Mimarlık Nobu İstanbul Kent Kültüründen İzler Taşıyacak

Nobu İstanbul Kent Kültüründen İzler Taşıyacak

01.03.2021 - 09:55 | Son Güncellenme:

Studio PCH’in kurucu ortağı, mimar Severine Tatangelo ile tasarımını üstlendiği Nobu İstanbul projesinin detaylarını konuştuk.

Nobu İstanbul Kent Kültüründen İzler Taşıyacak

Röportaj: Begüm Çelebi, Mimar

Haberin Devamı

Nobu restoran zinciri için ilk olarak Nobu Malibu’yu tasarladınız. Hikaye nasıl başladı?

SEVERINE TATANGELO Nobu Malibu, her anlamda oldukça uzun soluklu bir projeydi. O dönem Studio PCH olarak Pasifik Sahil Yolu üzerinde projeler yapıyorduk. Nobu da aynı aks üzerinde yeni restoranlar için iki yer satın aldı. Biz de ekiple o sırada tanışma fırsatı bulduk ve çalışmaya başladık. Nobu Malibu, yapının izin süreci, tasarımı ve yapımı derken yaklaşık yedi yıl süren bir proje oldu. Studio PCH olarak baştan aşağı her detayıyla ilgilendik ve mekan 2012 yılında açıldı.

Sonrasında Nobu için farklı projeler tasarladınız? Nobu ile işbirliği deneyiminiz hakkında neler söylersiniz?

Bir projeye başlarken kendinizi sınırlamamak ve daha yaratıcı olmak adına bildiğiniz her şeyi bir kenara koyarsınız. Süreç içinde hatalar yaparak deneyim kazanır ve hem kendinizi hem de tasarımı şekillendirirsiniz. Nobu için tasarladığımız projelerde de böyle oldu. Nobu Malibu’da deneyim kazandık, işvereni tanıdık ve beklentilerini anladık. Devamında gelen projelerde de, öncesinde kazandığımız deneyimle yola devam ettik.

Haberin Devamı

Nobu zincirinin mekanlarına baktığımızda, malzemeden renklere ve atmosfere uzanan bir Japon estetiği görüyoruz. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

Aslında tasarladığımız her bir mekan kendi ruhuna göre şekilleniyor. Projenin konumu, orada yaşayan insanların alışkanlıkları veya kültürleri bizi yönlendiren faktörlerden… Örnek vermem gerekirse, Roma’daki bir insanla İstanbul’da yaşayan bir insan farklı alışkanlıklara sahip. Öte yandan tasarlanan mekan da bir kimliğe sahip. Bu iki yönlü durum projeye bakış açımızı şekillendiriyor. Malzeme seçiminden renk paletine, kullanılan dokulara kadar yansıyor.

Nobu İstanbul konum olarak kentin özel bir noktasında kendine yer seçiyor. Bu konum tasarıma yaklaşımınızı nasıl etkiledi?

Mekanın konumu ve manzarası nedeniyle suyla ilişkisi tasarım sürecinde bizim için oldukça önemliydi. Gelen müşteriler, doğal olarak manzarayla ilişki içinde olmak isteyeceklerdir. Bu nedenle mekan organizasyonunda bu ilişkiyi yok etmemeye özen gösterdik.

Haberin Devamı

Tasarım sürecini yönlendiren en önemli kriter bu oldu diyebilirim. Tasarımda İstanbul’a dair izler görecek miyiz?

Elbette. Bu konuda oldukça kapsamlı bir çalışma yaptık, kültürden izler yakalamaya çalıştık. Tercih edilen renkler ve dokular bu çalışmanın sonucunda ortaya çıktı. Ek olarak manzara faktörünün de, renk seçimlerinde bizi yönlendiren önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyebilirim.

COVID-19 pandemisi restoran projelerindeki tasarım kriterlerinizi etkiledi mi?

Aslında hem evet, hem hayır. Tasarımı tamamladığımızda bu sürecin bu kadar uzun süreceğini bilmiyorduk; ancak Nobu İstanbul’u tasarlarken esnek bir mekan olmasına dikkat ettik. Bu anlamda gerekli durumlarda, pandemiyle birlikte sıklıkla konuşulan sosyal mesafe gibi kriterlere kolay uyum sağlayabilecek bir durumda.