Son Güncellenme:
Gayrimenkul sektöründeki tecrübelerini ve akademik çalışmalarını sizlerle paylaşmaktan keyif alan
sizler için yazıyor.Uzun ve soğuk bir kışı arkamızda bırakıp baharın güzel havasını içimize çekerken birçoğumuzun gözü bahçedeki havuza takılmış durumda. Bir yandan “ah bir yaz gelse de havuza girsek” derken diğer yandan ise “nasıl temizlenecek bu havuz vah vah” denildiğini duyar gibiyiz. Oysa açık havuzların da sadece yazdan yaza değil her dönemde mutlaka bakımının yapılması gerekir.Apartman, site ve tesislerde açık ve kapalı havuzlar bulunmaktadır. Kapalı havuzların on iki ay boyunca bakımları yapılarak günlük kullanıma hazır olmaları sağlanmaktadır. Açık havuzlar ise sadece yaz döneminde faaliyet gösteriyor olmasına karşın diğer dönemlerde de içerisindeki çöp atıklarının temizlenmesi, yosunlaşmanın ve kötü kokuların önlenmesi ve dolayısıyla bakımlı gözükmesi sağlanmaktadır.
Havuzlar, birçok kişi tarafından kullanıldığı için hastalıkların önlenmesi ve diğer kişilere bulaşmaması için periyodik bakımlarının ihmal edilmemesi gerekir. Havuz açılmadan önce ve öğlen, günlük, haftalık ve aylık bakımları yapılır. Havuzu temiz, berrak ve sağlıklı tutmak için, ilk olarak yüzme havuzunun kimyasal dengesi sağlanmalıdır ve ikinci olarak havuzdaki istenmeyen kirler, tozlar, partiküller ve yabancı maddelerden arıtmak gereklidir.Havuz suyunun sık sık tahlilleri yapılmalı, tahlillerin sonuçlarına göre havuz kimyasalları kullanılmalıdır. Havuzda renk oluşumu, su bulanması gibi durumlarda ilave kimyasallar gerekebilir.Havuz suyu dengesinin en önemli faktörlerinden biri PH'dır. Klor kullanmadan önce mutlaka PH değeri dengeye getirilmelidir, 7.2-7.4 aralığında tutulmalıdır, yüksek PH'larda klorun aktiflik oranı çok düşüktür.
PH değeri düşük olduğunda; sıvalı yüzeyler ve derz dolgular erir, metal aksamlar korozyona uğrar, sülfatlar oluşup, lekeler meydana gelir, gözler ve burunlar yanar, cilt kurur ve kaşınır, mayolar solup yıpranabilir. PH yükseldiğinde ise; klor etkisiz kalır ve havuz suyu bozulur, kireç oluşur ve kum filtreler tıkanabilir, su koyulaşır, bulanır ve parlaklığını kaybeder, gözler ve burunlar yanar, cilt kurur ve kaşınır. Site havuzları veya ticari amaçlı havuzlarda ölçümler klor ile birlikte günde 3 kez yapılmalıdır.Havuzların temizliğinde kullanılan bir diğer alternatif yöntem ise ozon sistemidir. Klor kullanımına göre çok daha hijyenik ve sağlıklı olmasına karşın maliyetinin yüksek olmasından dolayı profesyonellerin kullandığı havuzlar dışında çok yaygın bir kullanımı yoktur. Ozonun, yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun bakterilerin tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur. Havuz suyunun kalitesini artırır, insanlar üzerinde herhangi bir (göz, saç, deri, ağız) tahriş ve olumsuzluğa sebep olmaz, koku ve renk giderimi sağlar, ayrıca suyun Ph değerine de zarar vermez. Maliyetli bir sistem olan ozon ancak uzun süreli kullanımlarda kimyasal kullanımını azaltarak avantaja dönüşmektedir.Bununla beraber yine ortak alanlar içerisinde yer alan süs havuz ve göllerinin bakımı da 12 boyunca kesintisiz yapılmalıdır. Uzun süre temizlenmeyen bu alanlarda oluşan bakterilerin ve yosunlaşmanın önlenmesi çok daha maliyetli bir işlemdir. Özellikle süs havuzlarının ve göllerinin yoğun olduğu projelerde, profesyonel yönetim firmalarının ozon sistemini kullanmayı tercih ettiği görülmektedir.