Gayrimenkul Haberleri Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için Türkiye'de Ev Sahibi Olma Rehberi

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için Türkiye'de Ev Sahibi Olma Rehberi

Son Güncellenme:

.

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için Türkiyede Ev Sahibi Olma Rehberi

Yabancı uyruklu vatandaşlar Türkiye'de ev sahibi olabiliyor. Ancak bir takım kısıtlamalara da tabi tutuluyorlar. Gelin, yabancıların konut sahibi olmak için ihtiyaç duyacakları belgeleri, kısıtlamaları, yasal çerçeveyi hep birlikte inceleyelim: Son dönemlerde Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler neticesinde ülkemiz, pek çok yabancı uyruklu vatandaşa ev sahipliği yapıyor. Türkiye’de en az 1 milyon dolarlık gayrimenkul satın alan ya da en az 2 milyon dolar yatırım yapan yabancıya Türk vatandaşlığı verilmesinin yasalaşmasıyla da birlikte, bu kişilerin Türkiye’de ev sahibi olmak konusunda talepleri de her geçen gün artıyor. Bu yasayla birlikte özellikle Körfez ülkelerinden gelen yabancı yatırımcılara satılan konut sayısının yıllık 50-60 binlere çıkacağı öngörüler arasında. Kanunlarımıza göre; yabancı uyruklu gerçek kişiler, kanuni sınırlamalara uyulmak kaydıyla, ülkemizde konut, iş yeri, arsa, tarla gibi her türlü taşınmazı satın alabiliyor. Bu kişilerin eğer arsa veya tarla almışlarsa geliştirecekleri projeyi iki yıl içinde ilgili bakanlığın onayına sunmaları gerekiyor.

Haberin Devamı

Yabancılar Ev Alırken Getirilen Kısıtlamalar

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için Türkiyede Ev Sahibi Olma Rehberi

Yabancı uyruklu vatandaşlara Türkiye’de ev sahibi olmalarıyla ilgili olarak yasalarla getirilen kolaylıkların yanı sıra bir takım kısıtlamalar da var. Buna göre; yabancı uyruklu kişilerin Türkiye'de satın alabileceği arazi farklı şehirlerde de bulunsa, en fazla 30 hektar büyüklüğünde olabiliyor. Bakanlar Kurulu, 30 hektarı 2 katına çıkarabiliyor. Ancak, eğer bu 30 hektarlık alan, satın alınan arazinin bulunduğu ilçenin yüz ölçümünün yüzde 10'undan fazla ise, yabancılar tarafından satın alınacak arazi büyüklüğünün üst sınırı olarak ilçe arazisinin yüzde 10'u hesaba katılıyor. Bu kısıtlamanın yanı sıra yabancı uyruklulara askeri alanlar ve özel güvenlik bölgelerinde, arazi satışı yapılamıyor. Eğer Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden izin alınırsa bu şahıslar, böyle bölgelerdeki evleri kiralayabiliyor. Yine Türkiye’de gayrimenkul almak isteyen bir yabancının, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından belirlenmiş "Türkiye'de Taşınmaz ve Sınırlı Ayni Hak Edinebilen Ülkeler"den birisinin vatandaşı olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Gerekli Belgeler Neler?

Yabancı Uyruklu Vatandaşlar için Türkiyede Ev Sahibi Olma Rehberi

Yabancılar, ülkemizde ev sahibi olurken, satın almak istedikleri taşınmazın maliki veya yetkili temsilcisinin, Tapu Müdürlüğü’ne ön başvuru yapması gerekiyor. Ön başvurular sabah saatlerinde, Tapu Müdürlüğü’nde sıra numarası alınarak yapılıyor. Yabancı uyruklulara gayrimenkul satışının gerçekleşmesi için gereken belgeler ise şunlar:

  1. Gayrimenkulun tapusu veya köy/mahalle, ada, parsel, bina, bağımsız bölüm bilgisi,
  2. Gerektiğinde tercümesi ile birlikte kimlik belgesi veya pasaport
  3. İlgili Belediyeden, gayrimenkulün ''Emlak Rayiç Değeri Belgesi''nin alınması,
  4. Konut, işyeri gibi binalar için zorunlu deprem sigortası poliçesi,
  5. Alıcının 2, satıcının 1 adet son 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafı (6x4 boyutunda).
  6. Türkçe bilmeyen taraf varsa yeminli tercüman bulundurulması,
  7. Yurt dışında düzenlenen vekaletname ile işlem yapılması durumunda, tercümesiyle beraber vekaletnamenin aslı veya onaylı örneği.
  8. Gayrimenkul satın almaları ikamet iznine tabi yabancı uyrukluların, ilgili emniyet müdürlüklerinden verilen ikamet tezkereleri

Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklu vatandaşlar dilerlerse konut satın alırken konut kredisine de başvurabiliyor. Bunun için ya bankaya gidip şahsen başvuru yapmaları ya da baroya bağlı bir avukatın ya da herhangi bir şahsın tüm hakları üzerine aldığı bir vekâletnameyi üzerine alması gerekiyor.

Daha Fazlası İçin:

Yabancı Yatırımcıya Vatandaşlık İnşaat Sektörüne İvme KazandıracakYabancıya Gayrimenkul Satışı Hakkında Bilinmesi Gerekenler