Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiTaş gibi yoğurt mayalamanın püf noktası butmuş meğer! Asla sulanmıyor ve ekşimiyor
  • Paylaş:
  • Twitter icon
Haberin Tamamını Oku
2/6SÜT SEÇİMİ HER ŞEYİN BAŞLANGICI

SÜT SEÇİMİ HER ŞEYİN BAŞLANGICI

Lezzetli ve sert kıvamlı bir yoğurt için ilk dikkat edilmesi gereken adım, süt seçimi. Pastörize sütler yerine mümkünse günlük taze süt tercih edilmeli. Çiğ süt kullanacaksanız, mutlaka en az 15 dakika boyunca kaynatılmalı ve içerisindeki bakterilerin tamamen öldüğünden emin olunmalı. Sütün kalitesi ne kadar yüksekse, yoğurdun kıvamı da o kadar iyi olur.

3/6SICAKLIK KONTROLÜ ALTIN KURALLARDAN

SICAKLIK KONTROLÜ ALTIN KURALLARDAN

Mayalama sıcaklığı, yoğurdun tutması için hayati önem taşır. Süt kaynatıldıktan sonra ılık hale gelmeli; parmağınızı süte batırdığınızda 7-8 saniye yanmadan tutabiliyorsanız, mayalama sıcaklığına ulaşmış demektir. Çok sıcak süt mayayı öldürebilir, çok soğuk ise yoğurdu tutturmaz. Bu nedenle sıcaklık dengesi en kritik püf noktalarından biridir.

4/6DOĞAL MAYA KULLANIMI

DOĞAL MAYA KULLANIMI

İlk yoğurdu mayalamak için güvenilir bir yoğurt tercih edilmeli. Katkısız, doğal yoğurtlar kullanmak, bakterilerin etkinliğini artırır. 1 litre süt için 1 yemek kaşığı yoğurt yeterlidir. Maya mutlaka oda sıcaklığında olmalı ve süte karıştırılırken iyice ezilmelidir. Dilerseniz nohut, kuru biber ya da kefir gibi geleneksel yöntemlerden de yararlanarak probiyotik zenginliğini artırabilirsiniz.

5/6MAYALAMA SÜRESİ VE ORTAMI KIVAMI BELİRLER

MAYALAMA SÜRESİ VE ORTAMI KIVAMI BELİRLER

Yoğurdu mayaladıktan sonra üzeri mutlaka kalın bir örtüyle sarılmalı ve sarsılmadan, en az 5 ila 7 saat arası bekletilmelidir. Fırın içi, battaniyeye sarılı bir kap ya da termos kutuları bu iş için ideal ortamlar sunar. Yoğurt mayalanırken hareket ettirilmemeli, kapak açılmamalıdır. Bu sabır, taş gibi yoğurt elde etmenin anahtarıdır.

6/6SULANMAYAN YOĞURT İÇİN KÜÇÜK AMA ETKİLİ BİR TÜYO

SULANMAYAN YOĞURT İÇİN KÜÇÜK AMA ETKİLİ BİR TÜYO

Yoğurdun sulanmasını engellemek için bir diğer önemli püf noktası da yoğurdu mayaladıktan sonra buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığında en az 1 saat bekletmek. Ayrıca cam ya da toprak kaplarda yoğurt mayalamak, su salınımını azaltır. Cam kaplar yoğurdun nefes almasını sağlar ve daha doğal bir fermente ortam oluşturur.

EN ÇOK OKUNANLAR
SAĞLIK RAPORU ÜCRETLERİ: Aile Hekimi sağlık raporu alma ücretli mi, ne kadar 2025 Sağlık raporu ücretleri
SAĞLIK RAPORU ÜCRETLERİ: Aile Hekimi sağlık raporu alma ücretli mi, ne kadar? 2025 Sağlık raporu ücretleri
Elektrikli otomobil ÖTV oranları artacak mı Elektrik araçlarda ÖTV oranları ne kadar İşte ÖTV güncel fiyatlar listesi
Elektrikli otomobil ÖTV oranları artacak mı? Elektrik araçlarda ÖTV oranları ne kadar? İşte ÖTV güncel fiyatlar listesi
LGS sınav sonuçları için geri sayım MEB tarihi duyurdu e-Okul LGS sınav sonuçları ne zaman
LGS sınav sonuçları için geri sayım! MEB tarihi duyurdu! e-Okul LGS sınav sonuçları ne zaman?
ALES sınav giriş belgesi yayımlandı mı 2025 ALES/2 sınav yerleri sorgulama ekranı: ALES ne zaman
ALES sınav giriş belgesi yayımlandı mı? 2025 ALES/2 sınav yerleri sorgulama ekranı: ALES ne zaman?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik