Geri Dön
Uzaylıların uzaya çıkmak için sapana ihtiyacı olabilir

Uzaylıların uzaya çıkmak için sapana ihtiyacı olabilir

Bilim insanlarının yeni tuhaf teorisine göre, Dünya'dan daha büyük ve yaşama elverişli olan gezegenlerde yer çekimi kuvveti de daha fazla olacağı için uzaylıların uzaya ulaşmak için sapan ya da mancınık gibi bir mekanizma kullanmaları gerekebilir.

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Dünya'da yaşayan insanlar için uzaya gitmek görece kolaydır çünkü gezegenimizin yer çekimi çok güçlü değildir.

Haberin Devamı

Fakat Dünya'ya benzeyen ve gezegenimize oranla çok daha büyük kütlesi olan Süper Dünyalar'da bu durum biraz daha farklı olabilir. Gezegenin kütlesi ne kadar büyürse yer çekimi kuvveti de o denli artar. Bu sebeple uzaya gitmek daha zor hale gelebilir.

Diğer yıldızların yörüngesinde bulunan ve Dünya ile aynı koşullara sahip gezegenler, Dünya'dan 10 kat daha büyük kütlelere sahip olabiliyor.

NASA tarafından yapılan çalışmalar, Süper Dünya adı verilen ve yıldızlarının yaşama uygun konumunda yer alan bu tip gezegenlerin güçlü yer çekimi ve kalın atmosfer bulundurması ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu sayede yaşamı destekleyebileceğini ortaya koymuştu.

Güçlü yer çekini kalın atmosfer koşullarını sağlıyor olsa da güçlü yer çekimi uzaylıların uzaya çıkmasını da engelliyor olabilir.

Haberin Devamı

Bu ihtimali değerlendiren bir grup bilim insanı, çalışmalarını okuması ihtimali olan uzaylılara, yer çekimini alt etmek için sapan ya da mancınık kullanmasını öneriyor.

Bilim insanlarının önerisine göre, yer çekimi çok kuvvetli gezegenlerde yaşama ihtimali olan uzaylılar, gezegenlerinin yörüngesine girebilmek için yüzlerce kilometre uzunluğunda iple donatılmış bir sapan kullanmaları gerekiyor.

Bu sayede sapanın bir ucu uzaya doğru hızlıca fırlayacak ve ardından yavaşça gezegenin yüzeyine doğru yaklaşacak.

Ardından bir roket yalnızca birkaç kilometre için uçuş gerçekleştirerek ipin ucuna bağlanacak ve en sonunda kablo çözülerek roketi uzaya doğru gönderecek.

Çalışmayı yürüten isimlerden olan Michigan Üniversitesi'nde görev yapan astrofizikçi Alex Howe, fikri duyduğu ilk anda bunun asla işe yaramayacağını düşündüğünü fakat hesaplamaları yaptıktan sonra böyle bir sistemin enerji ve yakıttan tasarruf edeceği sonucuna ulaştığına şaşırdığını söyledi.

Çalışma iyi güzel de bu fikri uzaylılara nasıl ileteceğimiz konusu tam bir muamma. Bir sonraki çalışmanın konusu da herhalde uzaylılarla iletişim 101 olur.

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler