Emlak Emlak Vergisi Beyannamesi Nedir Ve Ne Zaman Verilir?

Emlak Vergisi Beyannamesi Nedir Ve Ne Zaman Verilir?

25.05.2021 - 15:54 | Son Güncellenme:

Vergiler bir ülke için önemli gelir kaynaklarından biridir. Bu bağlamda devletlerin de vatandaşlarından aldığı birtakım vergiler bulunmaktadır. Bu vergilerden bir tanesi de emlak vergisidir. Bu vergiler yönetmelik ve kanunlarda belirtildiği şekilde ve usulüne uygun olarak verilmesi gerekir. Peki, emlak vergisi beyannamesi nedir? Emlak beyannamesi vergisi için gerekli olan evraklar nelerdir? Emlak vergisi beyannamesi ne zaman verilmelidir? İşte, tüm bu soruların cevabını içeren detaylar.

Emlak Vergisi Beyannamesi Nedir Ve Ne Zaman Verilir

Emlak vergisi beyannamesi insanların ile kamu kurum ve kuruluşlarının sahip oldukları taşınmaz mallar üzerinden alınan bir vergidir. Emlak vergisi beyannamesi belediyelerin ilgili birimlerine ödenmektedir. Ödenen bu vergiye emlak beyannamesi veya emlak beyanı adı verilmektedir.

Haberin Devamı

Emlak Vergisi Beyannamesi Nedir?  

Emlak vergisi beyannamesi belediyelere ödenen bir vergi çeşididir. Kişiler ya da kurumlar kendilerine ait olan taşınmaz malların vergisini ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi beyannamesinin içeriğinde taşınmaz mallara ait olan kira ve daha başka gelirlerle ilgili bildirimler de mevcuttur. Bu bildirimler sayesinde gerekli hesaplamalar yapılarak kişi veya kurumların ödemesi gereken emlak vergisi beyannamesi hesaplanabilir. Kişi ve kurumlara ait olan taşınmaza ait vergi taşınmazın bağlı olduğu belediyenin emlak servisi biriminden tahsil edilmektedir.

Emlak Vergisi Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Kanunlarda yer alan bilgilere göre emlak vergisi beyannamesi, senenin son gününe kadar verilebilmektedir. Bu vergi şahsen verilmekle beraber internet ortamından da ödenebilmektedir. İnternetten bu vergiyi ödemek isteyenlerin Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi sayfasına göz atmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Yeni konut sahibi olanların, taşınmazın edinildiği senenin sonuna kadar yapılması gerekli olan işlemler listesine emlak vergisi beyannamesini kesinlikle eklemeleri gerekir. Aksi taktirde taşınmaz sahibi çeşitli cezalara maruz kalabilmektedir. Ayrıca bu vergiler belediyelerin kendi internet sayfalarında yer alan e-belediye sistemi üzerinden de ödenebilmekte ve takip edilebilmektedir.