Emlak Fırsatları Depozito Geri Alınabilir mi?

Depozito Geri Alınabilir mi?

Son Güncellenme:

.

Depozito Geri Alınabilir mi

Gayrimenkul kiralarken, oluşabilecek beklenmedik durumlarda, tarafların karşılıklı zarar tazmini için belirlenen bir bedeldir. Kiralayanın, kiracısından talep ettiği depozito bedeli Borçlar Kanunu’nda çeşitli sınırlamalara tabidir. Bu nedenle, kiralayanın, fahiş rakamlarda depozito bedeli belirlemesi mümkün değildir. Kiranın bir ya da iki katı kadar depozito talep edilmesi, özellikle evin iç detayları ve demirbaşlarının durumuna göre maksimum üç katına kadar depozito talep edilebilmektedir. Kiralayan ve kiracının karşılıklı olarak çıkarlarını korumak üzere, depozito bedelinin değerini kaybetmemesi için döviz cinsinde belirlenmesi sıkça tercih edilen bir yöntemdir. Depozito bedelinin, ödeme ve geri ödeme biçimlerinin kira kontratında yer almasının, ileride doğabilecek sorunlarda son derece belirleyici bir detay olduğunu hatırlatarak; depozitonun nasıl geri alındığına dair adımları açıklayalım.

Haberin Devamı

Depozito nasıl ödenmeli?

Depozito Geri Alınabilir mi

Depozito bedeli, kiracı ve kiralayanın onayı olmadan çekilmemek üzere, vadeli bir tasarruf hesabına yatırılır. Bu vadeli hesap, ancak her iki tarafın onayı olduğu takdirde bozularak, taraflardan birine verilir. Kira kontratının sona ermesi halinde, evde herhangi bir maddi zarar meydana gelmediyse depozito bedeli eksiksiz iade edilir. Kontratın sonra ermesinden itibaren 3 ay içinde, ev sahibi, kiracıya karşı bir dava açtığı, icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirip tedbir koydurmadığı takdirde; banka kiracının isteği üzerine depozitoyu geri ödemekle yükümlüdür. Mülkte çeşitli sorunlar oluşması durumunda, zararın bedeli oranında depozitodan düşülür.

Hangi durumlarda depozito geri alınmaz?

Depozito Geri Alınabilir mi

Kira kontratı sona ererken, kiracı; son ay kira bedelini ödemeyerek, depozitoya sayılmasını isteyebilir. Bu durumda, depozitonun geri ödemesi yapılmayarak, son kira yerine sayılabilir. Apartman aidatı, ödenmemiş fatura vb. kiracıya ait ödemelerin yapılmaması halinde; bu miktar depozitodan düşülür ya da depozitonun tamamı bu ödemeleri yapmak üzere kullanılabilir. Evde herhangi bir demirbaşta ya da evin kendisinde oluşan hasarın tespiti yapılarak, depozitodan bu oran düşülebilir ya da depozitonun tamamı bu zararı karşılamak üzere kullanılabilir. Evin kullanımına bağlı oluşan yıpranma payı ise depozitoya yansıtılmaz. Ancak, eğer kiracı eve girerken yeni boya badana yapılmış ise, kiralayan da kontrat süresinin bitiminde evden çıkarken; evi aynı biçimde, boya badanası yapılmış olarak teslim almayı talep edebilir. Bu noktada, kiracı ister boyayı yaptırıp çıkmayı isterse depozitodan boya badana bedelinin düşülmesini talep edebilir.Evi temiz kullanan, kira ve fatura ödemelerinde borcu bulunmayan kiracı; depozito ödemesini geri alamadığı takdirde hukuki yollara başvurarak hakkını arayabilir.