Geri Dön
Venüs'ün gizemi çözülecek mi?

Venüs'ün gizemi çözülecek mi?

NASA, Venüs gezegeninin yüzeyi hakkında bilgi toplamayı hedefleyen projesinin detaylarını dünyayla paylaşmış. Peki bu projenin detayları ne? Venüs'ün gizemi yakın bir zaman içinde çözülebilecek mi?

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Üç boyutlu haritalar oluşturulacakmış

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi, yani NASA, Venüs gezegeninin yüzeyi hakkında bilgi toplamayı hedefleyen Veritas projesinin ayrıntılarını paylaşmış. 2026 yılında Fransız, Alman ve İtalyan uzay ajanslarıyla ortaklaşa biçimde gerçekleştirilmesi planlanan proje dahilinde, Venüs'ün yörüngesinde dolaşacak yüksek teknolojili bir radar sistemi yardımıyla üç boyutlu haritaların oluşturulacağı duyurulmuş.

Yüzeyindeki değişimler saptanabilecekmiş

NASA'ya göre bu radar sistemi, gezegenin kütleçekimi alanını ölçecekmiş. Hatta, kızılötesine yakın bir spektrometre kullanılacak ve Venüs'ün yüzeyinin hangi elementlerden oluştuğunu analiz edecekmiş. Böylelikle Venüs yüzeyinin geçirdiği jeolojik değişimler de saptanabilecekmiş. Veritas projesinin üyelerinden Jennifer Whitten, "Venüs'ün aktif bir volkanik hareketliliğe girip girmediğini saptamak ve hangi sürecin işlediğini anlamak gerçekten heyecan verici" demiş.

Biraz daha sabır...

Venüs, Güneş sistemindeki en sıcak gezegen. Venüs'ün ısıyı hapseden kalın bir atmosferi bulunuyor. Veritas projesinin ayrıntılarına ise 6 yıl içinde kavuşmuş olacağız. Heyecan verici bir süreçteyiz. "Dünya'nın kardeş gezegeni" olarak bilinen Venüs'ün neden farklı evrimleştiğini açıklayabilecek sırlara çok yakın bir zamanda kavuşabilmemiz mümkün. Biraz daha sabretmemiz gerekiyor yani.

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler