Gayrimenkul Yatırımı takip edin

 Yatırımı takip edin 

17.08.2021 - 15:24 | Son Güncellenme:

Bulunduğu konum, gelişim potansiyeli ve coğrafyasıyla dünya genelinde gayrimenkul yatırımlarının öne çıkan ülkelerinden olan Türkiye’de yabancıların konut alımı her geçen gün artıyor. Yıllık yabancıya gayrimenkul satışı toplamı oldukça düşük seviyelerde iken, son birkaç yıldır 40 bin sayısını aşıyor. Gayrimenkul geliştiriciler, bu oranın çok daha üzerini hedefliyor.

Yatırımı takip edin

 

Ancak bu artış çok kolay yakalanmadı. Türkiye algısının yabancılara en iyi şekilde anlatılması, yatırım fırsatları, potansiyeli her dönem anlatılmaya devam ediyor. Yabancılar açısından ise başka bir ülkede yatırım yapmanın risklerinin bertaraf edilmesi gerekiyor. Bu kapsamda, Kakıcı & Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, yabancıların Türkiye’deki mevzuata ve uygulamaya aşina olmamaları nedeniyle meydana çıkabilecek olan sorunların önüne geçilebilmesi için taşınmaz edinmek isteyen yabancıların dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

 

Yatırımı takip edin

  Adım adım yapılacaklar

  • Türkiye’de gayrimenkul alım-satım işlemleri mutlaka Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılmaktadır. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde yapılmayan alım-satım işlemleri hukuken geçersizdir. Bu nedenle gayrimenkul satın alacak yabancıların satış bedelini tapu sicil müdürlüğünde tapu kütüğüne imza atar iken ödemelerini tavsiye ediyoruz. Eğer bu işlemleri bizzat değil bir vekil ile yaptıracaklar ise avukat aracılığı yaptırmaları yerinde olacaktır. Gayrimenkul satın almak için alıcı yüzde 2, satıcı yüzde 2 olmak üzere toplam yüzde 4 oranında harç ödenecektir. Bu oranlar gayrimenkulün satış bedeli üzerinden hesaplanmaktadır.
  • Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya projeden gayrimenkul alınacak ise mutlaka noterden gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılmasını öneriyoruz. Noterde yapılan gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ilerde gayrimenkul tapusu verilmediğinde alıcıya mahkemeye başvurup gayrimenkulün kendi adına geçirilmesi hakkını verecektir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde yapıldıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne götürülerek tapuya şerh ettirilmelidir. Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi noterde düzenlenmek zorunda olup, bu durumda noterler tarafından satış bedeli üzerinden binde 5.4 oranında harç alınmaktadır.
  • Satın alınacak gayrimenkulün tapusu hemen alınamıyor ise veya noterden düzenleme şeklinde gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yapılamıyor ise alıcı ve satıcı arasında mutlaka yazılı bir sözleşme yapılmalıdır. Ancak bu sözleşme ile; sadece verdiğiniz paranın geri iadesini isteme hakkına sahip olursunuz. Yine bu sözleşmeler Tapu Siciline şerh ettirilemeyecektir.
  • Herhangi bir ödeme yapmadan önce alınacak gayrimenkulün tapu kaydını incelemenizi, üzerinde haciz, ipotek veya sınırlı ayni haklar olup olmadığını öğrenmenizi tavsiye ediyoruz. Bunun dışında gayrimenkulün geçerli imar durumunun ne olduğunu, askeri veya güvenlik bölgelerinde kalıp kalmadığını araştırmanızı öneriyoruz.