Emlak Fırsatları Hangi Evler Prim Yapar?

Hangi Evler Prim Yapar?

Son Güncellenme:

.

Hangi Evler Prim Yapar

Emlak yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken hususları daha önce

Haberin Devamı
emlak yatırımında yapılan hatalar

yazımızda işlemiştik.Bugünse, yatırımın ana amacına yani prim getirmesine odaklanmak istiyoruz. Zamanlaması ve getirisi itibarıyla, hangi evler prim yapar sorusuna iki açıdan farklı cevaplar vermek mümkün. Bunun için ihtiyaçlarınızı, yatırımınızın alım gücünü hesaplayarak ve araştırma sürecine gereken zamanı ayırarak, doğru an geldiğinde harekete geçmelisiniz. Eğer hızla ve çok prim yapacak bir ev seçmek istiyorsanız; gelişmekte olan bölgeleri izlemeye almalısınız.Zamanında aile büyüklerinizin bir ev ya da arsa almadığı için üzüldüğünüz, o vakitler bağ bahçe olan ancak bugün uydu şehirlere dönüşmüş yaşam merkezlerini düşünün… Değerlenecek bölgeyi seçmek, yatırımda en önemli mesele. Bunun için TÜİK’in nüfus artış verilerini inceleyebilir, projelerin yoğunlaştığı ve hızla yükseldiği bölgeleri gözünüze kestirebilirsiniz. Nüfusun yükseliş trendine geçtiği bölgelerde hem yatırım alternatifleri yoğundur hem birçok yatırıma oranla, hızlı ve çok prim sağlar. Bölge araştırmasını yaptıktan sonra, seçtiğiniz evler arasında aşağıdaki kriterleri değerlendirerek, hangisinin daha fazla prim yapacağını görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Evin tapudaki durumu ve ruhsatını araştırın

Hangi Evler Prim Yapar

Almayı düşündüğünüz evin tapuda sıkıntılı durumları varsa, iki kere düşünün. Evin tapusunda kat irtifakında, plan ya da proje ruhsatında sorun varsa, bankalar açısından güvenilir bulunmamasına ve likidite değeri biçilememesine neden olur. Bu nedenle, satın alma yapmayı düşündüğünüz noktada, banka kredisi ile ev almayacaksanız dahi, kredibilitesi var mı sorgulayıp, eksi hanesine yazabilirsiniz. Biz de rahatlıkla, krediye uygun evlere oranla priminin az olduğunu söyleyebiliriz.

Deprem yönetmeliğine uygunluğunu kontrol edin

Hangi Evler Prim Yapar

Kentsel dönüşümle birlikte, deprem yönetmeliğine göre inşa edilmiş binaların yükseldiği bir dönemde; bir evin deprem yönetmeliğine göre inşa edilmesi daha fazla prim getirecektir. Kentsel dönüşüm bölgelerinden seçeceğiniz evler uzun vadede prim getirecektir ancak kısa vadede, dönüşümün gecikmesi vb. sorunlar nedeniyle primi yüksek ve hızlı olmayabilir.

Malzeme kalitesine dikkat

Hangi Evler Prim Yapar

Seçeceğiniz evin, demirbaşlarının kaliteli malzemelerden seçilmiş olması evinizin primini artıracaktır. Bu konuda demirbaşların markaları fikir verebilir ancak seramik, parkeler, kaplamalar gibi malzemeler için işin ehlinden yardım alabilir, malzemeleri sorgulayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Metrekare fark yaratır

Hangi Evler Prim Yapar

Kat planının iyi olması, brüt ve net metrekaresi; civarındaki diğer evlerden üstün ise bu bölgedeki diğer evlere göre prim getirisi yüksek ve hızlı olacaktır.

Aidat ve site yönetimini mutlaka sorgulayın

Hangi Evler Prim Yapar

Yukarıdaki maddeler düşünüldüğünde siteler çok hızlı prim getiren alternatifler gibi görünse de öncelikle aidatları ve site yönetiminin doğru işleyip işlemediğini araştırmalısınız. Eğer, kira öder gibi aidat ödemeniz gerekiyorsa ya da yönetim sorunları nedeniyle site içinde huzursuzluklar varsa bu sorunların habercisidir. Bu yüklerden kurtulmak için hızla satışa yönelebilir ya da değerinin altında kiraya verme eğiliminde olabilirsiniz.