Geri Dön
Enes Batur'un, asosyallik anlayışını gözden geçirmesi gerek

Enes Batur'un, asosyallik anlayışını gözden geçirmesi gerek

YouTuber Enes Batur, katıldığı bir programda söyledikleriyle gündeme geldi. YouTube kanalını açmadan önce 'asosyal' olduğunu söyleyen Batur, kavramların kolaylıkla kullanılabildiği postmodern çağın yeni nesil üyelerinden biri...

Andaç Üzel
Andaç Üzel

9.4 milyon takipçili bir YouTube kanalı... Türkiye'nin en büyüklerinden. Kanalın içerik üreticisi ve sahibi Enes Batur. Çocuklar, gençler peşinde koşuyor. Çok izleniyor. Sinema filmi yaptı, 1.5 milyon kişi izledi. Az değil, küçümsenecek bir sayı değil. Yaptığı her video YouTube'da 'trend' oluyor.

Haberin Devamı

Katıldığı bir programda söyledikleri de dikkat çekti. Çekmemesi mümkün değil zaten... Özetle "Önceden asosyaldim, YouTube'a girdikten sonra değiştim, bir uçak biletine en fazla 15 bin TL verdim" demiş. Eh iyi ama, asosyallik öyle bir şey mi sahiden?

Asosyal nedir?

TDK'ye göre asosyal:

1. Sosyal olmayan.
2. Genel kabul görmüş kuralların dışında hareket eden.

Psikolojideki tanımı da buna benzer elbet. Asosyal kişi, sosyal dünyadan kendisini uzak tutar. Bunun gerekli olduğunu düşünür. Muhtemelen Enes Batur'un bahsettiği şey, 'asosyallik' değil. Asosyal olan bir bireyin kolay kolay YouTube kanalı açıp, milyonlara seslenmeyi hedeflemesi mümkün değildir. Asosyal kişi, bunu tercih edemez.

Uçak bileti ve sosyallik

Nitekim, asosyallikle en son yaptığınız seyahatin ve o seyahat için aldığınız uçak biletinin de hiçbir alakası yoktur. Asosyallik yalnızca girdiğiniz ortamlarla ilişkilidir ve Enes Batur, yayınladığı ilk videolardan beri asosyallikten ışık yılı uzaklıkta görünüyor.

Haberin Devamı

Bilete 15 bin lira verince

Asosyallik gibi üzerine akademik ve klinik çalışmalar yapılan bir konuyu "İşte sonra YouTube kanalı açtım, geçti o..." gibi yüzeysel bir açıdan ele almak pek makul değil. Makul olmadığı gibi, kaygılandırıcı. Para kazanınca asosyallik bitmiyor. Asosyal birey, Enes Batur'un kendisince tanımladığı şeyden epey uzak esasen.

Kavramların kolay kullanılabilirliği

Çağımızın en kolay yapılan hatalarından biri, kavramları bir çırpıda kullanıp çöpe atmak. Öyle ya da böyle, ezbere konuştuğumuzun kabul edilmesi gerek. 10 gün evden çıkmayıp oyun oynayınca asosyal olunmadığının anlaşılması lazım. Savrukça ve olumsuz bir anlamda kullandığımız 'ego' kavramının ne olduğunun öğrenilmesi lazım ya da... Kavramları fütursuzca kullanıp kendimize 'hastalık' yakıştırdıkça, bütün bunların için boşalıyor, hepsi önemsizleşiyor. Asosyallik, YouTube kanalı açınca 'geçebilecek' bir şeye dönüşüyor.

andac.uzel@demirorenmedya.com
twitter.com/andacuzel

Benzer İçerikler