Geri Dön
Flamingoların sırrı çözüldü

Flamingoların sırrı çözüldü

Uzun bacaklara, esnek uzun bir boyuna sahip genelde tüyleri pembe olan asil hayvan flamingolar sizce neden tek ayak üzerinde durur? Hiç düşündünüz mü bunu?

Büşra Özbelli
Büşra Özbelli

Merak edenler için ABD'li bilim insanları flamingoların bu çok merak edilen sırrını ortaya çıkardı. Flamingoların tek ayakları üzerinde durarak daha az enerji harcadığını açıkladı.

Haberin Devamı

Tek ayakları üzerinde duran flamingo bu duruş sayesinde aktif olarak kaslarını çalıştırmasına gerek kalmadan enerjisini kendisine saklayabiliyor. Sergiledikleri 'asil' duruşu bu pasif mekanizmaya borçlular. Benim asıl şaşırdığım şey ise, flamingo kadavraları bile tek ayak üzerinde durabiliyor. ABD’li Georgia Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar buna ‘pasif yerçekimsel duruş mekanizması’ adını vermiş.

Araştırma ekibinden Prof. Young- Hui Chang kuşlara önden bakınca tek ayakları üzerinde durduklarında diğer ayağın doğrudan bedeninin altında, yatay ve içe dönük göründüğünü söylemiş. Bu flamingoların ayakta durma mekanizması için ihtiyaç duyduğu duruş. Tabi ölü flamingolar aktif kas kuvveti gerektiren iki ayak üzerinde duruşu sağlayamıyor. Diğer ayak da dikey olduğu an denge bozuluyor.

Haberin Devamı

Duruşun devamı için bu kuşların sabit kalması ve başka bir hareket yapmaması gerekiyor. Flamingolar bağırdıklarında ya da eğildiklerinde dengelerini kaybediyorlar. Bazı araştırmacılara göre flamingolar bu duruşu vücut ısılarını ayarlamak için sergiliyor. Başka bir düşünceye göre bu duruş şekli flamingoların sudaki zararlı mikroorganizmalarla daha az temas etmesini sağlıyor.

Büşra Özbelli

Instagram: www.instagram.com/ozbellibusra

Benzer İçerikler