Son Dakika HaberlerSon Dakika HaberlerSon Dakika Haberler
Son Dakika
Gündem
Yazarlar
Ekonomi
Dünya
Resmi İlanlar
  • UzmanPara
  • Skorer
  • Cadde
Menü
Giriş
MİLLİYET ANA SAYFA
  • Son Dakika
  • Gündem
  • Yazarlar
  • Ekonomi
  • Dünya
  • Resmi İlanlar
Gündem
Dünya
Ekonomi
75.yıl
UzmanPara
AnasayfaBorsaDövizAltın
Skorer
AnasayfaCanlı SkorFikstürPuan Durumu
Cadde
Pembenar
Yazarlar
Milliyet Tv
Astroloji
Teknoloji
Seçim Sonuçları
Son Depremler
Tümü
Milliyet ÇocukOyunEğitimKültür SanatMilli PiyangoYerel HaberlerPazarEgeGazete ArşiviMilliyet ExecutiveMilliyet ArkeolojiMilliyet Mimarlık
Resmi İlanlar
Bize Ulaşın
KünyeReklamÜyelik
Son Dakika Haberler
Bilgi RehberiYaprak sarmasını eşit pişiren tüyo! Asla dağılmıyor ve lokum gibi oluyor
  • Paylaş:
  • Twitter icon
HaberlerBilgi Rehberi Haberleri

Yaprak sarmasını eşit pişiren tüyo! Asla dağılmıyor ve lokum gibi oluyor

27.03.2025 - 13:37 | Son Güncellenme: 27.03.2025 - 13:37

#yaprak sarma#yemek
TwitterLinkedinFlipboardLinki Kopyala
TwitterLinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Yaprak sarması, Türk mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri. Ancak birçok kişi, pişirme sırasında sarmaların dağılmasından veya sert kalmasından şikâyet ediyor. Oysa birkaç püf noktasına dikkat ederek lokum gibi, eşit pişmiş ve asla dağılmayan yaprak sarmaları hazırlamak mümkün. İşte lezzet garantili doğal yöntemler!

1/7Yaprak sarmasını eşit pişiren tüyo Asla dağılmıyor ve lokum gibi oluyor

Yaprak sarması, sofraların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olsa da pişirme sırasında birçok kişi aynı sorunla karşılaşır: Kimisi sarmaların açılmasından şikâyet eder, kimisi sert kalmasından, kimisi ise iç harcının tam kıvamında pişmemesinden… Oysa doğru tekniklerle hazırlanan bir yaprak sarması, hem eşit pişer hem de dağılmadan lokum gibi olur. Peki, yaprak sarmasını ustalar gibi pişirmenin püf noktaları neler? İşte herkesin evde kolayca uygulayabileceği o yöntemler!

2/7DOĞRU YAPRAK SEÇİMİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR

DOĞRU YAPRAK SEÇİMİ HER ŞEYİ DEĞİŞTİRİR

Yaprak sarmasının mükemmel olması için ilk adım, doğru yaprak seçimidir. Taze ve ince üzüm yaprakları, pişirme sırasında hem kolay yumuşar hem de lezzeti daha iyi emer. Salamura yaprak kullanılacaksa fazla tuzunu almak için birkaç saat suda bekletmek gerekir. Ayrıca yaprakların çok damarlı olmaması, sarmanın pişerken sertleşmesini önler.

3/7NE ÇOK SERT NE ÇOK GEVŞEK OLMALI

NE ÇOK SERT NE ÇOK GEVŞEK OLMALI

İç harcın kıvamı, pişirme sürecinde büyük rol oynar. Çok sert bir iç harç, pirinçlerin eşit pişmesini engelleyebilir. Aşırı gevşek bir harç ise pişerken sarmaların açılmasına sebep olabilir. Pirinçlerin suyu güzelce çekebilmesi için harcın hafif nemli ama sıkı olması önemlidir. Zeytinyağlı yaprak sarması yapıyorsanız, pirinci önceden biraz kavurmak pişerken tanelerin daha iyi şişmesini sağlar.

4/7TENCERE DÜZENİ VE SARMALARIN YERLEŞTİRİLMESİ

TENCERE DÜZENİ VE SARMALARIN YERLEŞTİRİLMESİ

Sarmaların dağılmaması için tencereye yerleştirirken dikkatli olmak gerekir. Öncelikle tencerenin tabanına birkaç yaprak sererek sarmaların doğrudan ısıyla temasını önlemek iyi bir yöntemdir. Sarmaları tencereye dizerken çok sıkıştırmadan, hafif aralıklarla üst üste dizmek pişirme sırasında eşit su almasını sağlar.

5/7PİŞİRME SUYUNA DİKKAT

PİŞİRME SUYUNA DİKKAT

Sarmaların eşit pişmesini sağlamak için suyun miktarı ve sıcaklığı büyük önem taşır. Kaynar su eklemek, pirinçlerin daha dengeli şişmesini sağlar. Soğuk suyla pişirmek ise sarmaların sert kalmasına neden olabilir. Tencerenin içine eklenen suyun sarmaların üzerini hafif geçmesi yeterlidir. Daha fazla su koymak sarmaların dağılmasına sebep olabilir.

6/7LİMON VE AĞIRLIK KULLANIMI

LİMON VE AĞIRLIK KULLANIMI

Sarmaların açılmasını önlemenin bir diğer püf noktası, üzerlerine ağırlık koymaktır. Bunun için porselen bir tabak en iyi seçenektir. Tabağın üzerine hafifçe bastırarak yerleştirmek, sarmaların suyun içinde dağılmasını engeller. Ayrıca pişirme suyuna birkaç dilim limon eklemek, hem yaprakların rengini korumasına yardımcı olur hem de hafif ekşimsi bir aroma vererek lezzeti artırır.

7/7KISIK ATEŞTE SABIRLA PİŞİRİN

KISIK ATEŞTE SABIRLA PİŞİRİN

Yaprak sarmasının lokum gibi olması için pişirme süresi kadar ateşin derecesi de önemlidir. Kısık ateşte yavaş yavaş pişirmek, pirinçlerin tamamen yumuşamasını ve lezzetin içe işlemesini sağlar. Ortalama 40-50 dakika pişirmek yeterli olur. Piştikten sonra tencerenin kapağını hemen açmayıp biraz dinlendirmek, sarmaların tam kıvamında olmasını sağlar.

EN ÇOK OKUNANLAR
LGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak 2025 LGS soru kitapçığı ve cevap anahtarları yayımlandı mı İşte LGS sınavının içeriği...
LGS soru ve cevapları ne zaman açıklanacak? 2025 LGS soru kitapçığı ve cevap anahtarları yayımlandı mı? İşte LGS sınavının içeriği...
ÇILGIN SAYISAL LOTO ÇEKİLİŞ SONUÇLARI Çılgın Sayısal Loto 14 Haziran çekiliş sonuçları ve ikramiye kazandıran numaralar...
ÇILGIN SAYISAL LOTO ÇEKİLİŞ SONUÇLARI! Çılgın Sayısal Loto 14 Haziran çekiliş sonuçları ve ikramiye kazandıran numaralar...
TEMMUZ 2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DURUM | Asgari ücrete Temmuz ayı içerisinde ara zam olacak mı Bakan Işıkhandan asgari ücret sorusuna yanıt
TEMMUZ 2025 ASGARİ ÜCRET ZAMMI SON DURUM | Asgari ücrete Temmuz ayı içerisinde ara zam olacak mı? Bakan Işıkhan'dan asgari ücret sorusuna yanıt!
Çift Kişilik Oda dizisi nerede çekiliyor Çift Kişilik Odanın çekildiği Lutesya Otel nerede, hangi il ve ilçede
Çift Kişilik Oda dizisi nerede çekiliyor? Çift Kişilik Oda'nın çekildiği Lutesya Otel nerede, hangi il ve ilçede?
milliyet logomilliyet logodemiroren logo
BİZİ TAKİP EDİN
UYGULAMALARI İNDİREBİLİRSİNİZ
  • Appstore'dan İndirin
  • Google Play'den İndirin

Türkiye'den ve Dünya’dan son dakika haberler, köşe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate bütün konuların tek adresi milliyet.com.tr; Milliyet.com.tr haber içerikleri izin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© 2025 Milliyet.com.tr
  • • Künye
  • • İletişim
  • • Kişisel Verilerin Korunması
  • • Reklam
  • • Arşiv
  • • Üyelik