Güncel İstinat duvarının yıkılmaması için hangi özelliklerde olması gerekir?

İstinat duvarının yıkılmaması için hangi özelliklerde olması gerekir?

31.03.2021 - 09:12 | Son Güncellenme:

“İstinat duvarı yıkıldı, apartmanlar tahliye edildi” haberlerine sık sık rastlıyoruz. Ne yazık ki, doğru yapılmayan istinat duvarları binaları koruyacaklarına yıkımlarına sebep olabiliyor. İstinat duvarı nedir, istinat duvarı neden çöker, istinat duvarının yıkılmaması için ne yapılması gerekir? Tüm bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

İstinat duvarının yıkılmaması için hangi özelliklerde olması gerekir

Haberlerde çökmeleriyle gündeme gelen istinat duvarı nedir?

Haberin Devamı

İstinat duvarları, heyelan, su taşkını bölgelerinde, bodrum kat duvarlarında kullanılan ve toprağın tutulmasına destek olan yapıdır. Yamaçlardaki konutlar için kullanıldıkları gibi, otoban kenarlarında, madenlerde, kıyılarda, kısacası toprağın kayma riski olan her alanda kullanılan mühendislik yapılarıdır. Dolgu zeminler, kot farkı bulunan düzeyler gibi göçme riski olan alanlarda inşa edilen istinat duvarları kanal, köprü, yamaç yollar gibi ulaşım yapılarının ana unsurlarındandır. Betonarme, prefabrik, ağırlık ve çelik şeritli istinat duvarları başlıca çeşitleridir.

İstinat duvarları neden çöker?

İstinat duvarlarının çökme nedenlerinin başında duvarın arkasındaki drenajın yetersizliği, ikinci sırada temelinin eksik yapılması, ardından da istinat perdesinin yeterli olmaması ve hatalı üretim gibi sebepler gelmektedir. Kısacası yanlış mühendislik uygulaması ve ihmaller nedeniyle can ve mal kaybına neden olan bu çökmeler meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

İstinat duvarlarının çökmemesi için nelere dikkat edilmelidir?

İstinat duvarları yapılırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.

İnşa edilecek zeminin analizi yapılmalı, bu etüt çalışmasından sonra ne tür bir istinat duvarı yapılacağına karar verilmelidir.

Kullanılan malzemeler, kullanım alanına uygun olarak dayanıklı ve doğru seçilmelidir.

İstinat duvarının arkasında toplanabilecek suyun duvarı yıkma ihtimali hesap edilerek gerekli önlemlerin alınması gerekir.

Duvarın temel derinliği ve yüksekliği doğru hesaplanmalıdır. Temeli donma seviyesinin altına inmemeli, yüksekliğinin yapının esnekliğine etkisi hesaplanmalıdır.

İstinat duvarının yapılacağı arazi eğimli ise, duvar kademeli olarak inşa edilmelidir.