Geri Dön
Klonlanan ilk maymunlarla ne yapılacak?

Klonlanan ilk maymunlarla ne yapılacak?

Çinli bilim insanları, klonlama yöntemi tarihte ilk kez ile 2 maymunu klonladı. 1996 yılında klonlanan ilk canlı, Dolly ile başlayan klonlama tekniği neyi amaçlıyor?

Mehmet Can Kömürcü
Mehmet Can Kömürcü

Bilim insanları, toplamda 4 şebek türü maymunu klonlayarak bir ilki gerçekleştirdi. Klonlanan maymunlardan ikisi solunum sorunları sebebiyle yaşamını yitirdi. Bu sorun daha önce klonlanan domuz ve ineklerde de görülmüştü. Hayatta kalmayı başaran Zhong Zhong ve Hua Hua adlı maymunlar da fotoğrafta gördüğünüz sevimli şebekler.

Haberin Devamı

Peki klonlamanın bir sonraki hedefi insan mı? Bu henüz mümkün görünmüyor. Çünkü klonlama tekniği son derece riskli ve tartışmalı bir konu. Fakat ölmüş bir yakınımızın klonlama tekniği ile hayata sanki yeniden döndürüldüğünü düşündüğümüzde kulağa çok da kötü gelmiyor.

Fakat yaşanacak kimlik karmaşası, olası suçların önüne nasıl geçileceği konusunda endişe yaratıyor.

Neyse ki, klonlama tekniği en azından şu an için insanlar üzerinde denenmiyor.

Maymun kopyalayan bilim insanları, klonlama tekniğini otizm ve kas distrofisi gibi sorunları ortaya çıkaran sebepleri araştırmak için kullanıyor. Kopyalanan maymunlar, bu tip rahatsızlıklara sebep olan mutasyonlara uğratılıyor. Maymunlar üzerinde denenecek olan tedavi yöntemleri başarılı olursa benzer tedavi yöntemlerinin insanlar için de uygulanması söz konusu olacak.

Haberin Devamı

Fotoğraf: CHINESE ACADEMY OF SCIENCES INSTITUTE OF NEUROSCIENCE

Instagram.com/mehmetcankmrc
twitter.com/mehmetcankmrc
YouTube.com/mehmetcankomurcu

Benzer İçerikler