Mimarlık Prefabrik ev nedir, nasıl yapılır? Kısaca özellikleri nelerdir?

Prefabrik ev nedir, nasıl yapılır? Kısaca özellikleri nelerdir?

11.08.2021 - 17:20 | Son Güncellenme:

Bir ev inşa etmeyi düşünürken iki önemli soru ortaya çıkıyor: hangi mimari tarzı seçmeli? ve özellikle buna ne kadar bütçe ayırmalı? Bütçeniz biraz kısıtlıysa veya çantalarınızı yeni evinize hızlıca yerleştirmek istiyorsanız, prefabrik eve yönelmek faydalı olabilir.

Prefabrik ev nedir, nasıl yapılır Kısaca özellikleri nelerdir

Prefabrik ev, tamamen fabrikada 3 boyutlu taranmış bir plandan üretilen bir tür kit evdir. Daha sonra şantiyede yani arazinizde monte edilecek farklı modüller şeklinde üretilir. Bazı yüzeyler doğrudan sahada yapılacaktır, ancak bunların oranı azdır.

Haberin Devamı

Prefabrik evin inşaatı 4 aşamada yapılır:

  • Fabrikada modül imalatı.
  • Modülleri "donatmak" için çeşitli işlemler
  • Kalite kontrol ve hava sızdırmazlık testi.
  • Şantiyede montaj ve ardından çerçeve ve çatı için bir çatı ustasının müdahalesi. 

Evin tamamı fabrika yapımı olsa bile, seçtiğiniz arazinin daha önce işlem görmesi ve ev monte edildiğinde temellerinin atılmış olması esastır.

Prefabrik ev deyince aklımıza ilk olarak ahşap ev gelir. Ve dayanıklı ve sağlam bir malzeme olduğu için bu tür inşaatlarda en çok kullanılan malzeme olduğu doğrudur.

Prefabrik ev için hangi mimari?

Tüm zevklere uygun çeşitli prefabrik ev stilleri vardır: Modern veya daha çok “lüks” olabilir. Bazen inşaatçılar, sadece teslim etmeleri ve monte etmeleri gereken, stoklarında zaten prefabrik evlere sahiptir. O zaman kişiye özel bir ürün yaratmak mümkün olmaz, ancak maliyetler daha uygun olur.

Üreticiler tarafından sunulan modüller genellikle her zaman aynı tiptedir. Bunları ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak ve istediğiniz sırayla kurmak size kalmış. Ardından kaplamalar gelir ve orada, geleneksel bir ev gibi, isteğinize göre her şeyi uyarlamak mümkündür: kapılar ve pencereler, döşemeler, dış kaplamalar... Böylece ölçüye göre yapılmış bir eviniz olur.

Haberin Devamı

Maliyetleri neler belirler?

Geleneksel bir ev inşa edildiğinde, inşaatın başlaması ile evin teslimi arasında birkaç ay, hatta bir yıldan fazla bir süre geçer. Prefabrik ev tamamen fabrikada üretildiği için kötü hava koşullarından dolayı herhangi bir yavaşlama yaşamaz.

Modüller sahaya bir kez teslim edildiğinde, orada kurulum yapmanız sadece birkaç hafta alacağından, bu çok büyük bir zaman tasarrufu sağlar. Ek olarak, sahaya çok daha az insan müdahale eder, bu da kusurları ve kötü işçiliği sınırlar.

Şantiyede daha az insan olması,  projenizde daha az zaman harcanması aynı zamanda eviniz için daha az ödeme yapma fırsatıdır.

Ancak, nakliye ücretinin ödediğiniz ücrete dahil olup olmadığını baştan kontrol etmeye dikkat edin. Çünkü, özellikle seçtiğiniz üretici uzak bir bölgede yer alıyorsa, birkaç hacimli modülün taşınması, önceden öngörülmesi gereken önemli maliyetler oluşturur.