Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiÇıtır çıtır patates kızartmasının sırrı meğer buymuş! Kızartma tavasına 1 kaşık ekleyin
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/8PATATESİ DOĞRU SEÇMEK

PATATESİ DOĞRU SEÇMEK

Patates kızartmasındaki ilk adım, doğru patatesi seçmektir. Kızartmalık patatesler, nişasta açısından yüksek olan çeşitlerdir. Beyaz patates veya Yıldız patates gibi nişasta oranı yüksek patatesler, kızartma sırasında daha çıtır ve gevrek olur. Patateslerinizi soyduktan sonra, ince ve eşit boyutlarda doğramaya özen gösterin. Aynı boyutlardaki patatesler, aynı süre içinde pişer ve bu da daha dengeli bir kıvam sağlar.

3/8KIZARTMA TAVASINA 1 KAŞIK EKLEYİN

KIZARTMA TAVASINA 1 KAŞIK EKLEYİN

Kızartma tavanıza 1 kaşık mısır nişastası veya un eklemek, patateslerin dışının daha çıtır olmasını sağlar. Mısır nişastası, patatesin üzerinde ince bir tabaka oluşturarak, yüksek sıcaklıkla birleştiğinde patateslerin dışını çıtırlaştırır. Bunun için, doğradığınız patatesleri önce bir kaba alıp üzerine 1 yemek kaşığı mısır nişastası veya un serpin. Patatesleri iyice karıştırarak her tarafına bu malzemeyi bulaştırın. Sonrasında, fazla nişasta veya unu arındırmak için patatesleri hafifçe sallayın ve tavaya ekleyin.

4/8KIZARTMA YAĞI SEÇİMİ

KIZARTMA YAĞI SEÇİMİ

Patatesin çıtır çıtır olması için kullanılan sıvı yağın kalitesi büyük önem taşır. Zeytinyağı, sıvı yağ veya ayçiçek yağı gibi farklı yağlar kızartmalar için kullanılabilir. Ancak, her yağın kızartmaya etkisi farklıdır. Çıtır patatesler için ayçiçek yağı veya mısır yağı gibi yüksek ısılarda pişen yağlar tercih edilmelidir. Bu yağlar, patatesin dış kısmını hızlıca kızartarak, iç kısmının yumuşak kalmasını sağlar.

5/8YAĞIN SICAKLIĞI ÖNEMLİ

YAĞIN SICAKLIĞI ÖNEMLİ

Patatesleri doğru sıcaklıkta kızartmak, çıtırlık açısından kritik bir faktördür. Yağın sıcaklığı, patateslerin dışını hemen kızartarak iç kısmının yumuşak kalmasını sağlar. Eğer yağın sıcaklığı çok düşük olursa, patatesler fazla yağ çeker ve yumuşar. Eğer yağ çok sıcak olursa, patateslerin dışı yanar, içi ise hamur gibi kalabilir.

6/8Çıtır çıtır patates kızartmasının sırrı meğer buymuş Kızartma tavasına 1 kaşık ekleyin

İdeal kızartma sıcaklığı, 180-190°C civarındadır. Bu sıcaklıkta, patateslerin dışı hızlıca çıtırlaşırken içi yumuşak kalır. Yağ sıcaklığını ölçmek için bir termometre kullanabilirsiniz, ya da yağın içine bir parça eklediğinizde hemen kabarcıklar çıkıyorsa yağınız yeterince sıcak demektir.

7/8PİŞİRME SÜRESİ VE DOĞRU SIRALAMA

PİŞİRME SÜRESİ VE DOĞRU SIRALAMA

Patateslerin pişirme süresi de çıtırlık için önemli bir etkendir. Patatesleri tek seferde tavanıza koymayın. Az miktarda patates koyarak, her tarafının eşit şekilde kızarmasını sağlayın. Patateslerin fazla olmasını engellemek, yağın sıcaklığının düşmesini önler ve patateslerin her tarafı çıtır çıtır olur.

8/8Çıtır çıtır patates kızartmasının sırrı meğer buymuş Kızartma tavasına 1 kaşık ekleyin

Kızartma süresi, patatesin boyutuna göre değişebilir. İnce doğranmış patatesler 3-5 dakika içinde yeterince kızarırken, kalın dilimler biraz daha uzun sürede pişer. Kızartma işlemi bittikten sonra, patatesleri kağıt havluyla fazla yağdan arındırın.

EN ÇOK OKUNANLAR
Meteoroloji paylaştı 🌞 Hava kaç derece, hava durumu nasıl olacak İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin 5 günlük hava durumu listesi
Meteoroloji paylaştı 🌞 Hava kaç derece, hava durumu nasıl olacak? İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer illerin 5 günlük hava durumu listesi
LGSde Merkezi ve Yerel yerleştirme nedir Liselere Merkezi ve Yerel yerleştirme şartları nelerdir
LGS'de Merkezi ve Yerel yerleştirme nedir? Liselere Merkezi ve Yerel yerleştirme şartları nelerdir?
Maaş haberleri || Memur zammı 2025 Temmuzda ne kadar olur 5 Aylık enflasyon farkıyla memur maaşı zam oranı yüzde kaç oldu
Maaş haberleri || Memur zammı 2025 Temmuz'da ne kadar olur? 5 Aylık enflasyon farkıyla memur maaşı zam oranı yüzde kaç oldu?
Biyografi 📌 Mehmet Erenler kimdir, neden öldü Halk müziği sanatçısı Mehmet Erenler kaç yaşında, cenazesi ne zaman, nereden kalkacak
Biyografi 📌 Mehmet Erenler kimdir, neden öldü? Halk müziği sanatçısı Mehmet Erenler kaç yaşında, cenazesi ne zaman, nereden kalkacak?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik