Gayrimenkul Haberleri İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Son Güncellenme:

.

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Hayallerinizi süsleyen ev, ikinci el ev ise karar vermeden önce dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunları bilmeden konut almaya kalkarsanız, sonradan pişman olmanız işten bile değil. Yıllarca çalışıp, birikimlerinizi bir eve yatırmaya karar verdiniz. Belki kendiniz oturacaksınız, belki de karlı bir yatırım yapmak niyetindesiniz. Fakat önemli bir soru kafanızı kurcalıyor: Sıfır ev mi, yoksa ikinci el ev mi tercih etmelisiniz? Kuşkusuz her ikisinin de kendine göre avantajları ve handikapları var. Ev almak, hayatınızın en önemli ciddi harcamalarından biri olacağı için işi baştan sıkı tutarak, iyi araştırma yapmanız gerekir. İşte ikinci el ev alırken dikkat etmeniz gerekenler:

Haberin Devamı

1- İhtiyaçlarınızı gözden geçirin

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Ev satın alırken öncelikle ihtiyacınızı belirlemekle işe başlamalısınız. Hangi büyüklükte, kaç odalı bir daireye ihtiyaç duyuyorsunuz buna karar vermelisiniz. Binanın eski ve fiziksel olarak yıpranmış olması da sizi bir takım tadilat masrafları yapmaya zorlayabilir. Bunlara hazırlıklı olup olmadığınızı iyi tartmalısınız.

2- Evin konumu nerede olmalı?

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Satın almak istediğiniz evin konumu da oldukça önemli mesele. Eğer aile fertlerinin tümü merkez semtlerde çalışıyor da ya okula gidiyorsa, alacağınız evin merkeze yakın yerlerde olması sizin hayat kalitenizi arttıracaktır.

3- Ulaşım araçlarına yakınlığına bakın

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Elbette merkezi bir semtten ev almak için daha fazla miktarı gözden çıkarmanız gerektiğini de unutmayın. Eğer merkezi konumlu bir ev bütçenizi çok zorlayacak ise bu sefer, evin ulaşım araçlarına olan konumuna dikkat etmeniz gerekir.

Haberin Devamı

4- Evin krediye uygun olup olmadığını araştırın

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

İkinci el evi krediyle alacaksanız, konutun krediye uygun olup olmadığına bakmanız gerekir. Burada, evin kat irtifakı tapusu olup olmadığı, binanın yüzde kaçının tamamlandığı, satın almak istediğiniz evin hisseli olup olmadığı, evin üzerinde başka bir ipotek olup olmadığı iyice araştırılmalıdır. Ayrıca evin projedeki aslına uygun inşa edilip edilmediği, evin üzerinde yıkım kararı olup olmadığı gibi konular da evin krediye uygunluğunu etkiler.

5-Evi alıcı gözüyle inceleyin

İkinci El Ev Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Tüm bu araştırmalarla birlikte evi mutlaka görmelisiniz. Evi ilk kez siz kullanmayacağınız için, sizden önceki kullanıcıların eve zarar verip vermediğini görmek için evin her odasını mutlaka gezin. Evi gezerken ayrıca üst kattan su sızıntısının olup olmadığını, evin rutubetli olup olmadığını, ısı ve ses yalıtımının nasıl olduğunu, evin hangi cepheye baktığını anlamaya çalışın. Ayrıca müstakbel komşularınızla da görüşme fırsatı bulabilirseniz, onlara da aklınıza takılan sorular yöneltebilirsiniz.