Şap hastalığı; sığır, manda, koyun, keçi, domuz ve çift tırnaklı vahşi hayvanlarda virüslerin neden olduğu, bulaşıcı ve çok hızlı yayılan bir hastalıktır. Yüzde 100 bulaşıcı olması nedeniyle şap hastalığı geniş hayvan kitlelerini etkiler.
Ağır vakalarda tırnak düşmesi, buzağılarda ve kuzularda ölüm görülür. Hastalık, süt, etve iş verimini düşürerek büyük ekonomik kayıplara yol açar. Şap, aşı ile engellenebilir bir hastalıktır. En etkili mücadele yöntemi, hastalık görülmeden önce tedbir almak, yani hayvanları aşılatmaktır.
Şap virüsünün 7 farklı tipi (serotipi) vardır. Uygulanacak aşının, virüs tipine uygun olması gerekmektedir.
• Yüksek ateş
• Donuk ve cansız bakışlar
• Titreme
• Salyalı ve şapırtılı ağız
• Diş eti, dil ve dudaklarda
yaralar
ŞAP HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Sığırlarda hastalığa yakalanma riski, koyun ve keçilerden daha yüksektir. Büyük sürüler, tek yetiştirilen hayvanlardan ve küçük sürülerden daha fazla hastalık riski taşırlar.
Bulaşma genel olarak 3 şekilde olur,
1-Doğrudan Temas: Hasta ve sağlam hayvanların bir arada bulundurulmasıyla bulaşma,
2-Hava Yolu İle Bulaşma: Rüzgar ile hastalık etkeni geniş bir alana yayılabilir.
3-Dolaylı Bulaşma:
*İnsanların elleri ve giysileri aracılığı ile bulaşma (celep, hayvan bakıcısı, hayvan sahibi, çiftçiler, misafirler vs.)
*Hastalığın doğal taşıyıcısı olmayan hayvanlar; kedi, köpek, kuşlar, fareler, vs.yoluyla bulaşma,
*Hastalıklı malzemeler (Yem, ot, su, vs.) ve nakil araçları ile bulaşma
*Et ve süt ürünleri ile bulaşma,