Emlak Şehirde arsa aranıyor

Şehirde arsa aranıyor

13.07.2021 - 17:44 | Son Güncellenme:

Konut alıcısı pandemiyle yeniden şekillenen ihtiyaçlarına yönelik özellikle müstakil konut sahibi olmak istiyor. Bu talep artışı, arsa fiyatlarında da yeniden yükselişe sebep oldu.

Şehirde arsa aranıyor

 

Tüketicinin pandemi etkisinde değişen taleplerinin gayrimenkul sektörüne etkilerini sık sık gündeme getiriyoruz. Bir süredir en önemli talep artışı müstakil konutlarda gerçekleşiyor. Devam eden talebin arsa fiyatlarına yansıması da görülüyor. Birkaç araştırmaya göz attığımızda Türkiye genelinde müstakil konut fiyatlarının son bir yılda yüzde 60’ın üzerinde, arsa fiyatlarının yüzde 35’in üzerinde ve konut fiyatlarının ise yüzde 30’dan fazla arttığı görülüyor. Müstakil konut için arsa arayışı İstanbul ve çevre illerde sürdüğü gibi Ege Bölgesi başta olmak üzere deniz ve doğayı buluşturan bölgelerde de devam ediyor. Hatta bu alanlarda fiyat artışları daha yüksek görünüyor. Bu trendin bir süre daha devam etmesi beklenirken, fiyatlarda da paralel şekilde dalgalanmalar olabileceği ifade ediliyor. Uzaktan çalışma imkanıyla şehir merkezlerinden uzaklaşmayı göze alan beyaz yakalılar, aileleriyle birlikte de küçük araziler arıyor.

Haberin Devamı

Fark azalıyor

Fiyatları derinlemesine inceleyecek olursak, bölgeler arasındaki farkların da azaldığını görmüş oluruz. Hemen hemen koronavirüs pandemisi döneminde aynı ilgiyi gören kıyı bölgeler ve İstanbul, benzer artışları yakaladı. Buna göre, Endeksa.com’un verilerinde, Türkiye genelinde müstakil konutların son bir yılda yüzde 64.43 oranında artış gösterdiği görülürken; Türkiye genelinde müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 801 lira oldu. Ortalama konut fiyatı ise 1 milyon 116 bin 200 lira olarak gerçekleşti. Bu yatırımların geri dönüş süresi ise 31 yıl olarak görüldü.

Şehirde arsa aranıyor

Muğla lider

Bu talep artışından payını alan yazlık bölgeler verilerin de ışığında değerlerini oldukça yükselttikleri fark ediliyor. Muğla’da müstakil konutlar son bir yılda yüzde 64,53 oranında artış gösterirken, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin lirayı aştı. Ortalama konut fiyatı ise 1 milyon 959 bin 246 seviyesine taşındı. Yatırımın geri dönüş süresi ise 35 yıl oldu. Antalya’da ise müstakil konutlar son bir yılda yüzde 70.71 oranında artış gösterirken, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 910 lira, ortalama konut fiyatı 1 milyon 347 bin 480 lira, yatırımın geri dönüş süresi 32 yıl oldu.

Haberin Devamı

Düşüş öngörülmüyor

Rakamları değerlendiren Endeksa.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, pandeminin gayrimenkul sektörüne etkilerini konut, arsa ve ticari gayrimenkuller açısından ayrı değerlendirmek gerektiğini belirterek, “Konut tarafına baktığımızda, pandemi ile birlikte yeni yaşam koşullarımıza uygun konut talebi arttı ve daha büyük, balkonlu, bahçeli, müstakil evlerde stoklar azaldı. Geldiğimiz noktada emlak danışmanları bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta güçlük çekiyor. Konut fiyatları da oldukça yüksek seviyelerde. Pandeminin etkisinin bitmesi ile fiyatlar biraz düşüş gösterse bile konut üretim maliyetlerinin çok artması sebebiyle konut fiyatlarında önemli bir düşüş beklemiyoruz” diye konuştu.

Öğüt ayrıca, gelişen başka bir trende dikkat çekerken, şunları söyledi: “Pandemi ile kalabalık sitelerden ziyade arsa alıp, akrabalarla birlikte ev yaptırma eğilimi de görüyoruz. Bunun sonucu olarak arsa fiyatları da artış gösterdi. Ticari gayrimenkul tarafında ise talebin, büyük plaza katlarından daha küçük ofislere kaydığını görüyoruz. Pandeminin etkileri azalsa bile pek çok işyeri uzaktan çalışmayı kalıcı hale getirdiğini açıkladı. Dolayısıyla pandeminin gayrimenkul sektöründe yarattığı etkilerin önümüzdeki dönemde de devam edeceğini öngörüyoruz.”