Gayrimenkul Haberleri Şimdi konut almak doğru mu?

Şimdi konut almak doğru mu?

Son Güncellenme:

Konut piyasasında özellikle orta kesime yönelik toplu konut projelerinde yüzde 15 oranında bir fiyat gerilemesi söz konusu. Ekonomist bundan yola çıkarak pazardaki tüm parametreleri inceledi. Hem ihtiyaç için hem de yatırım için konut alma arayışında olanlara bu dönemin konut alımı için uygun olup olmadığını araştırdı

Şimdi konut almak doğru mu

Gayrimenkul sektörü 2004 yılında iyileşme yoluna giren ekonomi ile birlikte büyüme sinyalleri vermeye başladı. Yeni konut projeleri ve ihtiyaç sahiplerinin arayışlarının hızlanması özellikle gayrimenkul sektöründe belirgin bir canlılık yarattı.

Haberin Devamı

Tabii bu süreç içinde enflasyonun düşüş trendinin artarak devam etmesi, buna paralel faizlerin aşağıya yönelmesi, finans kuruluşlarının otomotivden sonra ikinci büyük kredi pazarı olarak konut kredilerine yönelmesi de bu talebin artmasını tetikleyen faktörler oldu.

Bununla birlikte son üç yılda konut arzı ikiye katlanmasına rağmen fiyatlar da arttı. Çünkü talep, arzdan canlı. Öyle ki, sadece İstanbul’da, 2015 yılına kadar her yıl ortalama 250 bin adet konut talebi olacağı öngörülmekte.

Ertelenmiş talep, düşen faiz oranları, uzayan vadeler ve çok seçenekli kredi çözümleri ile stoktaki projelere hızlı bir satış geldi. Eldeki konut stoku hızla tükendi. Talebin yoğunluğu, fiyatların sert bir şekilde artmasına yol açtı.

Özellikle 2005 yılında büyük bir canlılığın yaşandığı yaklaşık günde 2 binin üzerinde konutun satıldığı sektörde, 2005 ve 2006 konut projeleri, inşaatlar ve maketten satışların yoğun olarak gündeme geldiği yıllar oldu.

Ertelenen talep geri dönüyor

Aynı dönemde mortgage'ın da konuşulması sektörü iyice ilgi odağı haline getirdi. Ancak yükselen fiyatlar ve talebin doyum noktasına ulaşması nedeniyle sektörde yaklaşık son bir yıldır satışlar durma noktasına geldi. Gayrimenkul sektörü uzmanları yılbaşından buyana özellikle de orta sınıfa yönelik metrekaresi bin ile bin 500 YTL aralığında satılan toplu konut projelerinde geçtiğimiz yıla göre yüzde 15 oranında fiyat gerilemesi yaşandığına işaret etmekteler. Seçim sonrası duraklama döneminin sona ermesiyle birlikte ertelenen konut alım satımlarının tekrar hız kazanması, sektöre yeniden bir canlılık getirdi. Durgun bir dönem geçiren gayrimenkul sektörü tekrar hareketli günlerine geri dönüyor.

Birçok firma yeni konut projeleri ile sektöre iddialı bir şekilde giriş yaparken, mevcut olan projelerde cazip ödeme koşullarıyla tüketicilerin ilgisini üzerlerine çekiyor. Uzmanlar da yavaş yavaş hareketliliğin başladığı sektörde mortgage'ın da tam anlamıyla uygulanır hale gelmesi ve de konut kredi faizlerinin yüzde 1 seviyesine inmesi durumunda talebin 2008 yılında başlayarak önümüzdeki yıllarda canlanacağında hemfikir.

100 bin YTL'lik konut kredisinin aylık taksitleri

Faiz oranı (%)

60 ay

120 ay

240 ay

1,50

2,539

1,802

1,543

1,40

2,475

1,725

1,452

1,30

2,411

1,650

1,361

1,20

2,348

1,577

1,273

Önümüzdeki günlerde neler olacak?

Geçmişte yaşanan canlılıktan sonra yukarıda sözü edilen nedenlerden ötürü konut alım satımının yavaşladığı sektörde, şu anda bir kıpırdanma dikkat çekiyor. Bunda son günlerde dolar kurundaki düşünün de etkisi büyük. Peki, önümüzdeki günlerde sektörde neler olacak? Konutta fiyatların seyri nasıl olacak? Bu ortamda konut almalı mı? İşte hazırladığımız bu kapak haberinde sektörün önde gelen isimlerinin ağzından tüm bu sorulara yanıt aradık.

Yetkililer, önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında bir artış olacağını görüşünde birleşiyorlar. Markalı konut üreticilerinin bazıları, önümüzdeki dönemde, konut fiyatlarında kademeli olarak yüzde 40’a varan oranlarda bir artış olacağı yönünde öngörüde bulunuyorlar. Yetkililer, özellikle arsa maliyetlerindeki aşırı artışın, konut fiyatları üzerinde yaratacağı zam baskısını buna gerekçe olarak gösteriyorlar. Bu sebeplerden dolayı içinde bulunduğumuz dönemin gayrimenkul satın almak için uygun bir zaman dilimi olduğu ifade ediliyor.

Fiyatlar gevşeyecek

İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, 2008 yılının ikinci yarısından itibaren piyasalarda bir canlanma öngörüyor. Aşa, ayrıca mortgage sisteminin tüm dinamikleriyle hayata geçirilmesiyle 2010 yılından itibaren de sektörün yeniden büyüme ve gelişme trendine gireceğini tahmin ediyor.

Ramazan ayının rehavetinin sonrasında konut alım satımında gözle görülür bir hareketliliğin başlayacağını söyleyen Turyap Yönetim Kurulu üyesi Başak Soner, 2007'nin sonlarına doğru açılacak olan piyasanın 2008'de beklenen ivmeyi yakalayacağını kaydediyor. Soner, "Emlak fiyatlarında bir balonun oluştuğuna kuşku yok. Son üç yılda konut arzı ikiye katlanmasına rağmen fiyatlar arttı. Çünkü talep, arzdan canlı. Fiyatlar bayağı şişti; daha da yükselebilir. Birikmiş konut talebi karşılanınca, konut fiyatları gevşeyecektir" diye konuşuyor.

Son üç yılda kullandırılan krediler

2007(Temmuz)

Bireysel Krediler

Miktar(YTL)

Tüm Sektörler

İçindeki Payı(%)

Ferdi Kredi(Konut)

23.409.055,7

9.0

Ferdi Kredi(Otomobil)

5.930.564,6

2.2

Ferdi Kredi(Diğer)

20.805.496,3

8.0

Toplam

50.145.116,6

2006

Bireysel Krediler

Ferdi Kredi (Konut)

21.453.945,9

9.6

Ferdi Kredi (Otomobil)

5.973.872,4

2.6

Ferdi Kredi (Diğer)

12.751.503,9

5.6

Toplam

40.179.322,2

2005

Bireysel Krediler

Ferdi Kredi (Konut)

12.024.632,4

8.0

Ferdi Kredi (Otomobil)

8.238.407,5

5.5

Ferdi Kredi (Diğer)

5.843.361,7

3.9

Toplam

26.106.401,6

Kaynak: Merkez Bankası

Markalı evlerin değeri arttı

Konut piyasasında şu an bir talep gerilmesi görülse de özellikle İstanbul'da inşa edilen binlerce yeni konutun bu ihtiyaca cevap vermenin ötesinde ciddi kâr getiren yatırım araçlarına dönüştüğü görülmekte. Parasını 2005 yılında konuta yatıranların çoğu, aradan geçen iki yıllık bir sürede aldığı konuttan iki misli kâr etti. Başka bir deyişle, geçen sürede yıllık getirisi ile mevduat, altın ve doların aralarında sayılabileceği yatırım araçlarını geride bırakan konut, yatırımcısını ihya etti.

2005'ten bugüne kadar geçen sürede parasını bankada veya yastık altında saklamak yerine konuta yatırmayı seçenler ise aynı süre içinde yüzde 170’i aşan oranlarda kâr elde etti.


Sektöre yeni oyuncular katıldı

Gayrimenkul sektöründeki hızlı büyüme başka sektörlerden firmaların da iştahını kabarttı. Böylece tekstilden perakendeye, gıdadan kozmetiğe kadar farklı iş kollarında faaliyet gösteren birçok şirket konut üretimine soyundu. Bu şirketler, sadece kârlı olduğu için konut sektörüne girdikleri ve risk yarattıkları gerekçesiyle sektördeki köklü firmalar tarafından yoğun bir eleştiri aldılar.

Perakendeci Kiler Grubu Esenkent'teki Kardelen Evleri'nden sonra Tatlıcı Ailesi’ne ait Levent'teki 12 dönüm arsa üzerine Sapphire adında bir rezidans inşa ediyor.
Ülker Grubu’na bağlı Sağlam Gayrimenkul Akfen Grubu'yla birlikte inşa ettiği Levent Loft'u tamamladı. Lojistik sektöründe çalışan Kuzu Grup, şu anda İstanbul Bahçeşehir'de Spradon Projesi’nin dışında Ankara'da üç site inşa ediyor.

Türkiye’nin en büyük ilaç dağıtımcısı Hedef Alliance Holding’in patronu Ethem Sancak’ın yeğenleri tarafından kurulan Folkart Yapı, İzmir Narlıdere'de Folkart Narlıdere projesine başladı. Demirbank’ın eski sahibi Halit Cıngıllıoğlu'nun kurduğu C Holding'in ilk projesi Bahçelievler'deki Saklı Vadi Konutları oldu.


Madenci konut işine girdi

Deri konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren Orjin Grup'un Doğuş Grubu ortaklığıyla inşa ettiği İstinye Park projesinde 420 adet konut bulunuyor.
Yıllardır turizm işiyle uğraşan Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası(TÜTSİS) Başkanı Halit Narin, Martı GYO'yla gayrimenkule girdi. Çerkezköy'de beş yılda yaklaşık üç bin konut yapacak. Tekstil makineleri ithalatı geçekleştiren Atlas Juki'nin sahibi Vedat Aşçı'nın kurduğu Astaş Gayrimenkul, Bellevue Residences by Kempinski ve Kempinski Residences Astoria adlı iki rezidans yapıyor.

Madenci Milten Grubu Gaziosmanpaşa Taşoluk'ta inşa ettiği Milkent Evleri'yle konut sektörüne girdi.

Kozmetikçi Canan da rezidans yapıyor

Market işletmecisi Harun Pekmelikya'nın kurduğu Pam inşaat, Esenyurt'ta Korubahçe Evleri'ni yapıyor. Roman Mağazaları'nın sahibi Turgut Toplusoy'un kurduğu Elit İnşaat, Çekmeköy'de Tarra Portia Evleri'ni inşa ediyor. Canan Kozmetik'in iştiraki Canan Yapı, Ataşehir'de Canan Residence adıyla bir projeye başlıyor. Saray Halı'nın sahibi Necati Kurmel, Kurtköy'de Royal Park Residence ve Mia Park adlı iki proje yapıyor. Opet'in kurucusu Öztürk ailesi tarafından kurulan Regnum'un İstanbul'da Astrum Towers, Sky Residence, Elitkent, Bodrum'da Bargylia Evleri gibi projeleri yer alıyor. Beyaz eşya ve elektronik alanında faaliyet gösteren Enkay Grup'un kurduğu Enyapı, Mimarsinan'da Case Mare isimli bir site inşa ediyor. İstanbul Boğazı'nda gezi tekneleri işleten Lüfer, Çorlu'da 300 dairelik Cennet Kent'in temellerini atmaya hazırlanıyor. Demir çelik üreticisi Cer Grup'un iştiraki olan Cer Yapı, Bayramoğlu'nda Gala Town projesine başladı. Tezman Holding'in bünyesinde kurulan Eser Gayrimenkul, ilk konut projesi olan Zeytinlibahçe Evleri'ni Ayvalık'ta inşa ediyor.


İstanbul’un nereleri gözde?

Gayrimenkul piyasasında en çok hareketlilik yaşanan il olarak da İstanbul başı çekiyor. İstanbul'da 2015 yılına kadar her yıl ortalama 250 bin yeni konuta ihtiyaç olduğu yetkililerce dile getiriliyor. Bu talebin 180 bin adedinin piyasa koşullarında, 70 bin adedinin ise kamu ve kamu-özel ortaklıkları ile üretilerek karşılanacağı ifade ediliyor.

İstanbul'da bazı semtler giderek değerini yükseltiyor. Konuttaki hareketlik neticesinde Kurtköy, Çekmeköy, Beylikdüzü, Kozyatağı, Samandra, Ümraniye gibi semtler yıldızını giderek yükseltiyor. Öyle ki, daha önceden konutun çok az bulunduğu söz konusu semtler neredeyse doyma noktasına geldi. Turyap Yönetim Kurulu Üyesi Başak Soner, yıllardır uzaklığı sebebi ile boş kalan Beylikdüzü, Mimaroba, Sinanoba gibi evlerin dolduğunu belirtiyor. Doluluk ve konut isteğinin bu bölgelerdeki yeni inşaatlarla karşılandığını ve hala devam ettiğini ifade eden Soner, "Kuzeye hareket İstanbul'da Avcılar'dan İkitelli, Bahçeşehir, Esenkent'e oldu. Anadolu yakasında ise Maltepe, Kartal, Pendik sahil kesimi Kurtköy, Ataşehir, Ümraniye, Samandıra, Çekmeköy gibi yerlere taşındı. Yine yıllardır boş bekleyen Kurtköy doldu ve taşma noktasına geldi. Yeni projeler hayata geçmeye başladı. Havaalanı ve Formula 1'de bu geçişte çok önemli roller aldı" görüşünü kaydediyor. Soner, İstanbul'da batıdan doğuya doğru prim yapan bölgeleri ise Mimaroba, Bahçeşehir, İkitelli, Kemerburgaz, Riva, Çekmeköy, Kurtköy, Tepeören, Akfırat olarak sıralıyor.

İstanbul'da Satılık Konut Değerleri(100 m2 Stardant konut)

2005

2006

2007

Semt

Fiyat(Bin/YTL)

Fiyat(Bin/YTL)

Fiyat(Bin/YTL)

ACIBADEM

80-160

85-250

130-250

AKSARAY

60-90

70-110

80-105

ALTIYOL

80-130

95-160

115-213

ALTUNİZADE

90-160

110-250

200-250

ATAKÖY 1+1 VE 2+1

150-220

175-350

200-250

ATAŞEHİR

90-125

100-175

200-400

AVCILAR

50-95

60-125

90-100

BAĞCILAR

40-60

45-70

70-120

BAHÇELİEVLER

85-150

110-250

125-210

BAKIRKÖY

100-200

110-250

115-175

BEBEK

200-250

220-300

270-360

BEŞİKTAŞ

100-150

110-220

145-190

BEYKOZ

70-95

80-180

70-180

BEYLİKDÜZÜ

45-90

55-120

90-110

BOSTANCI

70-130

80-180

130-160

BÜYÜKÇEKMECE

45-100

50-150

70-105

CADDEBOSTAN

140-250

170-400

180-350

ÇENGELKÖY

50-150

65-250

100-150

EMİNÖNÜ

30-90

40-130

60-145

EMİRGAN

100-135

115-250

200-330

ERENKÖY

115-150

130-250

150-300

ESENLER

40-65

45-85

65-120

ETİLER

160-250

180-325

330-460

EYÜP

35-65

50-100

60-110

FATİH

65-75

70-90

90-120

FENERYOLU

80-175

110-300

150-250

FLORYA

135-300

160-400

330-400

FULYA

75-120

90-175

180-350

GAYRETTEPE

100-190

110-220

250-280

GAZİOSMANPAŞA

60-85

70-110

80-115

GÖZTEPE

70-150

90-250

150-130

GÜNEŞLİ

60-85

75-120

100-120

GÜNGÖREN

40-50

50-95

65-115

HAZNEDAR

70-90

80-150

120-130

KADIKÖY

70-150

85-200

100-125

KAĞITHANE

35-60

40-80

60-110

KARTAL

50-115

60-150

100-180

KOŞUYOLU

80-175

85-300

150-170

KOZYATAĞI

150-200

160-230

175-250

KURTKÖY

40-90

50-150

80-150

KURTULUŞ

65-100

80-160

125-250

KÜÇÜKBAKKALKÖY

60-90

75-140

80-175

KÜÇÜKÇEKMECE

45-85

50-150

65-165

KÜÇÜKYALI

55-120

65-150

125-150

MALTEPE

55-110

70-150

125-150

MECİDİYEKÖY

80-135

95-180

150-210

ORTAKÖY

100-160

110-200

150-220

PENDİK

60-120

65-165

75-175

SAHRAYICEDİT

80-150

90-210

110-250

SAMANDIRA

35-75

40-100

70-100

SARIYER

80-150

85-175

150-180

SUADİYE

90-170

95-200

150-175

SULTANBEYLİ

60-90

75-120

35-100

ŞİRİNEVLER

75-100

90-150

90-123

ŞİŞLİ

110-180

140-250

145-185

TARABYA

90-150

100-200

100-150

TUZLA

55-90

65-120

93-125

ULUS

170-300

200-400

400-530

ÜMRANİYE

35-55

45-125

110-150

ÜSKÜDAR

70-120

75-145

125-200

YENİKÖY

150-250

170-300

200-330

ZEYTİNBURNU

45-85

60-130

70-150

Kaynak: İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası

Haberin Devamı

Gayrimenkul Yatırım Saati’ne göre fiyat değişimleri

Haberin Devamı

Uluslararası gayrimenkul yatırımcıları, yatırımlarını yönlendirirken, Türkiye’de henüz yeterince tanınmayan başka yöntemlere de başvuruyorlar. Bu yöntemi aslında konutu ihtiyacı olduğu için almak üzere araştırma yapanlar da dikkate alabilir. O da Gayrimenkul Yatırım Saati (GYS) adını taşıyor. Artık Türkiye’de de kullanılmaya başlanan bu yöntemlerden biri olan GYS, şu anda kaçı gösteriyor? Sektördeki gelişmelerin yakından izlenip, yorumlanmasıyla belirlenen saate göre yatırım kararları veriliyor.

Haberin Devamı

GYS, adı üzerinde saat yönünde işleyen bir sistem. Bu kadranda yine normal zaman saatlerinde olduğu gibi 3, 6, 9 ve 12 gibi rakamlar mevcut. Saatin 12 ile 6 arasını gösteren gece kısmı, gayrimenkul yatırımlarının değerinin indiğini, 6 ile 12 arasındaki gündüz kısmıysa yükseldiğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Örneğin, otel yatırımı saat 09:00 üzerinde olsun. Bu durumda otel fiyatlarının bir çeyrek zaman daha yükseleceği ve daha sonra iki çeyrek zaman için düşeceğini söyleyebiliyoruz. Ya da saat 06:00 üzerinde bulunan bir ofis yatırımı için yükseliş dalgası başlamak üzere denebiliyor. Saat 12 üzerinde olan bir emlak yatırımının tepe noktada olduğu, artık alım değil satışa yönelme zamanı geldiğini anlatıyor.

Saat bugün kaçı gösteriyor?

GYS’nin bugünün koşullarında kaçı gösterdiğini Kuzeybatı Gayrimenkul Genel Müdürü Murat Ergin’e sorduk. Genellikle yabancı yatırımcılarla ilişkide olan ve bu şirketlere Türkiye raporları sunan Ergin, bu saatten son dönemde müşterilerinin de istekleri doğrultusunda yararlanmaya başladıklarını ifade ediyor. Murat Ergin’e göre şu an için perakende olarak adlandırılan alışveriş merkezi yatırımlarında saat 12:00’ye gelmek üzere. Alışveriş merkezleri, sanayi ve lüks konut için saat 10:00 ila 11:00’ arasını, ofis binaları ve toplu konut için saat 09:00 ile 10:00 arasını, otel yatırımları için saat 08:00 ila 09:00 arasını gösteriyor. Ergin saatin ekim başı itibariyle kaçta olduğunu ise şöyle yorumluyor:

“Saatin göstergeleri bu yılın başından itibaren girdiği bu yörüngesini koruyor. Yılbaşından buyana konut, sanayi ve otel piyasasında herhangi bir gelişme yaşanmadı. Bunda geçtiğimiz temmuz ayında yapılan seçimlerin de etkisi var. Gerçi piyasa seçim öncesi de durgundu. Şu anda alışveriş merkezi yatırımları gözde. Bunu şehir içinde ve çevresinde yeterli büyüklükte arsa bulunamaması nedeniyle değerli hale gelen sanayi tesisi yatırımları ve de lüks konutlar takip ediyor. Bu üç sektör için sonbahar ayları belirleyici olacak. Özellikle alışveriş merkezi yatırımları, 12’yi bu yılın sonunda gösterebilir.”

“Konut fiyatları düştü”

Ergin, 2006 yılında 12’yi gösteren orta sınıfa yönelik konut projelerinde, bu yıl görülen fiyat gerilemesi hakkında ise şu bilgileri veriyor.

“2008 başında toplu konut projelerinde, gerilemeyi takiben bir fiyat tırmanma dalgası da yaşanabilir. Bu konuda faizlerin uygulamalarının başlaması belirleyici olur. Bence konutta mevcut değerlerin yüzde 15-20 altında kuvvetli bir direnç noktası mevcut.”

“Konut alımında geç kalınmamalı”

Yücel Ersöz(Yapı Kredi Koray Genel Müdürü):

“Bundan sonra faizlerin seyri gayrimenkul fiyatlarındaki trendin belirleyicisi olacak, diyebiliriz.

Tahminim, 2008 yılının başından itibaren faizlerin düşme eğilimine girebileceği yönünde. Bu da konut fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesine neden olacaktır. Bu nedenlerden dolayı şu anda konut almak için uygun bir zaman. Fiyatlar tekrar artmaya başladıktan sonra konut alma kararı alan tüketici geç kalmış olabilir.

Önümüzdeki dönemde konut fiyatlarında bir artış olacağını tahmin ediyorum. Çünkü 2007’de ertelenmiş olan satın alım kararları tüketicinin güveni artmaya başladıkça hayata geçiyor. Banka kredileri tekrar uygun oranlarda faizlerle verilmeye başlandı. Faizlerin daha da düşmesi olasılığı var. Dolayısıyla fiyatların artacağını öngörebiliriz. Ancak bu artış 2004–2006 döneminde olduğundan daha mutedil olacaktır”

Ankara'da sentlere göre 100 m2 dairenin ortalama satış fiyatları

ABİDİNPAŞA

80-120

ANITTEPE

140-200

AYDINLIKEVLER

90-130

AYRANCI

100-150

BAHÇELİEVLER

170-250

BALGAT

90-150

BATIKENT

80-130

BİLKENT 1 116-138 m²

280-330

BİLKENT 2 144-156 m²

325-390

BİLKENT 3 156 m²

335-350

CEBECİ

85-140

ÇANKAYA

180-230

ÇAYYOLU

140-170

ÇUKURAMBAR

190-250

DEMETEVLER

70-90

DİKMEN

120-140

ELVANKENT

65-100

EMEK

140-200

ERYAMAN

70-150

ESAT

125-175

ETLİK

90-120

G.O.P

250-350

KAVAKLIDERE

150-200

KEÇİÖREN

80-130

KIZILAY

130-170

KURTULUŞ

100-140

MALTEPE

135-150

ORAN

150-200

ÖVEÇLER

135-180

SEYRANBAĞLARI

85-160

SİNCAN

50-75

SOKULLU

100-150

SUBAYEVLERİ

150-180

ÜMİTKÖY

130-200

YENİMAHALLE

125-175

100.YIL(BALGAT)

175-210

Kaynak: Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası

“Fiyatlar yüzde 40 artacak”

Ufuk Öztürk (Regnum Gayrimenkul Geliştirme A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı)

“İçinde bulunduğumuz ayla birlikte ekonominin ve gayrimenkul sektörünün tekrar canlanacağını söyleyebiliriz. Geçtiğimiz dönemdeki durgunluk nedeniyle, biriken konut stokunun da kısa sürede tükeneceğini ve oluşan maliyet artışı ile birlikte önümüzdeki dönemde gayrimenkul fiyatlarının artacağını söyleyebiliriz. Özetle, saydığım bu sebeplerden dolayı içinde bulunduğumuz dönem, gayrimenkul satın almak için oldukça uygundur ve bu sürenin fazla sürmesini beklememekteyim.

Önümüzdeki dönemde, konut fiyatlarında kademeli olarak yüzde 40’a varan oranlarda bir artış beklemekteyiz. Bununla birlikte, gayrimenkul alımı konusunda düşüncesi olanlara, bu düşüncelerini hemen gerçekleştirmelerini tavsiye ederim”

“Doğru zaman”

Özkan Boyar(Fiba Gayrimenkul Genel Müdürü)

“Konut almak için doğru zamandayız. Gerek oturma amaçlı gerekse yatırım amaçlı düşünen ve özellikle nakit sıkıntısı yaşamayan kişiler için mevcut piyasada alternatif çok, pazarlık şansı yüksektir. Özellikle şehir dışındaki projelerin önemli iskontolara satılacağını düşünmekteyiz. Önümüzdeki dönemde, kredi faizlerinin de düşmesiyle bu talep realize edilecek ve konut satışlarında artış yaşanacaktır. Bu gibi göstergelerden yola çıkarak, bugün konut alan yatırımcı orta vadede kazançlı çıkacaktır. Önümüzdeki dönemde bu talebin harekete geçmesiyle konut fiyatlarında bir miktar artış olacaktır. Ancak, 2005 yılındaki astronomik fiyat çıkışları yerine daha geniş zaman bandında ve makul seviyelerde, yüzde 20-30 arasında artışlar görülecektir. Özellikle dolar bazında fiyatlandırılan projelerde yüzde 10 artış beklenmektedir”

“Getirisi olan konutlar alınmalı”

Sema Baran(Coldwell Banker Türkiye Ticari Yatırım Direktörü)

“Şu anda emlak yatırımı için ortam çok uygun, özellikle büyük ölçekli konut projelerinde, yılbaşına kadar alım yapmanın doğru olduğunu düşünüyoruz.

YTL çok değerlendi, dolar düştü ve fiyatlar dolar bazında olduğu için şu anda uygun. Dolar yükseldiği veya fiyatlar Euro olarak yansıtıldığı (Euro bazında fiyat teklifi piyasada oluşmaya başladı) takdirde, direkt yüzde 30 artış söz konusu. Çok az sayıda üretilen, en yüksek teknolojinin kullanıldığı akıllı ve sabit masrafları düşük projelerde alınacak konutların da getirisi de çok yüksek olacaktır.

Bizim önerimiz ticari ve sanayi, lojistik ağırlıklı alanlara yatırım yapılması yönünde.

Önümüzdeki dönemde de konut fiyat artışları olacaktır. Yeni üretilen projeler talebin çok altında kalmaktadır. Fiyat artışlarının yüzde 15 ila 35 arasında olması beklenmektedir”

“2008 hareketli olacak”

Serdar İnan(İnanlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı)

“Bu ortamda ev almanın bize zarar getirmeyeceği aşikar. Ancak 2005 yılındaki karları edeceğimizi de düşünmememiz lazım. Al sat için konut, kira için ticari her zaman daha iyi gözüküyor. Geçen yıla göre bir artış Türk parası nezdinde olmadı diyebiliriz. Ancak döviz bazlı, dövizin düşüşüyle beraber kısmı yükselmeler yaşadık. Maliyetlerin artmış olması, yakında zam yapılmasına yönelik piyasada bir baskı oluşturacaktır. Bu sebeple 2008’de fiyatlar artacak gözüküyor. Bu maliyetler ve arsa kıtlığı yüzünden İstanbul’da konut fiyatlarında ciddi bir azalış beklemek hayal olur. Ancak sıkışan bazı üreticiler kısmı ucuza satış yapabilir. Bunun dışında önümüzde trend hep yukarıya gözüküyor, bilhassa 2008 yılı gayrimenkul de çok hareketli bir yıl olacak”

“Yeni iş merkezlerinden daire alınmalı”

Yaşar Aşçıoğlu (Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı):

“Piyasa fırlamadan yeni projelerden daire almanın şimdi tam zamanıdır.

Şu anda gayrimenkulde yeni inşa edilen konforlu konutlar ve rezidanslar tercih edilebilir ancak plaza mantığındaki yeni iş merkezlerinden de daire almak yatırım için doğrudur. İstanbul’da şehir dışı yapıların metrekare fiyatlarının bin ile 2 bin dolar arasında seyri devam ediyor. Markalı projeler prim yapmaya devam ediyor. Şehir içindeki doğru lokasyon her zaman değerini arttıracaktır.

İstanbul’da dolar bazında yüzde 50 kazandıran semtlerin başında Yeşilköy-Florya, Taksim-Maslak-Büyükdere hattının deniz tarafları, Bağdat Caddesi geliyor”

“Faizlerin düşmesi tetikler”

Teoman Metehan(Teknik Yapı CEO’su):

“2006 Mayıs ayındaki dalgalanmadan sonra konut fiyatları çok fazla değişmedi. Artışlar daha çok prim potansiyeli yüksek bölgelerde oldu. Bu bölgelerde artış yüzde 25’lere ulaştı. İstanbul’da ortalama artışın yüzde 10’un altında olduğu söylenebilir..

Önümüzdeki dönemde konut fiyatları yukarı yönlü olur. Şu anda gelişme potansiyeli olan bölgelerde arsa girdisi uygun fiyata temin edilmiş durumda. Arsalar tükendiğinden her yeni projede arsa girdisinin maliyeti artıyor. Bu da konut fiyatlarına yansıyor. Ayrıca konut kredisi oranlarının düşmesi de konut fiyatlarının artışını tetikleyecek”

İzmir'de 2005 yılı konut fiyatları

SEMTLER

Fiyat Aralığı(M2/YTL)

ÇİĞLİ

650-850

KARŞIYAKA

1100-2100

BAYRAKLI

700-1250

BORNOVA

1200-1700

ŞİRİNYER- BUCA

900-1500

HATAY

850-1500

GAZİEMİR

900-1300

BALÇOVA

1200-2000

GÜZELBAHÇE

850-1200

ALSANCAK

900-1800

KONAK

950-1039

NARLIDERE

1650-1750

2006

SEMTLER

Fiyat Aralığı(M2/YTL)

ÇİĞLİ

953-1130

KARŞIYAKA

1221-1440

BAYRAKLI

1128-1385

BORNOVA

850-1031

ŞİRİNYER- BUCA

1500-1830

HATAY

1500-1860

GAZİEMİR

1300-1520

BALÇOVA

1132-1393

GÜZELBAHÇE

1523-1724

ALSANCAK

1800-2100

KONAK

1039-1354

NARLIDERE

1750-1841

2007

SEMTLER

Fiyat Aralığı(M2/YTL)

ÇİĞLİ

950-1800

KARŞIYAKA

1500-2000

BAYRAKLI

850-950

BORNOVA

1080-1500

ŞİRİNYER- BUCA

1035-1240

HATAY

1863-2010

GAZİEMİR

1523-1780

BALÇOVA

1298-1648

GÜZELBAHÇE

1735-1980

ALSANCAK

2110-2340

KONAK

1388-1502

NARLIDERE

1846-2083

Kaynak: İzmir Emlak Komisyoncuları Odası

Avantajlı bir dönem”

Bilge Özdemir(Emlakci İcra Kurulu Üyesi)

“Bana göre bu dönem hala satın alıcının “ kıral “ olduğu dönem. Bu dönemi değerlendiren yatırımcılar karlı çıkacaklardır. Hiç bir dönemde bugün gayrimenkul sektöründe uygulanan avantajlar gayrimenkul talebine uygulanmamıştır.

Bu ülke ve geleceğine inanan ve gayrimenkul ihtiyacı olan bireylerin bugünün şartlarını değerlendirmelerini tavsiye ediyorum. Benim düşünceme göre konut fiyatlarının azalmasını düşünmek “ kriz “ beklemekle eş anlamlıdır. Aynı bölge içinde iki farklı projede fiyat farklar olabilecektir. Benim düşüncem gelecek dönemde metrekaresi bin ile bin 200 dolar arasında piyasaya arz edilecek konut sayısında ve bu konutlara talepte yükselme olabileceği yönündedir”

“Fiyatlar Avrupa’ya göre düşük”

Coşkun Yılmaz(Kayı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı):

“Yabancı fonlar Türkiye’ye giriyor ve bu da önümüzdeki dönemde fiyatların artacağını gösteriyor. İstanbul gibi metropol bir şehrin metrekare fiyatları Avrupa’nın megapollerine göre halen çok düşüktür. Ancak aradaki fark hızlıca kapanmaya başlayacak. Bu nedenle geç kalınmadan gayrimenkule yatırım yapılmalı.

Son yıllarda Türkiye, özellikle İstanbul ve Güney sahilleri, yabancı yatırımcının gözdesi haline gelmiştir.

2010 yılı kültür başkenti olacak İstanbul’un kentsel dönüşüm projeleri ile yeniden yapılanması ve ulaşım altyapısının oluşturulması, gelişen bölgelerde konut fiyatlarını arttıracaktır”

“Kısa vadede fiyat artışı olur”

Elif Pehlivanlı(Han Yapı Pazarlama Müdürü):

“Son dönemlerde konut yatırımlarının daha karlı gibi görünse de, yatırım yapılan projeyi yeri, konumu, ulaşılabilirliği, farklılığı gibi bir çok acıdan değerlendirmek ve ona göre yatırıma girmek daha doğru olur. Yatırım için ayrılan param olsa konut yatırımına bu nedenle yönlenirdim. Son yıllarda İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük illerin yanı sıra Türkiye’nin her tarafından emlak fiyatları yükselişe geçmiştir. İstanbul’da Fiyat artışı, Kemerburgaz, Çekmeköy ve Ataşehir bölgelerinde odaklandığı gözlenmiştir. Özellikle Bahçeşehir son iki yılda yüzde 130 oranında prim yaptı. Seçimler, faiz indirimlerini gözlemleyen ve bu nedenle durağan bir dönem geçiren sektörde kısa vadede fiyat artışı bekliyorum”