Son Güncellenme:
Projelerde mimar tarafından bölünmüş veya bölünmemiş iç mekan alanların tümünü, belirlenen plan ya da ihtiyaçlar doğrultusunda tasarlayan ve tüm dekorasyon işlerini uygulayan kişi olan iç mimarlar, projelerde önemli bir yere sahiptir.Günümüzde konut, iş yeri veya farklı türdeki yapıların inşaat sektörü kapsamında gelişmesi ve artarak devam etmesi söz konusudur. Bununla birlikte mimarların yapmış olduğu proje çizimleri dıştan görünen yapının ana hatları, biçimi ve şekli gibi basit olarak tanımlansa da iç mimarlar projelerin içerisindeki; dekorasyon, aydınlatma, mobilya ve tekstil detaylarını tasarlayan ve uygulayan biri olarak son rötuşları yapan kişidir. İç mimarlara verilen önemin son yıllarda artmasının nedeni ise görselliğin önem kazanmasıdır.
İnşaat firmaları bünyelerinde yani kadrolarında iç mimarlar çalıştırabileceği gibi dışarıdan da bir mimarlık firmasından veya iç mimardan belirli bir miktar ödeme şartıyla bu hizmeti alabilir. Çünkü ihtiyaçlar doğrultusunda ekstra düzenlemeler de yine iç mimarların görev ve uzmanlık alanındadır. İç mimarların çalışma şekilleri tamamen iç mimar ile firma arasında yapılan görüşmelerde belirlenir. Bu çalışma şekillerinden en çok uygulananları iki madde ile açılaklanabilir.
Bu tarz bir anlaşmada iç mimar ya da iç mimarlık şirketi firmanın projesindeki tesisat düzenlemeleri, alçı, boya, duvar kağıdı, zemin gibi dekorasyonlar başta olmak üzere; daha ince detaylar olan aydınlatma, mobilya ve diğer tüm ayrıntılar için toplamda genel bir fiyatlandırma yapar. Anlaşmaya ek olarak proje dahilindeki tüm işler kalem kalem belirtilerek sözleşmeye dahil edilir. İç mimar ve inşaat firması arasında anlaşılan fiyat üzerinden projeyi yürütürler ve iç mimar belirtilen sürede işi teslim eder ve ödemesini firmadan alır.
Bu şekilde yapılacak projelerde ise inşaat firması, iç mimar tarafından projelendirilen işlerin ve yapının tüm masraflarını kendisi öder. Mimar projenin tüm detay ve iş takibini yaparken yapılan işin kalitesinden de kendisi sorumlu olur. Ancak gelişecek olan maddi kaynak sorunlarından asla sorumlu değildir. Proje sahibi ile iç mimar belirli bir oranda bu iş kapsamında anlaşırlar. Bu oran ise genellikle işin boyutuna bağlı olarak değişkenlik gösterir. Konut ve orta ölçekli inşaat projelerinde oran, % 10 ile %25 arasında değişmektedir.Bu anlaşmada iç mimarım alacağı tutar, inşaat ve hizmet süresince yapılan tüm masrafların toplamı ile anlaşılan yüzdelik oranının çarpılmasından ortaya çıkan tutar olarak belirlenir. İç mimar dekore edilecek alan veya mekan için tüm projeleri ve detayları hazırlayarak işverene teslim eder. İşveren bu işi kendi imkanları ile yapabilir veya yaptırabilir.Sonuç olarak iç mimarlık ücreti projenin büyüklüğüne ve detaylarına göre değişirken proje sahibi olan inşaat firmasıyla yapılan anlaşmaya göre de detaylandırılmaktadır.