Geri Dön
Her yaz aynı korku: Deprem mi olacak?

Her yaz aynı korku: Deprem mi olacak?

Hayvanların bazı tuhaf davranışları deprem işareti olarak yorumlanıyor. Filipinler'de yaşanan bir olay, hayvanların depremi önceden hissedip hissetmediğini ve deprem paranoyamızı tekrar gündeme getirdi.

Mayk Şişman
Mayk Şişman

Filipinler'in Compostela bölgesinde yaşanan olayda, derin sularda yaşadığı bilinen ve 4 metre uzunluğunda olan bir kürek balığı kıyıya vurdu. Bölgedekiler, devasa bir balıkla karşılaşınca paniğe kapılıp "Kesin deprem olacak" korkusu yaşamaya başladı. Bu paniğe gerekçe olarak da, 2011'de Japonya'da yaşananlar gösterildi. Ne olmuştu 2011'de? Önce 9 büyüklüğünde bir deprem, hemen akabinde de tsunami felaketi... Bu olayların öncesinde ise birçok kürek balığının kıyıya vurduğu, hayvanların gizemli ölümünün aslında bir deprem işareti olduğu söylenmişti.

Haberin Devamı

Bunaltıcı havalardaki 'deprem' paranoyası

Bizler ise 1999 yılından yaz mevsimi depremle özdeşleştirdik. Haksız değiliz, 1999'daki Marmara depremi çoğumuz için büyük bir travmaydı. Üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen hâlâ deprem denince aklımıza yaz mevsimi geliyor. Özellikle de temmuz ve ağustos aylarında yaşanan bunaltıcı sıcaklar deprem korkusunu canlandırıyor. Bir türlü aşamadık bu paranoyayı.

Bu korkuyu aşmamız lazım

Marmara'da bir deprem beklendiği, er geç büyük bir depremin yaşanacağı doğru. Ancak bu demek değil ki illa yaz ayında gerçekleşecek. Ya da illa 1999'daki gibi olacak.

Bence hayvanların gerçekten depremi hissedebilecek sezgilere sahip. Ama işi gücü bırakıp hayvanların kuşkulu davranışlarını inceleyecek de değiliz.

Haberin Devamı

Sakin olalım. Önlemimizi alalım. Ve deprem korkumuzu tetikleyen her şeyden uzak duralım.

can.sisman@milliyet.com.tr

Benzer İçerikler