07.03.2023 - 11:16 | Son Güncellenme:
Ülkemizde yaşanan deprem afeti 10 ili etkilerken Van halkı yaşadıkları bölgenin durumunu merak ediyor. Geçmişte oldukça yıkıcı depremlere maruz kalan Van’ın deprem risk haritası merak ediliyor. AFAD’ın hazırladığı İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) çalışmalarına 14 Ocak 2021 tarihinde başlanılmıştır. İRPAD raporunda Van’ın fay hattı, riskli ilçelerine yer verilmiştir. Van deprem bölgesi mi, fay hattı üzerinde mi? İşte Van deprem risk haritası raporu…
Van Gölü Havzası genç tektonik evrimi farklı geometrik özelliklere sahip faylar tarafından kontrol edilmektedir. Genel olarak, havzanın kuzey ve kuzeybatısı doğrultu atımlı faylar ile kontrol edilirken, doğusu ve güneyi bindirme fayları tarafından kontrol edilmektedir. Van Gölü havzasının doğu kesiminde meydana gelen depremlerin (1988, 1999, 2000, 2001, 2003) odak mekanizma çözümleri genellikle eğim atımlı ters faylanmayı işaret etmektedir. Odak mekanizma çözümleri, havzanın kuzey ve batı kesimlerinde bu alanda yer alan depremlerin pek çoğunun doğrultu atımlı fayların kırılması sonucu meydana geldiğini göstermektedir. Bindirme fayların havzadaki dağılımı ile uyumlu olarak Van Gölü’nün doğusu ve güneyinde görülür. Depremlerin büyük bir bölümü baskın olarak kabuğun 10 km yukarısında oluşan sığ olaylardır.
AFAD VAN İRAP DEPREM RİSK RAPORU İÇİN TIKLAYINIZ
Van İli, Ülkemizde deprem üreten ve deprem üretme potansiyeli taşıyan önemli tektonik yapıların bulunduğu bölgede yer almaktadır. İlimiz ve çevresinde tarihsel ve aletsel dönemlerde meydana gelen depremlerle Başkale, Çaldıran, Erciş, İpekyolu, Muradiye ve Tuşba ilçelerinde çok sayıda can kaybıyla birlikte büyük maddi zararların yaşandığı bilinmektedir.
Van İli, tektonik bakımdan Avrasya ile Arap levhalarının sıkışma bölgesinde, Kuzey Anadolu Faz Zonu ile Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kesişme sahasında yer alması nedeniyle Doğu Anadolu’nun en önemli deprem yörelerinden birisi durumundadır. Karlıova Eklemi (Bingöl) ile Zagros Fay Zonu (İran-Türkiye sınırı) arasındaki bu ara bölgenin, davranış şekli açısından Kuzey Anadolu Fayı’nın benzer niteliğindeki Çaldıran Fayı, Özalp Fayı ve Erciş Fayı gibi yine çoğunlukla sağ yönlü ve bunlara eşlenik sol yönlü doğrultu atımlı birçok faydan oluşan bir geçiş ve veya sıçrama fay zonu içerisinde bulunması (Ketin, 1977), Van Gölü Havzasının jeodinamiğine ayrı bir önem kazandırmaktadır.