13.03.2023 - 10:28 | Son Güncellenme:
Bursa'da yaşayan yurttaşlar deprem risk haritasını incelemek istiyor. Zaman zaman yaşanan depremler sonrası "Bursa'da fay hattı var mı, geçiyor mu?" sorusu da sıklaşıyor. İşte konuya dair bilgiler...
Osmangazi (Demirtaş, Soğukpınar dahil)
Yıldırım merkez ve mahalleler
Nilüfer (Çalı, Görükle dahil)
Mudanya merkez ve Mudanya Zeytinbağı
Gemlik, İznik, Orhaneli, Orhangazi
Karacabey, Mustafa Kemal Paşa
Kestel, Gürsu, İnegöl ve Yenişehir
Senaryolar ve Değerlendirme Sonuçları
Senaryo 1:
Bursa Fayı üzerinde meydana gelen Mw: 6.9 büyüklüğündeki depremsenaryosuAFADDeprem Dairesi Başkanlığı ve akademik işbirliği ile geliştirilen AFAD-REDyazılımı ileoluşturulmuştur. AFAD-RED deprem risk analiz çalışmaları için kullanılan ve bir depreminoluşturabileceği potansiyel kayıplara dair tahmini sonuçlar üreten bir yazılımdır. Sistemtahmini olarak depremden etkilenecek kişi, yapısal hasar, yaralı ve can kaybı ile barınmaihtiyacı duyabilecek kişi sayılarını verir. Ayrıca bu program ile sismik şiddet haritası, ivmevehız haritaları üretilebilir.
Senaryo oluşturulurken İlimizde nüfusun en yoğun olduğu merkez ilçeleri etkileyecekolanfayve bu fayın oluşturabileceği en büyük deprem seçilmiştir. AFAD-RED’den elde edilensenaryoların analiz sonuçları ve tahmini sismik şiddet haritası Şekil 40’ da gösterilmiştir.
Senaryo 2:
Ülkemizde deprem üretme potansiyeli en yüksek olan Kuzey Anadolu Fay Zonunungüneykolunda yer alan İznik-Mekece-Geyve fayının üzerinde meydana gelen Mw: 7.2büyüklüğündeki deprem senaryosu deprem masası katılımcıları ile değerledirilerek ilimizeolası etkileri üzerinden olay önlem tabloları oluşturulmuştur.