilen ışık türlerinden. Tavana entegre spot ışıkları veya büyük bir avize ile aydınlatma belirli bir alana odaklanırsa bu merkezi aydınlatma daha doyurucu olur.