Geri Dön
Hava kirliliği insanı kör yapabilir mi?

Hava kirliliği insanı kör yapabilir mi?

Hava kirliliğini fazlasıyla hafife alıyoruz. "Aman canım" deyip geçiştiriyoruz konuyu. Aynı duyarsızlığı, körlüğü çevreye dair her hassasiyette sergiliyoruz. Ama hava kirliliğine ilişkin yeni bir araştırma bu körlüğü ortadan kaldırabilir!

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Greta'larla o kadar dalga geçildi...

Çevre aktivistlerine mesela İsveçli Greta Thunberg'in hassasiyetine karşı duyarımız eksilerde. Z kuşağı temsilcileri, kendilerine kirlenmiş bir dünya bırakan önceki kuşaklardan yavaş yavaş hesap soruyor. Ve bu hesap soruşları da yine "Aman canım"larla geçiştiriliyor. Peki hava kirliliğinin insanları kör yapabildiğine ilişkin yeni bir araştırma yapıldı desek ne dersiniz? Hâlâ 'kör' kalabilir misiniz bu meseleye?

Görme kaybı riskini artırıyormuş!

İngiliz Oftalmoloji Dergisi'nde yayımlanan araştırmada, kalıcı görme kaybı riskiyle hava kirliliğine uzun süre maruz kalma arasındaki bağ incelenmiş. Ve bu bağlantının güçlü olduğu ortaya konulmuş. Yani hava kirliliği arttıkça kalıcı görme kaybı riski de bir o kadar artıyormuş. Araştırmada, gözlere giden ve gözlerden gelen yüksek kan akışının havadaki küçük parçacıkların neden olduğu hasara karşı çok daha savunmasız hale geldiği ortaya çıkmış, hava kirliliğinin zaman içinde görme yetisini büyük ölçüde azalttığı ortaya çıkartılmış.

Elimizi taşın altına koymanın vakti geldi

Uzun vadede Koronavirüs'ten daha tehlikeli olduğu belirtilen hava kirliliğinin ömrü 10 yıla kadar kısalttığı da bir diğer bilgi. Uzmanlara göre 2040 yılına kadar AMD'den (makula dejenerasyonu denilen bir göz hastalığı) 300 milyon kişi etkilenecekmiş... Hava kirliliği sandığımızdan çok daha derinden ilerliyor anlayacağınız. Hâlâ Z kuşağının "Bize yaşanılabilir bir dünya bırakmadınız" isyanındaki samimiyeti kurcalamak istiyor musunuz yoksa dünyayı daha yaşanılabilir kılmak için elinizi taşın altına koymaya niyetli misiniz?

twitter.com/mayksisman
instagram.com/mayksisman
youtube.com/mayksisman
can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler